Šut Ljubičića za tri poena (foto: Đorđe Đoković)
Šut Ljubičića za tri poena (foto: Đorđe Đoković)
03.03.2015, 00:16

Metalac se revanširao Ciboni

č: | fb:

Metalac je večeras pobedio Cibonu sa 67:66 (13:17, 19:20, 18:13, 17:16) u 23. kolu ABA lige i revaširao se za poraz u Zagrebu doživljen posle dva produžetka. Tamo su Valjevci lako mogli da slave, u Valjevu je večeras iskusni plej Ilievski, sa zavidnom međunarodnom karijerom, promašio šut za pobedu u poslednjih 17,6 sekundi.

Šut Ilievskog

Šut Ilievskog (Foto: Đorđe Đoković)

„Odlučio sam da branimo poslednji napad (da ne pravimo faul), isplatilo se uz dosta sreće!“, iskren i zadovoljan bio je trener valjevskih košarkaša Vlada Đokić. On je dodao kako igrači još nisu zaboravili Kup utakmicu u Nišu i poraz od Vršca.

„Metalac je mogao dobiti u Zagrebu, mi smo mogli slaviti večeras – ni jedno, ni drugo ne bilo nezasluženo“, rekao je Slaven Rimac, trener Cibone, koji se složio sa ocenom svog krilnog centra Marka Jagodića-Kuridže da su „stariji igrači krivi za poraz, a ne mladi“. „Nedostajalo je malo koncentracije, još malo odgovornosti“, pojasnio je Rimac, pohvalio Metalac kao „pun pogodak ABA lige“ i podsetio da mu je i otac Matan, nekada prvotimac Lokomotive (preteče Cibone) pričao o atmosferi u Valjevu i Čačku, gradovima koji žive za košarku.

Dodao je kako je ovo za Zagrepčane, kao i sezona 2015/16, zbog finansijskih problema i odluke da se podmladi ekipa, godina „sanacije stanja u klubu“ ali i nade da će momci rođeni 1997, 98 i 99. vratiti „cibosima“ stari sjaj. Za Đokića, opet, stalne priče i medijski napisi o pojačanjima, bez obzira na to što bi tamnoputi američki plej Džejhi Karson (22) iz Finiksa (posle Australije) „zaista trebalo da se pojavi (u sredu)“, unose nemir među igrače!

Jevtović pod košem Cibone

Jevtović pod košem Cibone (Foto: Đorđe Đoković)

Sama utakmica nije bila lepa za gledanje, obostrano se dosta grešilo. Metalac je dugo „jurio“ rezultat, sve je ličilo na loše partije (i poraze u Valjevu) protiv Zadra i Olimpije. Bilo je mnogo bespotrebnog soliranja (do sebičnosti), ishitrenih šuteva, grešaka u dodavanja, ispadanja iz ruku „živih“ lopti, manjak skokova pod oba koša, malo „trojki“, slab procenat šuta sa linije penala. Kao da je pročitana igra Metalca u napadu – zavrti, zabodi, iz reketa daj upotrebljiv pas na bočne pozicije, pa „trojku“ ubodi... Nema igre na centre po dubini reketa, sve je manje i uspešnog pik en rola (dva na dva, na vrhu reketa)... A primiče se i Superliga Srbije, u kojoj treba biti bar četvrti (poželjno je treće mesto kako bi se izbeglo plaćanje 150.000 evra za vajld kard) uz kriterijum suđenja u kojoj će igra u odbrani na granici faula (što je bio slučaj i u Nišu) moguće teško prolaziti!

Cibona je najveću prednost imala u 24. minutu (45:33), Metalac su u život vratili agilni Ljubičić i „trojke“ Jošila, pa je rezultatski priključak konačno uhvaćen u 37. minutu igre (61:61), potom i 64:61 Jevtovićevim poenima 2+1, a na minut i 21 sekundu „Bubljo“ na zicer Protića „u oko“ donosi 66:61. Mladi Gabrić, međutim, pali „trojku“ i na 27,5 sekundi do kraja poravnjava na 66:66. Protić bacanja izvodi 1-2 i postavlja, ispostaviće se, konačnih 67:66 za veliku radost tek nešto preko 1.000 gledalaca.

Zakucavanje Vraneša

Zakucavanje Vraneša (Foto: Đorđe Đoković)

Suđenje Javora, Mitrovskog i Bencura povremeno čudno „sa sviranjem i doduvavanjem“ na obe strane i stalnim pojašnjenjima igračima „šta je pesnik hteo da kaže“. Bilo je i „tehničkih“, što zbog simuliranja, što zbog prigovora. Otuda i činjenica da su po pet penala imali Malešević, odnosno Rozić, Žižić i Siriščević, a bilo je još kandidata za „pad zastavice u cajtnotu“, što bi šahisti rekli.

Na poluvremenu utakmice, nekadašnji proslavljeni reprezentativac ex YU Nikola Plećaš, kome tadašnji KSS nije dozvolio da igra za Metalac, od svog kuma Rajka Markovića, „tehnika“ onog valjevskog prvoligaša u SFRJ, dobio je prigodan poklon domaćina, dok je Vojislav Andrić uručio dr Bošku Đukanoviću priznanje Gradskog sportskog saveza kao najboljem sportskom radniku u 2014. godini.

Nikola Plećaš i Rajko Marković

Nikola Plećaš i Rajko Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Hala sportova u Valjevu. Gledalaca: preko 1.000. Sudije: Javor (Slovenija), Mitrovski (Makedonija) i Bencur (Mađarska). Delegat: Bata Jelić (Beograd).

Metalac: Malešević 12, Protić 8, Kutlešić 2, Otašević, Jevtović 11, Jošilo 10, Ljubičić 10, Rakićević 1, Radulović, Vraneš 8 (postigao je početnih 7 za prva četiri minuta, do izmene), Todorović 5, Vuksanović.

Cibona: Kus 2, Rozić 6, Jagodić-Kuridža 14, Mavra 8, Popić, Siriščević 12, Zubac 2, Žižić 7, Gabrić 7, Ilievski 8.

Slavlje nakon pobede

Slavlje nakon pobede (Foto: Đorđe Đoković)

Metalac u 24. kolu igra sa vodećom Crvenom zvezdom u Beogradu, a do kraja ABA lige dočekuje Megu i gostuje u Zadru.

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 sati 42 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...