Registracija Prijava preko FB
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (foto: Đorđe Đoković)
01.07.2014, 13:50

Dan maline, 52. put

č: | fb:

Najstarija manifestacija valjevskog kraja „Dan maline“ održava se u nedelju, u Brankovini, 52. put. Uz tradicionalnu izložbu proizvoda najboljih malinara biće organizovano i savetovanje o problemima u prozvodnji tog voća, veoma traženog na evropskoj i svetskoj pijaci.

Stručnjaci Zavoda za poljoprivredu iz Valjeva govoriće o posledicama poplave i zaštiti maline i malinjaka, dok je prof. Dr Drago Cvijanović najavio temu „Proizvodnja poljoprivredno prehrambenih proizvoda i ruralni turizam u funkciji razvoja ruralnih sredina Srbije“. Predsednik udruženja „Eko voće“ iz Arilja, Božo Joković predstaviće uspehe i probleme malinara Artiljskog kraja s posebnim osvrtom na zadrugarstvo kao modelu udruživanja, što bi, u perspektivi, morao biti model „za preživljavanje“ voćara.

Vesna Matić

Vesna Matić (Foto: Đorđe Đoković)

Vesna Matić iz Turističkog društva „Ljuba Nenadović“ iz Brankovine nije mogla da kaže koliki je budžet manifestacije zbog toga, kako je pojsanila, što se računi svode na kraju obavljenog posla. Grad Valjevo je za „Dan maline“ namenio 120.000 dinara iz budžeta kroz projektno finansiranje.

„Ugovor smo potpisali ali novac još nismo dobili“, kazala je Matić, odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs. Dodala je kako će učešće sponzora i donatora u budžetu ovogodišnje manifestacije, verovatno, biti limitirano majskim poplavama i posledicama koje su ostavile.

Agronom Đorđe Sovilj iz Zavoda za poljoprivredu kaže da valjevslko malinogorje, po poslednjem popisu iz 2012, ima oko 1.200 hektara malinjaka u Kolubarskom okrugu, a najviše ih je u opštinama Valjevo i Osečina.

„Malinjaci uglavnom dobro izgledaju, mada ima i onih u kojima je zbog aprilskih i majskih kiša došlo do sušenja lastara. Ovogodišnji rod za sada niko ne može da proceni zbog toga što je ozbiljna berba tek započeta, a, zavisno od vremena, može potrajati  i do prvih jesenjih meseci“, rekao je Sovilj za Kolubarske.rs.

Takođe smo saznali da je otkupna cena malina sinoć bila 185 dinara za kilogram. Na valjevskoj „zelenoj pijaci“ kilogram malina prodaje se po ceni od 230 do 300 dinara.

Na 52. „Danu maline“ planiran je i prigodan program „Malini u čast“ uz učešće đaka OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine i valjevskog KUD „Đerdan“.

Aktuelno

Radovi na vodovodnoj mreži (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 51 minuta

Bez vode deo Karađorđeve ulice

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka u Ulici Karađorđeva 32-34, u utorak, 29. septembra, od 8 do 13 časova bez vodosnabdevanja će ostati potrošači u Karađorđevoj, i to od Dušanove do Ulice...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 15 sati 42 minuta

Vladajuća zadruga

"Mi znamo da niko ne gradi vlast sa namerom da je napusti. Moć nije sredstvo, ona je cilj. Ljudi ne uspostavljaju diktature da bi štitili revolucije, oni podižu revolucije da bi uspostavili...

 (foto: )
Proglas Srpskog pokreta Dveri Pre 14 sati 13 minuta

Promena sistema - sigurnost za sve!

Promena vlasti više nije dovoljna. Potrebna nam je promena kompletnog korumpiranog političkog sistema. Mi smo garant da neće sve ostati isto posle smene aktuelne vlasti, navodi u proglasu Srpski...  · 3 komentara