Gorenje (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Gorenje (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
13.04.2020, 10:35

Gorenje nastavilo proizvodnju uprkos protivljenju sindikata

č: | fb:

Danas je nakon tronedeljne obustave rada ponovo pokrenuta proizvodnja u fabrici Gorenje u Valjevu, uprkos protivljenju radnika zbog širenja novog koronavirusa, naročito jer je nekoliko radnika fabrike obolelo, dok se više njih se nalazi u samoizolaciji.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost kompanije Hisense Gorenje, fabrika je ponovo počela sa radom uz strogo pridržavanje svih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidemije korona virusa.

 

Kompanija je danas potvrdila i da je dvoje zaposlenih u fabrici u Valjevu pozitivno na novi korona virus. "Kolege koje su zaražene u svom porodičnom okruženju za vreme tronedeljne obustave prozvodnje su u dobrom zdravstvenom stanju. Oni su nakon pregleda lekara prebačeni u halu Beogradskog sajma gde je obezbeđen smeštaj za obolele sa blažim simptomima bolesti", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da i pored toga što su zaposleni zaraženi van radnog mesta, u skladu sa propisanim merama, 14 zaposlenih koji su pre obustave proizvodnje bili u kontaktu sa zaraženim kolegama upućeni su u samoizolaciju u trajanju od 28 dana od poslednjeg kontakta sa osobama pozitivnim na COVID-19. Takođe, bez znakova oboljenja u samoizolaciji se nalazi još jedan zaposleni koji je tokom trajanja obustave rada fabrike bio u kontaktu sa zaraženim osobama iz svog porodičnog okruženja.

 

"U Gorenju Valjevo je uvedena i dodatna mera opreza - da se na posao u fabriku zasad ne vraćaju zaposleni koji u domaćinstvu imaju zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Takvi zaposleni će svoj posao obavljati od kuće ukoliko priroda radnog mesta to dozvoljava, ili će biti na prinudnom odmoru do kraja vanrednog stanja i primati 70 posto plate", piše u saopštenju.

 

Kompanija Hisense Gorenje u saopštenju navodi da je za sve zaposlene obavezno primenjivanje veoma strogih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidemije korona virusa.

 

"Direktori svih poslovnih jedinica nastaviće sa svakodnevnim izveštavanjem Odbora za nadzor i prevenciju epidemije kompanije Hisense Gorenje o zdravstvenom stanju svih zaposlenih i potencijalnim rizicima pojave korona virusa u kompaniji i fabrikama", navodi se u saopštenju.

 

Ovoj odluci Kompanije Hisense Gorenje da se, uprkos pandemiji i obolelim radnicima koji su zaposleni u valjevskoj fabrici, nastavi sa proizvodnjom usprotivio se Sindikat Gorenje Valjevo.

 

Sindikalci apeluju na poslodavca da se početak rada odloži do 26. aprila, a da fabrika otpočne sa radom 27. aprila, s obzirom na to da je, kako je naglašeno, Sindikat dobio veliki broj pritužbi na datum otpočinjanja proizvodnje jer se radnici boje za svoju bezbednost.

 

Naglašava se da ulazimo u period kada je u našoj zemlji nailazeći vrhunac epidemije i kao takav, predstojeći period je najrizičniji za zaposlene.

 

"Moramo da napomenemo da, zbog postojanja visokog rizika, svako ko je ili doveden u situaciju da bude zaražen ili se zarazi ima potpuno opravdanje da protiv kompanije podnese tužbu nadležnom Sudu, jer je neadekvatnim postupanjem poslodavca doveden u rizičnu situaciju koja može imati i smrtni ishod", navodi Sindikat Gorenje Valjevo.

 

Dodaje da je drugi bitan razlog i policijski čas koji je na snazi, a koji su radnici u obavezi da poštuju. "Zbog poštovanja te odluke vlade o zabrani izlaska od pet popodne  do pet ujutro, zaposleni su faktički lišeni svog slobodnog vremena, tako da po prestanku policijskog časa odlaze na posao, a po završetku posla u “kućni zatvor” što, složićemo se, uskraćuje privatni život na štetu zaposlenog", kažu sindikalci smatrajući da rad u ovakvim okolnostima i ograničenjima nije primeren, niti prioritetan.

 

Sindikat Gorenje u dopisu upućenom poslovodstvu objašnjava da je zahtev za odlaganje početka rada fabrike upućen i zbog činjenica da se, i pored preduzetih mera od strane poslodavca, dezinfekcija, maske i rukavice, jedan broj zaposlenih inficirao virusom COVID-19, te je tako doveden u situaciju da 28 dana mora da provede u javnim centrima za lečenje, "što ćete se složiti niti je prijatno a niti neophodno da se dovedu u takvu situaciju".

 

Na ovaj dopis Sindikata Gorenje Valjevo, poslovodstvo još uvek nije odgovorilo.

 

Što se tiče ostalih većih fabrika u Valjevu, HK "Krušik" neće raditi od danas do 27. aprila, dok je italijanska fabrika Valy svoje pogone zatvorila poslednje ndelje marta do daljeg.

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 1 dan 4 sati

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 4 sati

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...