Slavlje Ljubičića (foto: Đorđe Đoković)
Slavlje Ljubičića (foto: Đorđe Đoković)
24.12.2014, 21:22

Ljubičić presudio sa „penala“

č: | fb:

Metalac je večeras pobedio Budućnost sa 70:69 (17:14, 12:16, 21:18, 20:21) u prvom kolu nastavka ABA lige pred oko 800 gledalaca, što je najslabija poseta do sada. Ako je Nikoljdan bio „krivac“ za nešto slabiji odziv gledalaca na utakmici protiv Zadra, onda je večerašnja oseka publike verovatno uzrokovana gubitkom nade u mogući uspeh, odnosno eventualno skupim ulaznicama od 300 dinara. Navijanje je večeras bilo na nivou, podrška sa tribina stizala je kada je bila najpotrebnija!

„Gotovo da nije normalno koliko je trener Đokić verovao u nas i uveravao nas da možemo do pobede“, rekao je na uobičajenoj pres konferenciji „plej“ Marko Ljubičić.

Formalno, pobedu Valjevcima doneo je upravo Ljubičić, koji je, na 1,9 sekundi pre kraja, pri rezultatu 69:69, iskoristio prvo, a namerno gađao obruč iz drugog bacanja, pa Vladimir Dašić, koji je uhvatio loptu, nije imao vremena ni centar igrališta da pređe.

Pobednički koš Ljubičića iz slobodonog bacanja

Pobednički koš Ljubičića iz slobodonog bacanja (Foto: Đorđe Đoković)

Obe ekipe imale su periode dobre igre, ali i ozbiljne padove. Metalac je u 34. minutu poveo sa 49:39, serijom 9:1, Podgoričani su uzvratili sa 10:1 i poveli sa 61:60 ali su Valjevci ipak smogli snage da sačuvaju prednost i uđu u neizvesnu završnicu.

„Nagoveštavo sam da nas u Valjevu čeka teška utakmica i ozbiljna ekipa. Bili smo emotivno i energetski ispražnjeni posle pobede nad Partizanom u Beogradu i nismo uspeli da iskoristimo mogućnost stvaranja osetnije razlike, što nam se docnije osvetilo“, rekao je trener gostiju Igor Jovović, čija je rečenica o poslednjem faulu na Ljubičiću ostala nedorečena.

Povreda bakića

Povreda bakića (Foto: Đorđe Đoković)

Možda je ključni trenutak po valjevske košarkaše bio u 27. minutu, kada se pri rezultatu 38:41 teže ozledio Boris Bakić – žestoko je udario o pod posle kontakta u „reketu“ gostiju. Odmah se posumnjalo na to da je pokidao prednje ukrštene ligamente kolena. Takvu povredu ranije je sanirao i vratio se na teren. Za njega je sezona završena, ukoliko su prognoze o težini povrede tačne. Ironijom sudbine, njegov stariji brat Bojan, zaradio je istu povredu kao kapiten Metalca u prošloj sezoni i još se nije vratio na teren. Saigrači su Borisu poklonili večerašnji uspeh.

Kažemo ključni trenutak jer se činilo da su valjevski košarkaši u šoku, gotovo paralisani novonastalom situacijom. Srećom, Podgoričani to nisu iskoristili, pa je do kraja viđena velika i neizvesna borba.

Metalčev trener Vlada Đokić kaže da ne bi bilo dobro ako bi njegovi puleni opet „poleteli“ jer ih Solnok čeka već za vikend, a potom serija još ozbiljnijih iskušenja. I on kaže kako je borbenost bila na nivou, dok je u ostalim segmentima bilo mnogo oscilacija. Ipak...

„Mnogi su nas osporavali, smatrali da smo zalutali u ovu priču iako sam od početka tvrdio da je reč o dobrim, radnim i ambicioznim momcima. Moramo dalje bez Bakića, videćemo šta ćemo i kako ćemo“, dodao je Đokić.

Zakucavanje Majstorovića

Zakucavanje Majstorovića (Foto: Đorđe Đoković)

Pretpostavljamo da večerašnjim suđenjem nisu bili zadovoljni ni jedni, ni drugi. Đokić je povremeno prigovarao, dok je Jovović dobio i „tehničku“ grešku. Posle završene utakmice, najagresivniji kod zapisničkog stola, u „razgovoru“ sa arbitrima bio je direktor gostiju Gavrilo Pajović. Uostalom, „veliki“ su patentirali izum po kojem su nezadovoljni suđenjem kad izgube. Kada pobeđuju, makar i na silu, to mu bude normalno! Arbitrima će stoga biti sve teže!

Hala sportova u Valjevu. Gledalaca: oko 800. Sudije: Hordov (Hrvatska), Petek i Majkić (Slovenija). Delegat: Dimitrijević (Beograd).

Metalac: Malešević 8, Bakić, Kutlešić 11, Otašević 1, Majstorović  13, Jevtović 17, Jošilo 4, Rakićević 2, Radulović, Todorović, Dunđerski 3.

Budućnost: Cook 1, Šehović 15, Dašić 5, Planinić 4, Subotić 10, Čarapić, Vitkovac 7, Popović 2, Ivanović 6, Reynolds 19, Paunić, Rikić.

Metalac u nedelju igra sa Solnokom, a Budućnost dočekuje Igokeu.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 33 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...