Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Krušik (foto: Đorđe Đoković)
22.08.2014, 10:43

Pukovnik smenjuje, direktor ne priznaje

č: | fb:

Predsednik Nadzornog odbora valjevskog “Krušika”, pukovnik Nenad Ivančević iz Sektora za materijalne resurse Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane Srbije smenio je Dragicu Marković, direktorku logistike i Milana Dimitrića, direktora kvaliteta “zbog lošeg stanja u fabrici, ali i nemanja odgovarajućih kvalifikacija za poslove koje su obavljali”, nezvanično saznaju Kolubarske.rs. Ivančević, koji je nezadovoljan situacijom u “Krušiku”, jedno vreme bio u ostavci, takođe je najavio kako je ovo početak neophodnih promena.

Prema istim izvorima, odluku predsednika Nadzornog odbora ne prihvata vd direktor kompanije Mladen Petković, pa se stvari u odnosima čelnih ljudi valjevske fabrike komplikuju dotle da “jedan drugom prete smenama i prekomandama”.

Pukovnik Nenad Ivančević (prvi sdesna)

Pukovnik Nenad Ivančević (prvi sdesna) (Foto: Đorđe Đoković)

Nezadovoljni su i sindikalci, koji juče nisu prihvatili Petkovićevu ponudu da cena rada ubuduće bude 90 dinara po satu i traže da ona ostane nepromenjena, tj. 115 dinara po satu kao i do sada, kako je i u ostalim fabrikama odbrambene industrije. Zbog toga nastoje da, uz pomoć svojih centrala u Beogradu, ugovore novi sastanak kod ministra odbrane Bratislava Gašića. Inače, mediji su preneli kako će “Krušik”, posle ministrove posete Azerbejdžanu, dobiti nove poslove, ali i da menadžment fabrike najavljuje otpuštanja viška zaposlenih, što dodatno “stvara nervozu” među radnicima.

Dragica Marković (prva sleva)

Dragica Marković (prva sleva) (Foto: Đorđe Đoković)

Dragica Marković je, prema izvorima  Kolubarskih.rs, svojevremeno radila u fabričkoj biblioteci, potom je bila šef Kadrovske službe, a kao direktorka Sektora logisitke ostaće zapamćena po “treniranju strogoće” i nalogu da se, noć pre Gašićeve posete 14. jula, za radnike šiju novu uniforme, te da se “ponove” i vatrogasci na glavnoj kapiji “Krušika”. Njen izum je i to da su novinari tada jedva ušli u fabriku, a onda su dva sata ministra čekali na sveže ošišanim travnjacima fabričkog kruga.

Milan Dimitrić je, od “puškara”, preko doškolovavanja u Šapcu, gde mu je predavač bio i bivši ministar vojni Nebojša Rodić dogurao do glavnog u GTK (Glavna tehnička kontrola), a da, ni formalno, ni po radnom iskustvu, nije imao uslova za to, kao ni za sadašnje radno mesto.

Zaposleni tvrde kako menadžment ponovo priprema “zborove u amfiteatru” na kojima će prezentirati nove podatke o realizaciji, smanjenoj reprezentaciji... Oni, međutim, tvrde kako u “tzv. realizaciji isporučena roba učestvuje sa najviše 15 odsto, dok su ostalo avansi i pozajmice”, te da su troškovi za gorivo i energente pet puta veći od nabavke repromaterijala.

Aktuelno