Nekadašnja fabrika
Nekadašnja fabrika "Stefil" (foto: Đorđe Đoković)
08.09.2016, 10:27

Bivši radnici "Stefila" još čekaju neisplaćene zarade

č: | fb:

Pedesetak bivših radnika ''Stefila'', kompanije koja je tokom osamdesetih godina prošlog veka bila jedan od lidera u proizvodnji kartonske i drvne ambalaže na prostorima bivše Jugoslavije, do kraja godine trebalo bi da dobije neispalćene zarade i da im bude povezan radni staž.

 

Kako objašnjava stečajni upravnik ''Stefila'' Miodrag Ćosić, pravo na povezivanje radnog staža. po uredbi Vlade Srbije iz 2009.godine, imaju samo zaposleni koji nisu uzimali imovinu kako bi naplatili neisplaćene zarade.

 

Miodrag Ćosić

Miodrag Ćosić (Foto: Đorđe Đoković)

Stefil još uvek zvanično postoji i pored toga što je još u decembru 2001. prestao da proizvodi nameštaj, a ambalažu u avgustu 2003.godine, nema svoju imovinu, a na mestu nekadašnjih pogona danas rade druge firme u novoformiranoj industrijskoj zoni.

Stečajni postupak u ''Stefilu'' koji je pokrenut 2009. godine je u završnoj fazi. Vrednost imovine, koja je prodata do 2013. godine, premašuje 300 miliona dinara. Od tog novca su namirivani poverioci, prvog, drugog i trećeg isplatnog reda sa 100 posto. U četvrti isplatni red, u kome je i najveća masa utvrđenog potraživanja, gde pored zaposlenih i Poreske uprave spadaju i drugi poverioci koji ne ispunjavaju uslove da budu razvrstani u ove prioritetne isplatne redove, biće namireni sa oko deset odsto.

 

''Pošto se zna da ima nepovezanog radnog staža od 2004. do 2009, kao i jedan deo za period pre 2003. godine pozvali smo bivše radnike da do kraja septembra dostave dokumentaciju kako bi mogli da pokrenemo postupak za povezivanje radnog staža. To je mali broj ljudi. U 'Stefilu' je bilo blizu 850 zaposlenih, a oko pedeset radnika nije plenilo imovinu i po striktnom tumačenju ove Uredbe samo bi oni mogli da povežu radni staž. Međutim, mi smo pozvali sve bivše radnike čija ćemo dokumenta prikupiti i proslediti nadležnim organima koji će odlučiti da li će svim bivšim radnicima biti povezan radni staž ili će pravo na to imati samo 50 zaposlenih. Ovo govorim zbog toga što Uredba Vlade Srbije iz 2014. godine (koja važi za sve firme u kojima je dominantan društveni kapital) daje mogućnost da se radni staž poveže svim zaposlenima bez obzira na to da li su se naplaćivali ili nisu'', kaže Miodrag Ćosić.

 

Dragan Živković

Dragan Živković (Foto: Đorđe Đoković)

Na ovo je četrnaest godina čekao i Dragan Živković, koji je u ''Stefilu'' na liniji montaže nameštaja radio od 1983. do 2002. godine.

''Bio je socijalni program, neki su tužili firmu, ali ja nisam ni tužio ni tražio nešto da naplatim sve do sada. Došao sam da predam dokumentaciju u vezi povezivanja radnog staža i da mi isplate 12 zarada, što je oko 420.000 dinara'', priča nam Dragan koga smo zatekli u kancelariji stečajnog upravnika.

 

Kako kaže Ćosić, nekadašnjim radnicima ''Stefila'' ''ostalo je u proseku nepovezano do 30 meseci radnog staža, za šta će novac biti obezbeđen iz republičkog budžeta. Pored toga ostaće i priznatih, a neizmirenih zarada u visini od 50 do 60 odsto. U ovom momentu teško je reći koliko je to u novcu zbog toga što se radi o velikom broju ljudi, a oni nisu svi u istom položaju. Njihova potraživanja se kreću od nula dinara, 30.000 pa čak i do 800.000 dinara''.  

Ćosić navodi da je realno da se stečajni postupak nad ''Stefilom'', koji traje već sedam godina, okonča do kraja ove godine.

 

Sa završenom deobom biće utrošena stečajna masa, a pošto kompanija više nema imovinu preostaje da se privedu kraju sadašnje procesne radnje, nakon čega će biti okončan stečajni postupak i Privredno društvo ''Stefil'' izbrisano iz registra firmi u Agenciji za privredne registre. Tim činom i ova nekadašnja valjevska kompanija, koja je nameštaj izvozila na tržište Nemačke i bivšeg SSSR-a, i na papiru će zvanično otići u istoriju.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 23 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 21 sati 59 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara