Otašević i Jevtović udvajaju Armstada (foto: Đorđe Đoković)
Otašević i Jevtović udvajaju Armstada (foto: Đorđe Đoković)
03.01.2015, 22:58

Krka pobeđena u „ratu“ pod koševima

č: | fb:

Metalac je 2015. u ABA ligi večeras startovao pobedom protiv Krke sa 69:67 (23:18, 17:19, 7:14, 22:16) u žestokom „ratu“ pod koševima, koji je doneo retko uzbudljivu i neizvesnu utakmicu u kojoj je 1.200 gledalaca na tribinama Hale sportova moglo i da uživa, ali i da strahuje. Igru u kojoj je podrška navijača, posebno u finišu, bila presudna.

Umalo da je samo sedam postignutih poena u trećem periodu igru Valjevce koštalo osvajanja bodova jer su „zeleni“ iz Novog Mesta tada preokrenuli rezultat i načinili plus od devet poena. Trojke Maleševića i Ljubičića, uz nekoliko dobrih odbrana koje su omogućile kontranapade, vratile su Metalac u život. U samom finišu, „plej“ gostiju Armstead promašio je nekoliko lopti, nije bio siguran ni sa linije penala, pa su Valjevci iščupali tešku ali zasluženu pobedu, sedmu u ABA ligi. Za razliku od njega, sjajno je odigrao Mulalić.

Malešević u napadu

Malešević u napadu (Foto: Đorđe Đoković)

„Nema tu mnogo filozofije, promašili smo nekoliko otvorenih šuteva i to je to!“, bio je kratak trener gostiju Aleksandar Džikić.

Zamoljen  da prokomentariše igru Metalca, Džikić je pohvalio svog kolegu Đokića, koji je „radnik“ i momke koji žele „da naprave ime“.

„Hvala bogu da su Valjevci preživeli prvih šest gostovanja, sada treniraju i igraju. Tu su gde su, u sredini tabele, i svi će morati da ih respektuju“, dodao je Džikić. On je, odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs, kako objašnjava seriju poraza svoje ekipe pojasnio da su Krku, posle startnih 5/1, stigle povrede.

„Nismo imali deset igrača da bismo ozbiljno radili na trenigu, večeras su nam nedostajala dva od četiri centra. Ipak, povratili smo se, dobro radimo, ali nam treba vremena da se vratio u ritam. Drago mi je da posle pobede od + 30 protiv Metalca u prvom delu sezone večeras nismo ’digli nos’ i pomislili da će pobeda doći sama od sebe. Svaka utakmica mora da se ratuje“, kazao je Džikić.

Valjevski trener Vlada Đokić opet je istakao ledenu dvoranu u kojoj Metalac trenira, što je, po njegovom mišljenju, uzrok slabije igre i puno tehničkih i taktičkih grešaka.

„U tim uslovima od igrača ne mogu da tražim da rizikuju i da se ispovređuju. Ćutimo, radimo, igramo, videćemo šta će biti“, reklao je novinarima Đokić ponavljajući da su to stvari (uslovi za trening) na koje on ne može da utiče.

Bio je, naravno, prezadovoljan krajnjim ishodom, posebno činjenicom da se ekipa koju vodi digla posle vođstva gostiju i preokrenula rezultat. Greške je priznao i Nikola Malešević, dok je igrač gostiju Wangmene kazao kako Metalac ima kvalitet za sredinu tabele u ABA ligi, dok o eventualnom učešću u Evro-kupu ne treba ni da razmišlja.

Đokić je iznenadio sa centrom Radulovićem u startnoj ostavi kako bi uspostavio ravnotežu pod koševima, gde su tamnoputi stranci Krke, potpomognuti Hukićem i Polutkom, dominantni. Đokić je docnije umeo da iz igre povremeno povuče Majstorovića, a u borbi pod koševima ostavi Jevtovića i Jošila. Od „plejmejkera“ priliku večeras nije dobio Dunđerski, junak pobede na utakmici sa mađarskim Solnokom.

Odgovarajući na pitanja izveštača, Đokić je potvrdio da će u Valjevo doći Nemanja Protić, dobar igrač sa zavidnom karijerom do sada i sjajan čovek. Protić, međutim, dugo nije igrao, pa će sadašnjih 12, sa debitantom Lukom Vuksanovićem, pristiglim iz Kraljeva, dugo igrati zajedno. „Nemam nameru da mnogo menjam u odnosu na ono što sam zamislio“, kazao je Đokić.

Jevtović u kontri

Jevtović u kontri (Foto: Đorđe Đoković)

Dosta reči večeras, tokom utakmice ali i na pres konfertenciji, bilo je i o suđenju Rutešića i Dragojevića (Crna Gora), odnosno Vovka (Hrvatska). Džikić se nije složio sa opaskom jednog od izveštača da je „suđenje bilo za Krku“. Najsporniji trenutak, nama se čini, bio je nedosuđeni faul Polutka nad Majstorovićem u kontri. Taj faul zavređivao je da bude kažnjen kao nesportska lična! Istini za volju treba prtiznati da ni nekorektan i bespotreban potez Maleševića, koji je šakom u potiljak udario Kastratija, posle promašenog napada domaćih, nije sankcionisan. Dobro je da je Džikić umirio Kastratija spremnog da se revanšira, a da je jedan od njegovih pomoćnika zaustavio „klupu“ Krke da ne uđe u teren. Bez ikakve potrebe, mogla je to biti varnica koja bi upropastila zanimljivu i dramatičnu utakmicu.

Hala sportova u Valjevu. Gledalaca: 1.200. Sudije: Rutešić, Dragojević (CG) i Vovk (Hrvatska). Delegat: Toma Jovačić (Valjevo).

Metalac: Malešević 17, Kutlešić 4, Otašević 2, Majstorović 16, Jevtović 17, Jošilo, Ljubičić 10, Rakićević, Radulović, Todorović 3, Vuksanović, Dundjerski.

Krka: Kastratri 4, Rojc, Wangmene 12, Armstead  20, Mulalić 17, Joksimović, Booker, Polutak 2, Hukić 9, Zatežić, Ritlop, Lapornik.

U 17. kolu ABA lige, 10. januara, Metalac dočekuje zagrebačku Cedevitu. Trenutno ima skor 7/9, pobedu više od Krke.

 

Aktuelno