Šah (foto: Đorđe Đoković)
Šah (foto: Đorđe Đoković)
06.12.2014, 15:27

VŠK 2005“ na finalu Kupa „Svetozar Gligorić“

č: | fb:

 VŠK 2005 iz Valjeva učestvovuje na finalu Kupa Srbije u šahu, koji od prošle godine nosi ime velikana Svetozara Gligorića. Turnir se od 16.00 sati igra u kragujevačkim „Šumaricama“, u sedam kola po Švajcarskom sistemu.

Učešće su prijavili i branilac titule Jugović iz Kaća, kod Novog Sada, ekipni državni prvak Radnički Vodovod KG, Jelica iz Goračića u Guči, Srbobran, Pravi potez, Stara Pazova, Miloševac i Dunav iz Banoavca.

Prema saznanjima Kolubarskih.rs, moguće je da se na tehničkoj konferenciji pojavi I deseta ekipa, čije ime u ovom trenutku nije poznato. Nije isključeno da to bude ženska ekipa beogradskog BAS-a, koja je i prošle godine igrala na muškom turniru kao jedina zainteresovana za učešće na Kupu Srbije.

Kup Srbije “Svetozar Gligorić” trebalo je da se igra prošlog proleća, u Prolom banji, ali je turnir tada odložen u poslednjem trenutku zbog majskih poplava u Srbiji. VŠK “Sveti Nikolaj” ne učestvuje na Kup takmičenjima zbog finansijskih problema, odnosno manjka ozbiljnih registrovanih igrača.

Zanimljivo je da ni VŠK 2005 pravo učešća nije izborio na Kup takmičenju centralne Srbije, odnosno po plasmanu na ekipnom državnom prvenstvu (takmiči se u Prvoj ligi centralne Srbije) već posle odustajanja ekipa koje su na pomenutom Kup takmičenju imale bolji plasman od Valjevaca.

Za VŠK 2005 igraće Ilić, Stojanović, Panić i Živković.

Neuobičajeno mali broj učesnika objašnjava se time što se turnir igra tek sada, mimo prvobitno utvrđenog termina kalendarom takmičenja ŠSS, pa mnoge ekipe, uključujući i višestrukog državnog prvaka i osvajača Kupa Srbije, Novosadski ŠK, ili nemaju novca ili trenutno nemaju igrača kadrih da izbore plasman prema rejtingu koji taj klub uživa.

Aktuelno