Vladimir Đokić (foto: Đorđe Đoković)
Vladimir Đokić (foto: Đorđe Đoković)
20.12.2014, 09:33

Susret „pobratima“ posle 35 godina

č: | fb:

U 13, posledenjm kolu prvog dela ABA lige, KK Metalac večeras (21.00) dočekuje Zadar. Utakmica ekipa iz zbratimljenih gradova u nekadašnjoj SFRJ biće prva posle 35 godina i nekadašnje Prve savezne lige.

Valjevci su tada „u živo“ gledali velikane poput Kreše Ćosića, Pina Đerđe, Ćire Perinčića, pa Marcelića, Ostarčevića, Skroče... Zadrani su imali više uspeha u međusobnim susretima, pogotovo kada su igrali Ćosić i Đerđa, koji je docnije bio i trener, a jedinu pobedu u gostima, ako pamćenje ne vara, Metalac je izborio u Šibeniku, gde su Zadrani u tom trenutku bili domaćini.

Posle velike krize oba kluba, Metalac i Zadar sutra igraju utakmicu ABA lige. Gosti su u prethodna dva kola pobedili Cedevitu u Zagrebu i Partizan u „Višnjiku“ (ne igra se više u „Jazinama“), što im je uvećalo ambicije, dok su Valjevci izgubili od Cibone u Zagrebu, pa Crvene zvezde, a potom i Mege u Sremskoj Mitrovici.

U oba tabora su, čini se, rezervisani. Nadaju se pobedi, a nisu preterani optimisti. Metalčev stručni štab je najviše radio na tome da osveži ekipu posle velikih napora u poslednjim utakmicama, kao i da je psihološki podigne pred seriju od sedam susreta zaredom pred svojim navijačima, što zbog (pre)velikih očekivanja može biti dodatno opterećenje. To u uobičajenim izjavama za medije potvrđuju trener Vladimir Đokić, odnosno plej Nikola Otašević i krilo Marko Jošilo.

Zadrani, pak, znaju da je atmosfera u Valjevu kao nekada u njihovim „Jazinama“ (u velikoj dvorani „Krešo Ćosić“ u Višnjiku to je nemoguće postići), ali se ne predaju unapred. Jedini stranac, tamnoputi James Brian Florence (SAD), koji je rešio utakmicu sa Partizanom, veruje u novi uspeh, dok se trener Ante Nazor nada da će čvrsta i agresivna odbrana dati rezultat. Nosioci igre još su Ramljak, Sobin, Ivanov, Kraljević, Vrkić...

Nazor je, kao i Sobin, Splićanin, a u Valjevu je, u martu 2012. vodio splitske kadete, sa Marinelijem, sadašnjim prvotimcem Olimpije na čelu, na prvom od dva „Memorijala Luke Stančića“. Bio je i uspešan selektor mlađih košarkaša Hrvatske.

Konačno, lepo je i to što će danas za Zadrane, sa kojima su došli i predstavnici lokalne samouprave, u Skupštini grada od 13.00 sati, biti upriličen prijem. U nekadašnjoj zajedničkoj državi to je bila uobičajena praksa.

 

 

 

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 17 sati 59 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 3 komentara

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara