Ministar privrede i predsednik Gorenje grupe potpisuju Memorandum (foto: Đorđe Đoković)
Ministar privrede i predsednik Gorenje grupe potpisuju Memorandum (foto: Đorđe Đoković)
02.12.2016, 08:16

Zašto je Memorandum između Vlade Srbije i "Gorenja“ tajna?

č: | fb:

Memorandum između Vlade Srbije i "Gorenja", kojim su predviđene nove investicije a obuhvataju proširenje kapaciteta gotovih i polugotovih proizvoda, kupivinu dodatnog zemljišta i hala pored postojeće fabrike u Valjevu, potpisan je juče u danu kada je slovenačka kompanija obeležavala deset godina uspešnog poslovanja.

 

Nakon potpisivanja Memoranduma, čiji sadržaj niko nije obelodanio, osim što je premijer Aleksandar Vučić rekao da će biti otvoreno 300 novih radnih mesta i 12 miliona evra novih investicija, "Kolubarske.rs su zatražile od rukovodstva "Gorenja" da nam saopšti više detalja potpisanog dokumenta. Umesto odgovora o poslovnom dogovoru između Vlade Srbije i slovenačke kompanije, predsednik "Gorenje Group" Franjo Bobinac je rekao da je "dogovoreno da se detalji Memoranduma ne objavljuju javno, a ukoliko to dozvoli Vlada Srbije, 'Gorenje' će novinarima pokazati potpisani dokument. Objavljivanje Memoranduma mora biti volja obe strane".

 

Ono što je najvažnije, kako tvrde obe strane, a sadržano je u Memorandumu, jeste 300 novih radnih mesta za koje će iz državne kase biti obezbeđene subvencije. Iznos će tek biti određen, kako reče premijer Aleksandar Vučić "o tome ćemo se lako dogovoriti".

 

Niko od govornika, ni premijer, a ni domaćini predsednik "Gorenje Group" Franjo Bobinac i direktor fabrike u Valjevu Boris Pavčnik, nisu objasnili da li je 300 novih radnih mesta, već "popunjeno" radnicima koji su zaposleni na određeno vreme u "Gorenju" ili će pored trenutno zaposlenih 1600, posao dobiti još 300 radnika.

Aleksandar Vučić u Gorenju

Aleksandar Vučić u Gorenju (Foto: Đorđe Đoković)

 

Premijer Srbije je u svom govoru juče čestitao nagrađenim radnicima, ali je kritikovao one koji su "navikli da kukaju i da ne rade".

 

"Požalila mi se jedna žena da se u ’Gorenju’ mnogo radi. Kaže, ne može toliko da se izdrži, radi se 24 časa, verovatno je to rekla metaforično. Rekao sam joj da je to dobro kada se radi. Ja sam bio srećan kada sam čuo da ste radili 15 ili 20 subota ove godine. To znači da firmi ide dobro, da imate tržište, da možete da zarađujete. Pitao sam direktora da li za taj rad subotom plaćaju, rekli su da plaćaju i zbog toga sam dodatno zadovoljan. Ne treba da se ljutimo zbog toga što treba da radimo više, nego da se radujemo tome i da radimo više, da više napravimo i Valjevo će biti bogatije", poručio je premijer Aleksandar Vučić.

 

Na pitanje novinara koliko zarađuju radnici "Gorenja", direktor fabrike u Valjevo Boris Pavčnik je rekao da je prosečna bruto plata u fabrici u Valjevu 540 evra ili oko 340 evra neto, dok je bruto zarada radnika u proizvodnji oko 350 evra ili 220 evra, koliko radnik u proizvodnji primi na kraju meseca. Boris Pavčnik je dodao da radnici mogu da zarade i više, sa "svim dodacima" i radom subotom, mesečno i do 280 evra.

 

Nezapamćeno interesovanje medija

 

Posetu premijera Aleksandra Vučića "Gorenju" pratilo je 62 novinara, od toga je 20 novinara bilo iz Valjeva. Prema rečima službe protokola prvobitno je bilo akreditovano 35 novinara. Ovakvo interesovanje medija za neki događaj u svojoj višegodišnjoj praksi nisam videla. A da nas je bilo "previše" saznala sam na izlazu iz "Gorenja" kada su nam ljubazne devojke uručile poklone. Na moje pitanje zašto prezenti samo za novinare, a ne i za kamermane i fotografe, rečeno je zato jer vas ima mnogo, "nismo planirali toliko poklona".

Premijer i deo novinarskih ekipa

Premijer i deo novinarskih ekipa (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 15 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 24 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara