Metalac - Crvena Zvezda (foto: Đorđe Đoković)
Metalac - Crvena Zvezda (foto: Đorđe Đoković)
16.05.2014, 21:40

Podsećanja i prisećanja

č: | fb:

Metalac je plasmanom u Superligu Srbije opet napunio Halu sportova kao u stara dobra vremena. Posebno na utakmicama sa Partizanom (67:95) i Crvenom zvezdom (66:85), koje su, prema očekivanjima, izgubljene. Sistem crno-belih i drim tim crveno-belih bili su prejak protivnik za ekipu, koju sada kao trener predvodi Vladimir Đokić. Slično je bilo na gostovanju Radničkom u Kragujevcu (69:80) i Mega Vizuri (56:79) na Novom Beogradu, dok je protiv Borca u Čačku ekipa doživela rezultatski debakl (61:79).

Do sada su pobeđeni Mega u Valjevu (77:72), Crnokosa u Kosjeriću (79:70) i u dramatičnom susretu FMP iz Železnika (64:63), koji je na svom terenu zabeležio startnu pobedu u prvom kolu Superlige Srbije (72:61). Potvrdile su se pretpostavke da Metalac nema ekipu za Jadransku ABA ligu, a uslovi u Hali sportova su, što se posebno videlo protiv Partizana, ispod minimuma potrebnog nivoa.

Jasno je da je Đokić uzeo doista „vruć krompir“ posle selekcije koju je obavio dugogodišnji predsednik Duško Đukanović, a potom i doskorašnji trener Siniša Matić, koji je angažovao pleja Vukašina Aleksića i centra Rajka Kljajevića, dok je ekipu napustio kapiten Đukan Đukanović i otišao u Češku. Dolazak američkog pleja Eštona Mičela i iskusnog centra Petra Popovića, inače valjevskog zeta, donekle je popravio situaciju ali je usledila serija povreda ključnih igrača, među kojima i najboljeg strelca i novog kapitena Bojana Bakića.

Najveći problem je, međutim, loša atmosfera u ekipi. Odavno je jasno da je većini igrača, koji ispoljavaju nedopustivu sebičnost, međusobno neuvažavanje i nezadovoljstvo načinom vođenja ekipe, bez obzira na to ko je trener, primarni interes visina i redovnost mesečnih prinadležnosti. Otuda je posve logična nakana Vladimira Đokića da od 1. juna načini drastične promene u izboru igrača i komponovanju novog, mlađeg tima, dakako ukoliko „preživi“ Superligu Srbije i ostane na kormilu kluba.

Duci, Moka, Kaponja – Branko, Zoća, Kecoje

Kad već pominjemo Crvenu zvezdu u prilici smo da se, zahvaljujući fotografijama Zorana Stankovića Sode iz Lazarevca, tada mladog fotoreportera, prisetimo prve prvoligaške utakmice Metalca sa crveno-belima, igrane 2. februara 1974, u prepunoj Hali sportova. Metalac je pobedio sa 75:68 (42:35). Crveno-bele je predvodio prof. Aca Nikolić, a prvu petorku činili su Slavnić (15), Simonović (12), Kapičić (19), Vučinić (17) i Živković (3). Još su igrali Goran Rakočević (Igorov otac), Lazarević, Sarjanović 2, Pešić (ali ne Kari, koji je igrao za Partizan i Bosnu) i Jovašević. Ta ekipa će docnije osvojiti evropski trofej.

 

Metalac je vodio „tehniko“ Voja Cerović s obzirom na to da je trener Luka Stančić bio u bolnici zbog hitne operacije slepog creva. Igrali su: Zoran Kovačević 10, Jerinić 12, Kaljević (pozajmica iz Partizana) 2, Ružičić, Stanojević, Borisavljević 2, Ilić 6, Kecojević 7, Branko Kovačević 34, Dobrivojević 2. Pred, kako su javile zagrebačke Sportske novosti, 3.000 gledalaca sudili su Sava Radović (Zoranov otac) iz Beograda i Marjanović, Ariljac iz Čačka, pre toga najbolji strelac tamošnjeg Železničara.

 

Nije ovo jedina pobeda Metalca protiv Crvene zvezde. Uspeha je bilo i u beogradskom Pioniru, ili zemunskom Pinkiju, u vremenima Prve savezne lige u SFRJ, odnosno tadašnjem Kup takmičenju, ali i docnije, opet za Kup (bio je to Big Eneks sa trenerima Kecojevićem i Stevanovićem, crveno-bele je vodio Lale Lučić), kao i u Superligi Srbije prošle sezone, neposredno pošto je Dejan Radonjić na klupi Zvezde zamenio Vladu Vukojičića.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 21 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 31 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara