Slavlje nakon pobede (foto: Đorđe Đoković)
Slavlje nakon pobede (foto: Đorđe Đoković)
11.01.2015, 20:09

Pala i Cedevita

č: | fb:

U sudaru dve „lake konjice“, Metalac je večeras pobedio Cedevitu sa 56:55 (20:16, 11:6, 14:20, 11:13) u utakmici 17. kola ABA lige. Valjevci su bili bolji, što ne spori ni trener gostiju Jasmin Repeša, inače selektor Hrvatske, ali se moglo desiti da od gotovog naprave veresiju da je kojim slučajem Tomislav Zubčić pogodio šut za pobedu u poslednjem napadu Zagrepčana, koji je počeo na 15,7 sekndi pre kraja!

Promašaj Cedevite u poslednjim sekundama

Promašaj Cedevite u poslednjim sekundama (Foto: Đorđe Đoković)

Zbog čega su igrači Metalca doveli u pitanje pobedu posle vođstva, koje je iznosilo i preko deset poena? Verovatni razlog je umor jer su igrala devetorica – Rakićević, Radulović i Vuksanović imali su zdravstvenih tegoba i nisu bili kadri da pomognu. Drugo, Cedevita je često menjala način igre u odbrani, od pritiska na loptu odmah po uvođenju u igru i „zonskog presinga“ do „zone 3 -2“ u svom reketu. Ni iskusnijim ekipama nije lako da se prilagode na česte promene protivničke odbrane. Konačno, ne po prvi put, pojedini igrači Metalca, plejmejkeri najčešće, dugo „carine“ loptu, a u pojedinim situacijama bespotrebnim soliranjem deluju kao da teže samoisticanju do sebičnosti.

„Računali smo da će Cedevita biti u krizi posle poraza od Partizana u Beogradu, što se i obistinilo. Momci su se sjajno borili, sveli smo Cedevitu na 55 poena što nije mala stvar, publika i atmosfera bili su fenomenalni! Idemo dalje, utakmicu po utakmicu, pa dokle stignemno“, rekao je na pres konferenciji trener valjevskih košarkaša Vladimir Đokić.

Vladimir Đokić pozdravlja navijače

Vladimir Đokić pozdravlja navijače (Foto: Đorđe Đoković)

„Metalac je zasluženo dobio jer je veći deo susreta kontrtolisao igru i rezultat. Od mojih igrača jedino se Žganec borio kako treba, a to je nedovoljno. Imali smo šansu, nismo je iskoristili... Naši planovi da za plej of ABA lige startujemo sa druge pozicije iz prvenstva sada su dovedeni u pitanje“, ocena je gostujućeg „kouča“ Jasmina Repeše.

Repeša nije mogao da računa na centarsko pojačanje, ex reprezentativca Baraća (28, 217), koji neće biti u postavi ni na utakmici Evro kupa u Volgogradu, gde Zagrepčani igraju posle Valjeva. Bilan je mentalno bio van utakmice, potpuno nezapažen, a njegova alternacija Mario Delaš neefikasan i zapažen kao „dodavač lopti“. Pretio je jedino Pilepić, Ramljak povremeno, a vođsto od 53:52, koševima Ukića na oko 2,5 minuta pre kraja, donela je „prinudna postava“: Ukić, A. Delaš, Pilepić, Žganec, Zubčić.

Ključne poene za Metalac upisao je nepredvidivi Nikola Malešević, čiji smo talenat najavljivali od prvog dana kada se pojavio u Valjevu. Umeo je da uđe pod koš, ali i da da trojke u serijama kada je to bivalo najpotrebnije. Jevtović, Majstorović i Jošilo neumorni pod koševima, od tri „pleja“ tek u poslednjoj četvrtini zaigrao je Otašević. Dunđerski je odlično počeo, Ljubičić ga je menjao. Kutlešić i Todorović standardni, posebno mladi kapiten.

„Znali smo da će Cedevita igrati ’pod moranje’ da pobedi. Iskoristili smo to uprkos bolesti i povreda pojedinih igrača“, kazao je Malešević.

 

Dunđerski u prodoru

Dunđerski u prodoru (Foto: Đorđe Đoković)

Pokazalo se ono što nam se činilo i posle utakmice ove dve ekipe u Zagrebu – Cedevita je meka, „nudila“ se i na svom terenu, a Metalac tada još nije shvatao šta može. Valjevci su, dakle, što bi rekao njihov trener Đokić, dobili „najbolju belu ekipu u Evropi“ (bez stranaca), što će svakako biti podstrek da se spreme za 18. kolo i utakmicu sa Partizanom, narednog vikenda. Crno-beli imaju mnogo povređenih igrača. Nisu neranjivi, uslov za eventualno iznenađenje je da igrači Metalca „izginu“ na terenu bez soliranja zarad ličnog zadovoljstva i statistike! I da suđenje bude bolje od onoga u prvom delu, u Beogradu. Ako dođu srpski arbitri, a tako će najverovatnije biti, nismo optimisti – Partizan je Partizan, a dosadašnji učinak Metalca je ionako preko svih očekivanja!

Atmosfera u Hali sportova

Atmosfera u Hali sportova (Foto: Đorđe Đoković)

Hala sportova u Valjevu. Gledalaca: oko 1.500. Sudije Boltauzer, Jersan i Krejić (Slovenija). Delegat: Bulut (Čačak).

Metalac: Malešević 22, Kutlešić 6, Otašević, Majstorović 2, Jevtović 14, Jošilo 3, Ljubičić 5, Radulović, Todorović, Vuksanović, Dunđerski 4.

Cedevita: Mazalin, Zubčić , Ramljak 7, Pilepić 16, Babić 2, A, Delaš 6, Žganec 6, Bilan 5, M. Delaš 3, Gordić 5, Ukić 5, Arapović.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 3 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar