Balon u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
Balon u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
06.02.2015, 08:19

Balon u Petnici je bezbedan

č: | fb:

Balon nad olimpijskim bazenom u Petnici biće otvoren u subotu, kada će biti organizovan plivački miting i vaterpolo utakmice, najavljeno je na konferenciji za novinare. Takođe je poručeno da je balon bezbedan, a „prošlonedeljni događaj, kada je zbog nestanka struje i jakog vetra balon spušten, nije prouzrokovao nikakvu štetu“.

Direktor firme „Artech“, koja je montirala balon, Aleksandar Vučur tvrdi da je u petak blagovremeno i stručno reagovano, i da nije načinjen ni jedan propust. On naglašava da balon nije pao, nego je spušten, kako ne bi pretrpeo veća oštećenja. „To je jedna od procedura koja se ne koristi često, ali nemamo često ni splet okolnosti kao u petak – istvovremeno jak vetar, nestanak struje i pad pritiska. Poslednja intervencija kako bi šteta bila minimalna bila je da se balon spusti, što su naši ljudi, koji su bili u Petnici, i učinili“, objašnjava Vučur i naglašava da „balon ne pada kao kamen u sekundi, nego se spušta određenom brzinom i da je za to potrebno od 25 do 55 minta, što je sasvim dovoljno vreme da svi prisutni bezbedno napuste balon halu“. Aleksandar Vučur je potbrdio da je pritisak u balonu bio projektovan za vetar jačine do 80 metara u sekundi i da je sada i to ispravljeno.

Alekandar Vučur

Alekandar Vučur (Foto: Đorđe Đoković)

„Artech“ je montirao na desetine balona u mnogim gradovima u Srbiji, poput balona u Košutnjaku, Zaječaru, Tašmajdanu, Knjaževcu... „Verujte nigde se ovaj splet okolnosti nije dogodio do sada. Balon ima garanciju i za sve što se dešava ili se desilo odgovornost je naše firm jer kada se ovo desilo balon još nije ni bio predat na upotrebu“, kaže Aleksandar Vučur.

Predsednik PK „Valis“ Branislav Kovačević podelio je sa novinarima svoje iskustvo iz Jagodine kada je balon pao za vreme takmičenja zbog ljudske greške, kada je takođe nestala struja. „Pad ili spuštanje balona trajalo je oko 55 minuta, što je bilo dovoljno vremena da 400 ljudi, koliko ih je u tom trenutku bilo u balonu, bezbedno napuste taj prostor“, objašnjava Kovačević.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić kaže da je jedinstven slučaj u Srbiji da balon koristi kapacitete otvorenog bazena, tačnije po prvi put su balonom pokrivene i tribine koje već postoje uz olimpijski bazen u Petnici. „Mi smo zbog postavljanja balona ušli u dodatne građevinske radove adaptacije objekata, svlačionica i toaleta. Cela investicija je koštala oko 28 miliona dinara i havarija zbog jakog vetra i nestanka struje nije imala nikakve finansijske posledice“, naglašava Dragan Jeremić.

Direktor Valisa Aleksandar Mijailović ponovio da je ustanova, koja gazduje SRC Petnica, ski stazom na Divčibarama i svim sportskim objektina u gradu, u velikom problemu zbog uredbe Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Za normalno funkcionisanje ustanove potrebno je još 11 radnika, uključujući neophodnog mašinskog inženjera. "Pokušačemo problem da rešimo u dogovoru sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ukolikonjihov odgovor bude negativan, bićemo prinuđeni da za te poslove angažujemo privatnu agenciju, što je znatno skuplje", kaže Mijailović.

Otvaranje balona, plivački miting i vaterpolo utakmice u subotu

Dešavanja koja su bila planirana za 31. januar biće održana u subotu. Plivački miting počinje u 10 časova, svečano otvaranje je zakazano za 14 časova, kome če prisustvovati Aleksandar Šoštar, predsednik Vaterpolo kluba Partizan, zvaničnici vaterpolo i plivačkog saveza Srbije i gradsko rukovodstvo. Odigravanje vaterpolo utakmica planirano je za 15 časova. 

Aktuelno

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 5 sati 6 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...

 (foto: )
Jubilej Pre 6 sati 4 minuta

Ciklus koncerata za 70 godina MŠ "Živorad Grbić"

Uzbudljivo muzičko putovanje kroz sedam decenija talenta i uspeha očekuje nas u Muzičkoj Školi "Živorad Grbić", koja ove godine slavi značajan jubilej - 70 godina uspešnog rada.

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 1 dan 1 sati

GIK se poigrava sa izbornim listama!?

Gradska izborna komisija usvojila je prigovor na Rešenje o proglašenju izborne liste "Pokret sad" i donela odluku o poništenju te izborne liste. Prigovor podneli revnosni birači, a predsednik GIK...  · 7 komentara