Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Krušik (foto: Đorđe Đoković)
05.08.2020, 06:33

Reagovanje Krušika na izjavu radnice kojoj nije produžen ugovor

č: | fb:

Olivera Ješić je jedna od tridesetak zaposlenih u HK Krušik kojoj poslednjeg dana jula nije produžen ugovor o radu.

 

Podsećamo, za preko 2000 zaposlenih u valjevskoj vojnoj fabrici, koji su angažovani na određeno vreme, 31. jula je produžen ugovor o radu na mesec dana, dok ugovori, prema rečima direktora Krušika Vladana Lukića, nisu produženi zaposlenima koji su se ogrešili o propise o radu. Bez posla je ostalo i devetoro zaposlenih čije su diplome nevažeće.

 

Nezadovoljna zbog toga što joj nije produžen ugovor Olivera Ješić se oglasila na svom Fejsbuk profilu i u medijima. Ona je, navodeći da je izgubila posao a samohrana je majka, rekla da joj "nije jasno zbog čega joj nije produžen ugovor", i upitala "po kom kriterijumu su u fabrici ostali manje savesni radnici od nje"? Ješićeva je ustvrdila da se u Krušiku malo radi, da se "pije, prave roštilj i kotlić".

 

"I kada se radi, od tih osam sati, aktivno se radi dva do tri sata, a prima se plata", izjavila je Ješić za medije.

 

Nakon ove izjave, oglasila se valjevska kompanija saopštenjem za javnost u kome se navodi da je Olivera Ješić bila zaposlena na određeno vreme u HK Krušik do 31. jula i nije joj produžen ugovor "zbog toga što je svojim radom i odnosom prema radu u više navrata prekršila radnu obavezu".

 

Sebe navodi kao primernog radnika, a nažalost njeni rezultati rada, česte promene radnog mesta, sukobi na poslu sa kolegama i rukovodiocima, nisu karakteristika primerenog radnika.

 

"Obavljajući nesavesno i neodgovorno poslove na kojima je bila angažovana, neodgovorno koristeći sredstva rada i nepoštujući organizaciju rada i poslovanja, često je kršila obaveze iz ugovornog i radnog odnosa, i ulazila u sukobe sa kolegama i rukovodiocima. I pored ukazivanja na učinjene propuste, rukovodstvo joj je izlazilo u susret i pružalo šansu da koriguje ponašanje uvažavajući status u kome se nalazi", navodi se u saopštenju.

 

Dalje piše da je premeštana iz jednog u drugi sektor i sa jednog na drugo radno mesto. Čak i sama promena radnog ambijenta, upozorenja i ukazivanja rukovodilaca nisu uticala da Olivera Ješić koriguje svoje ponašanje.

 

"Samo po osnovu bolovanja, prethodne tri godine bila je odsutna 1.472 sata, od toga 752 sata u 2019. godini. Da bi ovakve i slične pojave bile minimizirane, Krušik je sve svoje napore usmerio ka formiranju jake i stabilne, tržišno orijentisane i socijalno odgovorne kompanije. To nikako ne znači i socijalne kompanije u kojoj je narušena radna disciplina i elementarna ekonomska logika", saopšteno je iz valjevske vojne fabrike.

 

Rukovodstvo Krušika demantuje i navode bivše radnice da se u fabrici ne radi, da se "pije, prave roštilj i kotlić".

 

"U skladu sa Pravilnikom o bezbednosti i zdravlju na radu, predviđene su prava i obaveze radnika po pitanju poštovanja posebnih mera bezbednosti. Nastojali smo da se primena tih mera u potpunosti sprovodi . Pa tako, među merama je i provera alkoholisanosti koja se ubtrđuje na dva načina; po prijavi i slučajnim uzorkom. Svi oni, kod kojih je utvrđen i najmanji trag alkohola, su disciplinski odgovarali. Ne postoji dozvoljena granica", kažu u Krušiku.

 

Navode da to što sada nisu produženi ugovori nekim zaposlenim nije nikakva novost, s obzirom na to da i ranije nisu  produžavani onima koji su se ogrešili o fabričke propise.

 

Što se tiče potrebnog broja radnika, prema rečima rukovodstva, u toku su analize koje, zajedno sa usvajanjem novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji, treba da definišu optimalan broj zaposlenih.

 

HK Krušik trenutno ima 3076 zaposlenih, od toga oko 2000 radnika na određeno vreme, a prosečna zarada iznosi 56.000 dinara. Pre pandemije prosečna zarada bila je 63.000 dinara, ali je plaćeno odsustvo zbog epidemije koronavirusa u visini od 65 posto zarade "oborilo" prosek.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 20 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 30 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara