Turnir
Turnir "Nikola Jevremović Gužva" (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
19.12.2023, 12:02

Nekadašnji rukometaši upozoravaju: "Gužvin" turnir se može pretvoriti u sopstvenu suprotnost

č: | fb:

Nekadašnji igrači Rukometnog kluba Metalac i saigrači Nikole Jevremovića Gužve, obratili su se javnosti saopštenjem u kome upozoravaju da se organizacija turnira, koji nosi naziv "Nikola Jevremović Gužva", može pretvoriti u suprotnost svega onoga što treba da predstavlja. Predlažu da novac opredeljen za organizaciju ovogodišnjeg  turnira bude preusmen u humanitarne svrhe.

 

"Organizacija ovogodišnjeg 11-tog memorijalnog rukometnog turnira 'Nikola Jevremović Gužva' predstavlja očigledan primer kako se jedan izvanredni rukometni događaj, koji je svojom dobrom organizacijom i kvalitetom učesnika (Metaloplastika, Crvena Zvezda, Partizan) čitavu deceniju bio ponos sportskog Valjeva i pri tom prevazilazio lokalni karakter, može pretvoriti u suprotnost svega onoga što bi taj događaj trebalo da predstavlja", navodi se u saopštenju i dodaje:

 

"Razlog pokretanja organizacije turnira i njegova osnovna misija je sećanje i poštovanje uspomene na Nikolu Jevremovića Gužvu - Valjevca, velikog sportistu i čoveka koji je svojim igračkim i trenerskim rezultatima ostavio dubok trag u srpskom i jugoslovenskom rukometu, kao i popularizacija rukometnog sporta i opštih društvenih vrednosti na kojima se sport temelji.

 

Utisak je da uz ovakvu ovogodišnjuorganizaciju turnira (pogrešno odabran format i tajming, neodgovarajući učesnici, itd.) ne samo da nijedan od postavljenih ciljeva turnira ne može biti ispunjen, već se može reći da čitav sportski događaj dobija diskvalifikatornu i marginalizovanu dimenziju od čega koristi nema niko, pa ni rukometni sport u našem gradu, kao ni grad Valjevo, koji finansijski pomaže događaj.

 

Nimalo ne sumnjajući u dobre namere organizatora i vrlo uvažavajući činjenicu da organizacija svakog turnira zahteva dosta volonterskog rada i vremena, smatramo svojom obavezom da sopstvenim profesionalnim i sportskim integritetom javnosti ukažemo na nešto što, čini nam se, nema sportsku, pa ni širu društvenu opravdanost.

 

Smatramo, takođe, da je ljudski i društveno primereno celokupan iznos koji je grad Valjevo opredelio za organizaciju turnira planiranog za 24. decembar uplatiti u navedene humanitarne svrhe, a umesto jednodnevnog turnira u znak sećanja na Nikolu Jevremovića Gužvu 18. januara (na dan Gužvinog upokojenja) organizovati sportsku tribinu uz učešće ORK Metalac, vrhunskih klubova u kojima je radio, Rukometnog saveza Srbije, Udruženja sportista Valjeva, Gužvinih igrača i saigrača, kolega, saradnika i poštovaoca.

 

Kao igrači koji su potekli u RK Metalac i kao Valjevci koji su dugi niz godina nosili dres tog nama najdražeg kluba, uvereni smo, da bi ORK Metalac najveći doprinos očuvanju imena i dela Nikole Jevremovića Gužve mogao dati upravo na način da stručni rad bude dugoročno planiran i realizovan profesionalno, kvalitetno i potpuno posvećeno kako je to on nekada radio. To je početni i neophodan uslov da bismo opet, u dogledno vreme, mogli imati konkurentan tim u najvećoj meri sastavljen od kvalitetnih igrača iz Valjeva i za sponzore atraktivan klub, a tek na kraju i visok rang takmičenja i punu halu sportova. Kao što je to nekada bilo i kao što to svetla tradicija RK Metalac i grad Valjevo zaslužuju", zaključuje se u saopštenju za javnost "bez pretenzija da ikog uvredi, a sa ambicijom da se nešto vredno ne ugasi", a koji su potpisali igrači RK Metalac i Gužvini saigrači:

 

  • Mihailo Radosavljević, rukometni trener (nekadašnji igrač Metalca, Metaloplastike, Crvene Zvezde, Partizana i reprezentativac Jugoslavije)
  • Vladimir Petrić, nosilac nacionalnog priznanja u oblasti sporta (nekadašnji igrač Metalca, Crvene Zvezde i reprezentivac Jugoslavije)
  • Dr Dragan Vasiljević, redovni profesor Univerziteta u Beogradu (nekadašnji igrač Metalca, Crvene Zvezde i Partizana)
  • Dr Vojislav Andrić, profesor i direktor Valjevske gimnazije u penziji (nekadašnji igrač Metalca i Metaloplastike)
  • Dr Slobodan Nenadović, profesor Akademije strukovnih studija Zapadne Srbije (nekadašnji igrač Metalca i Crvene Zvezde).

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje 29.04.2024

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 12 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 29.04.2024

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 5 komentara