Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2016, 06:32

Bolji rezultati Kolubare i Mačve nego Republike

č: | fb:

Spoljnotrgovinska razmena privrede Kolubarskog i Mačvanskog okruga u prva tri meseca ove godine povećana je za 17,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Srbiji taj rast bio četiri puta manji, pokazuju podaci Regionalne privredne komore (RPK) Valjevo. U periodu januar-mart spoljnotrgovinska razmena iznosila je 306 miliona dolara.

Na listi najvećih izvoznika sa područja RPK Valjevo već godinama vodeće su kompanije „Gorenje“ i „Valy“, slede šabačka „Elixir Zorka mineralna đubriva“ i „Rauch Srbija“ iz Koceljeve.

Valjevske kompanije „Gorenje“ i „Valy“ su u vrhu i na listi najvećih uvoznika, na trećem mestu je „Elixir Zorka mineralna đubriva“, dok je četvrta valjevska „Vega“.

Prema podacima RPK, ovogodišnji izvoz za prva tri meseca iznosio je 164,1 milion dolara, dok je uvoz bio 141.9 miliona dolara. Najveću spoljnotrgovinsku razmenu privreda sa područja RPK ostvarila je sa Italijom oko 17 posto, slede Nemačka sa blizu 13 posto, Rusija sa oko devet posto, Bosna i Hercegovina sa 6, 5 posto i Slovenija sa blizu šest posto.

Najviše robe je izvezeno u Italiju, zatim u Rusiju i u Nemačku. Italija je i vodeća zemlja kada je reč o uvozu robe, slede Nemačka i Kina.

Izvozna roba su hula hop čarape, frižideri, zamrzivači, maline, kupine... Na listi uvozne robe prvi su lekovi, kalcijum fosfati, automobili, kompresori za rashladne uređaje...

Sa teritorije Kolubarskog i Mačvanskog okruga u prva tri meseca ove godine najviše je izvezeno mašina i uređaja u ukupnoj vrednosti od 35 miliona dolara, slede odeća i pribor oko 25 miliona, dok je vrednost izvezenog voća i povrća bila oko 22 miliona dolara. Istovremeno, najviše su se uvozile mašine i uređaji i to za blizu 21 milion dolara, potom proizvodi od plastičnih masa za 18 miliona, automobili u vrednosti 11,5 miliona i farmceutski proizvodi za oko devet milina dolara.

Najveću spoljnotrgovinsku razmenu u prva tri meseca ove godine ostvarilo je Valjevo sa oko 140 miliona dolara, slede Šabac sa 97 miliona, Loznica sa oko 20 miliona, Koceljeva sa blizu 11 miliona, Vladimirci preko deset miliona, Ljubovija oko sedam miliona i Osečina 4,5 miliona dinara, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Valjevo.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 24 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 34 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara