Dan maline u Brankovini (foto: Đorđe Đoković)
Dan maline u Brankovini (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2014, 13:43

Fijasko nekad ugledne manifestacije u Brankovini

č: | fb:

Tradicionalna manifestacija „Dan maline“ u Brankovini doživela je danas potpuni fijasko – četiri proizvođača, sa 20-tak gajbica malina, jedini su se odazvali pozivu organizatora iz lokalnog Turističkog društva „Ljuba Nenadović“. Krivci su, čini se, Zavod za poljoprivredu iz Valjeva i Zadružni savez Kolubarskog i Mačvanskog okruga, koji nisu valjano uradili svoj deo posla na animaciji proizvođača i organizaciji njihovog dolaska u Brankovinu.

Milorad Ranković iz Donjih Leskovica najveći je robni proizvođač, Dejan Mićić iz Gunjaka, kod Pecke, ima najuređeniji malinjak, Milan Tešić iz Dragodola, kod Pecke, ima najkvalitetnije maline, a Dušan Đedović iz Stuba najveći je proizvođač remontantnih (dvorodnih) sorti maline.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

U Brankovini su se danas, što je takođe retkost, maline mogle kupiti za 800 dinara po gajbici u kojoj je dva do 2,5 kilograma tog voća. U jednoj od sobrašica služeni su proizvodi domaćica, slani i slatki, uglavnom posni jer je u toku veliki Petrovski post, dok su u drugoj sobrašici devojke i žene iz okolnih sela pleli venčiće od ivanjskog cveća. Ti venčići prave se zbog sutrašnjeg verskog praznika Ivanjdana.

Uz „vilamet“, staru sortu, koja je decenijama bila najzastupljenija u valjevskom malinogorju, danas su izložene i nove sorte „tjulamen“ i „polka“, koje su, kako rekoše voćari, otpornije na biljne bolesti i štetočine.

 U takvom „odnosu snaga“ ni tradicionalno savetovanje o problemima u proizvodnji, otkupu, skladištenju i izvozu maline gotovo da nije imalo smisla. Čula su se uglavnom već poznata mišljenja da smo nekonkurentni na evropskom i svetskom tržištu, gde su nas Poljaci i Čileanci odavno pretekli, kao i to da je jedini spas u boljem organizovanju proizvođača kroz sopstevene zadruge, koje bi bile kadre, da uz pomoć države, podignu sopstene hladnjače kako ih postojeći trgovci i hladnjačari ne bi ucenjivali.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

U opštinama Valjevo i Osečina, gde se pod malinjacima, prema podacima popisa iz 2012. godine, nalazi oko 1.200 hektara, cene su i dalje preko 200 dinara za kilogram („sinoć je malina plaćana 210 dinara, večeras će biti i skuplja), dok se u okolini Arilja, koje je od Valjeva preuzelo primat u malinarskoj proizvodnji, cene su niže i za 100 dinara. Ariljski malinari su zbog toga za sutra „u pet do 12“ najavili početak protestnih okupljanja.

U prigodnom programu „Malini u čast“ učestvovali su đaci OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine i valjevski KUD „Đerdan“.

Doduše, u porti brankovačke crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, postavljeno je nekoliko velikih šatri, sa muzikom, zbog tradicionalnog vašara. Na predlog pesnikinje Desanke Maksimović, pre nekoliko decenija, zbog tog vašara ustanovljena je manifestacija „Dan maline“, a himna svetkovine malini u čast postale je pesma „Moj golube, ne padaj mi na maline“.

 

 

Aktuelno

Parking u Kolubari 2 (foto: Kolubarske.rs)
U Naselju Kolubara 2 Pre 20 sati 54 minuta

Samovolja na delu - zauzeta mesta na javnom parkingu

Početkom godine završeni su radovi na rekonstrukciji parkinga u Naselju Kolubara 2, koji su koštali preko 5,7 miliona dinara sa PDV-om. Ubrzo nakon završetka radova, desetak parking mesta "zauzeli"...  · 8 komentara

Humanitarna akcija na Gradskom trgu (foto: Iva Banović)
Fudbaler Nemanja Matić podržao akciju 21.02.2024

Ubljani prikupili rekordnu sumu novca za Roditeljsku kuću

Na dobrotvornom događaju priređenom na Gradskom trgu i od humanitarne aukcijske prodaje dresa proslavljenog fudbalera Nemanje Matića, Ubljani su uspeli da prikupe 376.200 dinara za izgradnju...