Dan maline u Brankovini (foto: Đorđe Đoković)
Dan maline u Brankovini (foto: Đorđe Đoković)
06.07.2014, 13:43

Fijasko nekad ugledne manifestacije u Brankovini

č: | fb:

Tradicionalna manifestacija „Dan maline“ u Brankovini doživela je danas potpuni fijasko – četiri proizvođača, sa 20-tak gajbica malina, jedini su se odazvali pozivu organizatora iz lokalnog Turističkog društva „Ljuba Nenadović“. Krivci su, čini se, Zavod za poljoprivredu iz Valjeva i Zadružni savez Kolubarskog i Mačvanskog okruga, koji nisu valjano uradili svoj deo posla na animaciji proizvođača i organizaciji njihovog dolaska u Brankovinu.

Milorad Ranković iz Donjih Leskovica najveći je robni proizvođač, Dejan Mićić iz Gunjaka, kod Pecke, ima najuređeniji malinjak, Milan Tešić iz Dragodola, kod Pecke, ima najkvalitetnije maline, a Dušan Đedović iz Stuba najveći je proizvođač remontantnih (dvorodnih) sorti maline.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

U Brankovini su se danas, što je takođe retkost, maline mogle kupiti za 800 dinara po gajbici u kojoj je dva do 2,5 kilograma tog voća. U jednoj od sobrašica služeni su proizvodi domaćica, slani i slatki, uglavnom posni jer je u toku veliki Petrovski post, dok su u drugoj sobrašici devojke i žene iz okolnih sela pleli venčiće od ivanjskog cveća. Ti venčići prave se zbog sutrašnjeg verskog praznika Ivanjdana.

Uz „vilamet“, staru sortu, koja je decenijama bila najzastupljenija u valjevskom malinogorju, danas su izložene i nove sorte „tjulamen“ i „polka“, koje su, kako rekoše voćari, otpornije na biljne bolesti i štetočine.

 U takvom „odnosu snaga“ ni tradicionalno savetovanje o problemima u proizvodnji, otkupu, skladištenju i izvozu maline gotovo da nije imalo smisla. Čula su se uglavnom već poznata mišljenja da smo nekonkurentni na evropskom i svetskom tržištu, gde su nas Poljaci i Čileanci odavno pretekli, kao i to da je jedini spas u boljem organizovanju proizvođača kroz sopstevene zadruge, koje bi bile kadre, da uz pomoć države, podignu sopstene hladnjače kako ih postojeći trgovci i hladnjačari ne bi ucenjivali.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

U opštinama Valjevo i Osečina, gde se pod malinjacima, prema podacima popisa iz 2012. godine, nalazi oko 1.200 hektara, cene su i dalje preko 200 dinara za kilogram („sinoć je malina plaćana 210 dinara, večeras će biti i skuplja), dok se u okolini Arilja, koje je od Valjeva preuzelo primat u malinarskoj proizvodnji, cene su niže i za 100 dinara. Ariljski malinari su zbog toga za sutra „u pet do 12“ najavili početak protestnih okupljanja.

U prigodnom programu „Malini u čast“ učestvovali su đaci OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine i valjevski KUD „Đerdan“.

Doduše, u porti brankovačke crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila, postavljeno je nekoliko velikih šatri, sa muzikom, zbog tradicionalnog vašara. Na predlog pesnikinje Desanke Maksimović, pre nekoliko decenija, zbog tog vašara ustanovljena je manifestacija „Dan maline“, a himna svetkovine malini u čast postale je pesma „Moj golube, ne padaj mi na maline“.

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 20 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 21 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...