Metalac - Zadar (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Metalac - Zadar (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2015, 16:08

Metalac otputovao u Zadar

č: | fb:

Košarkaši Metalca otputovali su dana u Zadar na utakmicu poslednjeg, 26. kola ABA lige, koja se igra sutra (subota) od 21.00 satu u „Višnjiku“, u dvorani koja nosi ime velikana Kreše Ćosića, uz TV prenos na kanalima Sport kluba kablovske mreže SBB. Klub se, kako je najavljivano, ili očekivano, o čemu su Kolubarske.rs već pisale, odrekao usluga američkog pleja Džahi Karsona (22) i centra Bojana Radulovića (21, 212). Ni ovoga puta ne može da igra bek-krilo Mladen Jeremić (26, 198), koji je registrovan tek za Superligu Srbije.

Karson nije zadovoljio stručni štab na treninzima, pa je za Metalac – posle puta iz Australije, preko Finiksa (SAD), do Valjeva – odigrao samo sedam minuta protiv Crvene zvezde u Beogradu bez postignutog koša. Raduloviću je, na uobičajenoj pres konferenciji, koju klupska kancelarija nije najavila na uobičajeni način (što nije prvi put), upućena zahvalnost za doprinos radu na treninzima. I on je imao malu minutažu, a napredovao je sporije no što se eventualno očekivalo.

Metalac će verovatno potražiti još dva pojačanja za predstojeće važno takmičenje u Superligi Srbije, na šta ima pravo po propozicijama takmičenja kroz koje mora da obezbedi učešće u ABA ligi i u narednoj sezoni, plasmanom među prve četiri ekipe.

Kako se sluti, jedan novi igrač mogao bi da bude krilni centar Apić iz Vršca, ukoliko taj klub ne osvojio četvrto mesto u KLS (i ne izbori plasman u Superligu Srbije), u borbi sa Tamišom i OKK Beogradom. Vrščani nemaju velike šanse zbog toga što Tamiš u poslednjem kolu KLS igra kao domaćin sa Smederevom, a u međusobnom skoru Pančevci su bolji. Apića i Davidovca, takođe iz Vršca, dvojicu mladih i perspektivnih igrača, trener valjevskih košarkaša Vladimir Đokić imao je „na popisu“ kandidata i prilikom formiranja ekipe za ovu sezonu. Drugi je, navodno, stranac, čije se ime ne zna, uz nadu da će „pazar“ ovoga puta biti bolji nego sa Karsonom.

Zadrani su oslabljeni neigranjem tamnoputog pleja Florensa (napustio je klub zbog neisplaćenih plata), koji je trojakama (9/12) „zatrpao“ Metalac na utakmici u Valjevu. Zadrane su tada do pobede vodili i centri Sobin i Ivanov, odnosno Ramljak i Bošnjak, a sada je vrlo zapažen i mladi Šamgo, uz mlađeg od braće Barać, koji je u međuvremenu pojačao taj klub.

Beogradski mediji, kao i pojedini valjevski novinari, danima potenciraju činjenicu da bi Metalac pobedom u Zadru izborio šesto mesto u ABA ligi, što bi bio najveći klupski uspeh do sada, ali i obezbedio plasman u Evrokup. U tom slučaju bi, po našem sudu, moglo doći do velikih problema. Evrokup je skupo takmičenje, putovanja su brojna i (pre)daleka, ekipa bi morala da pretrpi ozbiljnu rekonstrukciju, našminkana „baba“ (Hala sportova), kao ni Valjevo, kada se uzme u obzir situacija sa (bivšim) gradskim hotelima, realno, ne ispunjavaju uslove ni za ABA ligu. U ULEB-u ili FIBA nema Romana Lisca et comp, tamo se ne posluje po jaranskim principima ABA lige!

Podsećanja radi, Radnički KG je u sličnoj situaciji uspešno igrao ABA ligu i Evrokup, a onda se raspao i ugasio! Bilo je to, dakle, klanje vola za kilo mesa! Trener Đokić kaže kako u klubu ne postoji imperativ pobede u Zadru i plasmana u Evrokup. Naš utisak je da ni on, intimo, nije za tu, po mnogo čemu, bezglavu soluciju. Ali, u Srbiji, pa i u Valjevu, poodavno važi pravilo „veži konja gde ti gazda kaže“. Tako se Metalac, uostalom, i našao u ABA ligi.

A gazde su, uz svu dobronamernost, posvećenost i ambicioznost (često bez pokrića), ipak, čudne „biljke“...

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 5 sati 45 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 12 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...