"Zakucavanje" Todorovića (foto: Đorđe Đoković)
09.11.2014, 22:42

Igokea „pala“ u Valjevu

č: | fb:

Metalac je večeras u Valjevu, pred oko 1.500 gledala, pobedio Igokeu iz Aleksandrovca, kod Banja Luke, sa 81:68 (16:15, 24:19, 23:18, 18:16) u 7. kolu ABA lige. Na taj način overen je „brejk“ iz Ljubljane u prvoj utakmici na domaćem parketu posle šest uzastopnih gostovanja uzrokovanih neophodnim radovima u Hali sportova, koje je napravljena 1973. godine.

Valjevci su, znalački vođeni sa klupe, odlučujuću razliku protiv iskusnih gostiju stekli u trećem periodu igre, kada su imali prednos preko 15 poena i uspeli da je održe. Dominirali su u skoku, a šut iz svih pozicija bio je dosta bolji u odnosu na prethodne utakmice. Trener Vlada Đokić koristio je sva tri „pleja“ – Dunđerskog, Ljubičića i Otaševića, uz borbenog Bakića, koji je završavao mnogo posla i u odbrani.

Polaganje Maleševića

Polaganje Maleševića (Foto: Đorđe Đoković)

„Eksplodirao“ je Nikola Malešević, najavljivan kao pravo pojačanje, koji se do sada dosta „mučio“ da nađe sebe u konceptu koji forsira Đokić. Od centarskih tandema najviše je pružio dvojac Jevtović – Todorović, a Majstorović je bio tu da pripomogne kada je trebalo igrati čvrsto uz naglašen kontakt.

Dodali su, taman koliko je trebalo, Kutlešić i Jošilo, pa je bilo prilike da se na parketu pojavi mlađani Rakićević, a u samom finišu i korpulentni Radulović. Nije Đokiću bilo lako da raspodeli minutažu na sve igrače željne debija pred valjevskim navijačima, a da se to ne odrazi na ritam igre. Takođe, trebalo je pravovremenim taktičkim potezima odgovoriti na namere „klupe“ gostiju.

Postava Igokee – Jones, Jeremić, Čakarević, Jorović, Bunić, pomognuta Drenovcem, Dragovićem i Torlakom, ipak nije imala neophodnu energiju i borbenost da se suprotstavi Valjevcima, koji su daleko više želeli pobedu. To je, na pres konferenciji posle utakmice, potvrdio i njihov trener Milutin Latinčić, koji četvrtu utakmicu menja Vladu Jovanovića odsutnog zbog bolesti u porodici. Igrom i ponašanjem plenio je kapiten Branko Jorović, iskusni Dragačevac sa internacionalnom karijerom, na koga je odbrana Metalca posebno, nimalo nežno motrila.

„Znali smo da ćemo igrati u evropskom ambijentu, Metalac je kaznio sve naše slabosti i zasluženo pobedio“, rekao je Latinčić.

Džons i Otašević

Džons i Otašević (Foto: Đorđe Đoković)

Centar gostiju Duško Bunić, borben ali i neefikasan pod košem, koji je jednu Superligu Srbije ranije igrao za Metalac, takođe je pohvalio valjevsku publiku za koju je rekao da „zna kako ume da ponese svoj tim“.

Nikola Malešević je kazao da je utakmica bila teška, posebno „na mentalnom planu“ jer je pobeda protiv Olimpije u Ljubljani, u prošlom kolu, donela dodatni pritisak.

„Dobro smo trenirali, dobro smo se spremili, hvala navijačima na podršci“, izjavio je Malešević.

Trener Đokić  nije krio zadovoljstvo što je Valjevo konačno dočekalo da Metalac igra u ABA ligi i ocenio kako „ovaj grad i ovaj klub to zaslužuju“.

„Mlada smo ekipa, ima mesta za još veći napredak iz utakmice u utakmicu, nadam se da ćemo to i pokazati u narednim mečevima. Prvi uslov za to je da još večeras zaboravimo ove dve pobede i nastavimo sa predanim treningom“, bio je zadovoljan Đokić. On je posebno poželeo da se trener gostiju Jovanović što pre vrati poslu i svom timu i naglasio kako je „kouč“ Igokee bio prvi koji je podržao njega (Đokića) i Metalac u stvaranju novog tima.

Igokea u napadu

Igokea u napadu (Foto: Đorđe Đoković)

Gosti, atmosfera

Na tribinama je bilo oko 1.500 gledalaca, sve je proteklo u najboljem redu. Među gostima uočili smo Romana Lisca, prvog čoveka ABA lige, predsednika i potpredsednika KSS, Dragana Đilasa i Dejana Tomaševića, nekadašnjeg YU reprezentativca Rašu Radovanovića, a veliki aplauz dobio je prekaljeni trener Vlada Đurović, koji je pre nekoliko godina sedeo na klupi Metalca i započeo trasiranje novog uzleta valjevske košarke.

Uz postojeću „teleskopsku“ tribinu, dodatna je montažna sa stolicama ispod donjeg koša, što je, verujemo, ulepšalo TV sliku iz Valjeva na Sport klubu SBB-a, koji je zakupio pravo prenosa svih mečeva ABA lige.

Među gledaocima bilo je Čačana i Užičana, koji su takođe došli da bodre „svoje“ momke u Metalcu. Dakako i njihove rodbine i prijatelja, koji nisu štedeli grla i dlanove kako bi podrškom održali visok ritam igre Valjevaca, preduslov za pobedu.

Atmosfera na tribinama

Atmosfera na tribinama (Foto: Đorđe Đoković)

Metalac: Malešević 15, Bakić 8, Kutlešić 10, Otašević 4, Majstorović 3, Jevtović 22, Jošilo 3, Ljubičić 3, Rakićević, Radulović, Todorović 8, Dundjerski 5.

Igokea: Jeremić, Torlak 4, Jorović 20, Knežević, Milošević 1, Čakarević 6, Radukić, Drenovac 17, Bunić 8, Zlovarić, Jones 10, Dragović 2.

Veoma korektno sudila je slovenačka trojka Matej Boltauzer, Sašo Petek i Boris Krejić, dok je delegat bio Tomislav Jovančić iz Valjeva.

U 8. kolu, Metalac igra sa MZT-om u Skoplju.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 36 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara