Gorenje (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
13.04.2020, 10:35

Gorenje nastavilo proizvodnju uprkos protivljenju sindikata

č: | fb:

Danas je nakon tronedeljne obustave rada ponovo pokrenuta proizvodnja u fabrici Gorenje u Valjevu, uprkos protivljenju radnika zbog širenja novog koronavirusa, naročito jer je nekoliko radnika fabrike obolelo, dok se više njih se nalazi u samoizolaciji.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost kompanije Hisense Gorenje, fabrika je ponovo počela sa radom uz strogo pridržavanje svih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidemije korona virusa.

 

Kompanija je danas potvrdila i da je dvoje zaposlenih u fabrici u Valjevu pozitivno na novi korona virus. "Kolege koje su zaražene u svom porodičnom okruženju za vreme tronedeljne obustave prozvodnje su u dobrom zdravstvenom stanju. Oni su nakon pregleda lekara prebačeni u halu Beogradskog sajma gde je obezbeđen smeštaj za obolele sa blažim simptomima bolesti", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da i pored toga što su zaposleni zaraženi van radnog mesta, u skladu sa propisanim merama, 14 zaposlenih koji su pre obustave proizvodnje bili u kontaktu sa zaraženim kolegama upućeni su u samoizolaciju u trajanju od 28 dana od poslednjeg kontakta sa osobama pozitivnim na COVID-19. Takođe, bez znakova oboljenja u samoizolaciji se nalazi još jedan zaposleni koji je tokom trajanja obustave rada fabrike bio u kontaktu sa zaraženim osobama iz svog porodičnog okruženja.

 

"U Gorenju Valjevo je uvedena i dodatna mera opreza - da se na posao u fabriku zasad ne vraćaju zaposleni koji u domaćinstvu imaju zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Takvi zaposleni će svoj posao obavljati od kuće ukoliko priroda radnog mesta to dozvoljava, ili će biti na prinudnom odmoru do kraja vanrednog stanja i primati 70 posto plate", piše u saopštenju.

 

Kompanija Hisense Gorenje u saopštenju navodi da je za sve zaposlene obavezno primenjivanje veoma strogih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidemije korona virusa.

 

"Direktori svih poslovnih jedinica nastaviće sa svakodnevnim izveštavanjem Odbora za nadzor i prevenciju epidemije kompanije Hisense Gorenje o zdravstvenom stanju svih zaposlenih i potencijalnim rizicima pojave korona virusa u kompaniji i fabrikama", navodi se u saopštenju.

 

Ovoj odluci Kompanije Hisense Gorenje da se, uprkos pandemiji i obolelim radnicima koji su zaposleni u valjevskoj fabrici, nastavi sa proizvodnjom usprotivio se Sindikat Gorenje Valjevo.

 

Sindikalci apeluju na poslodavca da se početak rada odloži do 26. aprila, a da fabrika otpočne sa radom 27. aprila, s obzirom na to da je, kako je naglašeno, Sindikat dobio veliki broj pritužbi na datum otpočinjanja proizvodnje jer se radnici boje za svoju bezbednost.

 

Naglašava se da ulazimo u period kada je u našoj zemlji nailazeći vrhunac epidemije i kao takav, predstojeći period je najrizičniji za zaposlene.

 

"Moramo da napomenemo da, zbog postojanja visokog rizika, svako ko je ili doveden u situaciju da bude zaražen ili se zarazi ima potpuno opravdanje da protiv kompanije podnese tužbu nadležnom Sudu, jer je neadekvatnim postupanjem poslodavca doveden u rizičnu situaciju koja može imati i smrtni ishod", navodi Sindikat Gorenje Valjevo.

 

Dodaje da je drugi bitan razlog i policijski čas koji je na snazi, a koji su radnici u obavezi da poštuju. "Zbog poštovanja te odluke vlade o zabrani izlaska od pet popodne  do pet ujutro, zaposleni su faktički lišeni svog slobodnog vremena, tako da po prestanku policijskog časa odlaze na posao, a po završetku posla u “kućni zatvor” što, složićemo se, uskraćuje privatni život na štetu zaposlenog", kažu sindikalci smatrajući da rad u ovakvim okolnostima i ograničenjima nije primeren, niti prioritetan.

 

Sindikat Gorenje u dopisu upućenom poslovodstvu objašnjava da je zahtev za odlaganje početka rada fabrike upućen i zbog činjenica da se, i pored preduzetih mera od strane poslodavca, dezinfekcija, maske i rukavice, jedan broj zaposlenih inficirao virusom COVID-19, te je tako doveden u situaciju da 28 dana mora da provede u javnim centrima za lečenje, "što ćete se složiti niti je prijatno a niti neophodno da se dovedu u takvu situaciju".

 

Na ovaj dopis Sindikata Gorenje Valjevo, poslovodstvo još uvek nije odgovorilo.

 

Što se tiče ostalih većih fabrika u Valjevu, HK "Krušik" neće raditi od danas do 27. aprila, dok je italijanska fabrika Valy svoje pogone zatvorila poslednje ndelje marta do daljeg.

Aktuelno

Lazar Lazarević (foto: Iz privatnog albuma)
Đak generacije Pre 3 sati 28 minuta

Lazar Lazarević na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije

Đak generacije Valjevske gimnazije Lazar Lazarević učestvovaće na Međunarodnoj olimpijadi iz hemije, čime je zaokružio niz svojih takmičarskih uspeha tokom školovanja u ovoj valjevskoj srednjoj školi.

Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Institut "Batut" izdao upozorenje Pre 6 sati 5 minuta

Nајаvа tоplоtnоg tаlаsа u Srbiji dо 23. јunа

Institut "Batut" izdao je upozorenje zbog najavljenog toplotnog talasa u narednim danima, a posebno u pеriоdu оd 19. dо 23. јunа kada se očekuju visoke temperature vazduha širom Srbije, a koje se...