Aleksandar Vučić u Gorenju (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić u Gorenju (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2016, 15:41

Vučić u "Gorenju" obećao subvencije za 300 radnika

č: | fb:

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada podržati kompaniju Gorenje da u Valjevu zaposli još 300 radnika, koliko slovenačka fabrika planira do početka 2019. godine.

 

U danu obeležavanja deset godina uspešnog poslovanja slovenačke fabrike u Valjevu potpisan je Memorandum između Vlade Srbije i "Gorenja", kojim su predviđene nove investicije, a obuhvataju proširenje kapaciteta gotovih i polugotovih proizvoda, kupivinu dodatnog zemljišta i hala pored postojeće fabrike u Valjevu.

Potpisivanje Memoranduma

Potpisivanje Memoranduma (Foto: Đorđe Đoković)

"Danas je važan dan i da bi ljudi razumeli šta je to što smo danas potpisali i na čemu nam ostaje da radimo do konačnog ugovora to je 300 novih radnih mesta i 12 miliona evra novih investicija", rekao je premijer Aleksandar Vučić u fabrici "Gorenje". On je najavio da će iz državne kase obezbediti subvencije za svako novootvoreno radno mesto, međutim još uvek nije preciziran iznos subvencija, kako je rekao "o tome ćemo se lako dogovoriti, jer smo i do sada u više navrata imali takvih vrsta dogovora".

 

Premijer Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs da li će i Valjevo, poput Republike, na neki način pomoći slovenačkoj kompaniji u realizaciji investicije vredne 12 miliona evra, rekao da Valjevo ne daje ništa, nego će Valjevo od "Gorenja" da uzima pare. "Gradu ostaje 30 posto od poreza i doprinosa, koje uplaćuju kompanije koje rade u Valjevu. 'Gorenje' je toliko korektno da finansira i fudbalski i košarkaški klub", rekao je premijer i ponovio da se sve ovo radi da bi Valjevo imalo koristi, "jer nema Valjevo prevelike mogućnosti da nekoga finansira, za to je tu Vlada Srbije".

Prema  rečima premijera, pokazatelj da "Gorenje" uspešno posluje jeste i podatak da samo Valjevu godišnje ostane 500.000 evra na ime raznih davanja.

 

Aleksandar Vučić u Gorenju

Aleksandar Vučić u Gorenju (Foto: Đorđe Đoković)

Nova investicija vredna 12 miliona evra podrazumeva proširenje proizvodnje u postojećoj fabrici, kao i na lokaciji bivšeg Elinda, fabrike koju je nadavno kupila slovenačka kompanija. Direktor fabrike "Gorenje" Valjevo Boris Pavčnik najavljuje da će nova investicija biti realizovana u dve faze.

"Prva faza u iznosu od tri miliona evra je već krenula, koja podrazumeva nabavku dela opreme, i biće realizovana do sredine 2017. godine i zaposlićemo oko 50 radnika, a drugu fazu ćemo završiti do početka 2019. godine. Ukupne kapacitete 'Gorenja' Valjevo mi ćemo povećati sa 800.000 na milion rashladnih uređaja, što je jedan deo projekta, dok će drugi deo projekta biti realizovan u bivšoj fabrici Elind, gde ćemo početi sa proizvodnjom određenih komponenti za frižidere, sa kojima se sada snabdevamo od dobavljača. Početak tih radova je planiran za 2018, a završetak 2019. godine", rekao je direktor fabrike "Gorenje" Valjevo. Na pitanje novinara koliko radnika će biti zaposleno po završetku druge faze, Pavčnik je rekao: "Sve ukupno 300, a u bivšoj fabrici Elind biće oko 50 do 60 radnika".

 

Danas je rečeno da je "Gorenje" do sada proizvelo u Valjevu više od pet miliona rashladnih aparata, koje izvozi u zemlje celog sveta, a dva pogona zapošljavaju oko 1.600 radnika. "Gorenje" u Valjevu je pozicionirano među prvih pet izvoznika u Srbiji i ostvaruje odlične poslovne rezultate. Prvu fabriku frižidera i zamrzivača slovenačka kompanija je napravila u Valjevu 2006. godine, što je realizovano kao grinfild investicija.

 

Premijera Aleksandra Vučića su dočekali predsednik "Gorenje" grupe Franjo Bobinac, direktor fabrike "Gorenje" Valjevo Boris Pavčnik, gradsko rukovodstvo sa gradonačenikom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem na čelu, načelnik Kolubarskog okruga, predsednik opštine Mionica, kao i veći broj građana Valjeva, među kojima su bili direktori javnih preduzeća u gradu, koji su i članovi SNS.

Doček premijera

Doček premijera (Foto: Đorđe Đoković)

Doček premijera ispred fabrike

Doček premijera ispred fabrike (Foto: Đorđe Đoković)

Doček premijera

Doček premijera (Foto: Đorđe Đoković)

Premijer je sa domaćinima obišao pogon, nakon čega se obratio gostima i radnicima "koji su najzaslužniji što fabrika 'Gorenje' u Valjevu već deset godina uspešno posluje i što je jedan od stubova napretka Valjeva". U danu obeležavanja deset godina uspešnog poslovanja, "Gorenje" Valjevo je nagradilo 11 svojih radnika.

Nagrađeni radnici

Nagrađeni radnici (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 16 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 19 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara