Dan maline u Brankovini (foto: Đorđe Đoković)
Dan maline u Brankovini (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2014, 13:43

Fijasko nekad ugledne manifestacije u Brankovini

č: | fb:

Tradicionalna manifestacija „Dan maline“ u Brankovini doživela je danas potpuni fijasko – četiri proizvođača, sa 20-tak gajbica malina, jedini su se odazvali pozivu organizatora iz lokalnog Turističkog društva „Ljuba Nenadović“. Krivci su, čini se, Zavod za poljoprivredu iz Valjeva i Zadružni savez Kolubarskog i Mačvanskog okruga, koji nisu valjano uradili svoj deo posla na animaciji proizvođača i organizaciji njihovog dolaska u Brankovinu.

Milorad Ranković iz Donjih Leskovica najveći je robni proizvođač, Dejan Mićić iz Gunjaka, kod Pecke, ima najuređeniji malinjak, Milan Tešić iz Dragodola, kod Pecke, ima najkvalitetnije maline, a Dušan Đedović iz Stuba najveći je proizvođač remontantnih (dvorodnih) sorti maline.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

U Brankovini su se danas, što je takođe retkost, maline mogle kupiti za 800 dinara po gajbici u kojoj je dva do 2,5 kilograma tog voća. U jednoj od sobrašica služeni su proizvodi domaćica, slani i slatki, uglavnom posni jer je u toku veliki Petrovski post, dok su u drugoj sobrašici devojke i žene iz okolnih sela pleli venčiće od ivanjskog cveća. Ti venčići prave se zbog sutrašnjeg verskog praznika Ivanjdana.

Uz „vilamet“, staru sortu, koja je decenijama bila najzastupljenija u valjevskom malinogorju, danas su izložene i nove sorte „tjulamen“ i „polka“, koje su, kako rekoše voćari, otpornije na biljne bolesti i štetočine.

 U takvom „odnosu snaga“ ni tradicionalno savetovanje o problemima u proizvodnji, otkupu, skladištenju i izvozu maline gotovo da nije imalo smisla. Čula su se uglavnom već poznata mišljenja da smo nekonkurentni na evropskom i svetskom tržištu, gde su nas Poljaci i Čileanci odavno pretekli, kao i to da je jedini spas u boljem organizovanju proizvođača kroz sopstevene zadruge, koje bi bile kadre, da uz pomoć države, podignu sopstene hladnjače kako ih postojeći trgovci i hladnjačari ne bi ucenjivali.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

U opštinama Valjevo i Osečina, gde se pod malinjacima, prema podacima popisa iz 2012. godine, nalazi oko 1.200 hektara, cene su i dalje preko 200 dinara za kilogram („sinoć je malina plaćana 210 dinara, večeras će biti i skuplja), dok se u okolini Arilja, koje je od Valjeva preuzelo primat u malinarskoj proizvodnji, cene su niže i za 100 dinara. Ariljski malinari su zbog toga za sutra „u pet do 12“ najavili početak protestnih okupljanja.

U prigodnom programu „Malini u čast“ učestvovali su đaci OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine i valjevski KUD „Đerdan“.

Doduše, u porti brankovačke crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, postavljeno je nekoliko velikih šatri, sa muzikom, zbog tradicionalnog vašara. Na predlog pesnikinje Desanke Maksimović, pre nekoliko decenija, zbog tog vašara ustanovljena je manifestacija „Dan maline“, a himna svetkovine malini u čast postale je pesma „Moj golube, ne padaj mi na maline“.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 10 sati 45 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara