"Intema" (foto: Dragan Savić)
22.08.2014, 16:22

Jovanovići kupili “Intemu”

č: | fb:

Kompanija “Jovanoivić voće” iz Tuđina, kod Osečine, kupila je iz stečaja “Intemu”, fabriku za preradu šljive, čiji je vlasnik bio Ratko Beganović iz Krasave, kod Krupnja. Tu fabriku je 2009. godine, u okviru Sajma šljive, otvorio ministar ekonomije Mlađan Dinkić. U fabriku je uloženo dva miliona evra, polovinu novca za izgradnju pogona obezbedio je ruski partner, kompanija SAKS iz Moskve. Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) je vlasniku kompanije “Intema” Ratku Beganoviću dala 120.000 evra bespovratnih sredstava, a preostali novac je obezbeđen iz kredita Fonda za razvoj Srbije. U novoj fabrici “Intema” biće otvoreno 70 radnih mesta, obećano je prilikom otvaranja kompanije.

Braća Dobrivoje i Ljubiša Jovanović kupila su “Intemu” slobodnom pogodbom za nešto više od 25 miliona dinara, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u valjevskom Privrednom sudu pred kojim je vođen stečaj. Taj iznos nije ni četvrtina procenje vrednosti “Inreme”, koja je iznosila preko 246,4 miliona dinara, pa je Odbor poverilaca 7. avgusta prihvatio ponudu Jovanovića posle čega je Privredni sud ovlastio stečajnu upravnicu Stojanku Filipić iz Loznice da sa Jovanovićima sklopi kupoprodajni ugovor, posle čega su oni bili obavezni da u roku od 15 dana isplate “Intemu”. Na taj način stečaj “Inteme” okončan je za oko dve godine.

Sajam šljiva, 2013.

Sajam šljiva, 2013. (Foto: Dragan Savić)

Jovanovići su, prema našim saznanjima, trenutno u kapmanji kupovine šljive po Srbije, a iznos za koji su kupili “Intemu” smatraju poslovnom tajnom. Beganovića su svojevremeno tužili voćari iz nekoliko valjevskih sela za neizmeren dugove, pa je on, nedugo zatim, sa svojim saradnicima, bio uhapšen zbog sumnje da je počinio nekoliko krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.

Firma „Jovanović voće“ desetak godina se bavi otkupom, a u svojim pogonima u Osečini i Gornjoj Kamenici, i preradom, sušenjem, pakovanjem i prometom voća i prerađevina od voća na domaćem i stranom tržištu.

Uz njihove pogone, šljiva se sada suši i u ZZ “Pecka”, kao i u starim, obnovljenim ili novim sušarama i industrijskim tunelima u selima Lopatanj, Bastav, Dragijevica, Selo Osečina, Gornje Crniljevo, Gunjaci, Belotić, Carina... Procenjuje se da je od prvog Sajma šljiva 2006. do danas broj aktivnih sušara u Podogorini “stostruko uvećan”.

Uz podršku lokalne samouprave u Osečini su obnovljeni i šljivici, pa sada u selima oko Osečine i Pecke ima oko milion stabala šljive. Ovogodišnji Sajam šljive je od 29. do 31. avgusta, a otvoriće ga Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije i kandidat za novog ministra privrede u kabinetu Aleksandra Vučića.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara