KK Metalac (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
KK Metalac (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
30.03.2015, 13:58

Metalac večeras u Novom Sadu

č: | fb:

Večerašnjom utakmicom Vojvodina – Metalac, koja se igra u maloj Sali SPENS-a od 20.00 sati, uz TV prenos na VTV-u, završava se prvo kolo Superlige Srbije u košrci. Prethodno, FMP je pobedio Tamiš u Železniku, Partizan ekipu Konstantina u Nišu, a Crvena zvezda sastav Mege u Beogradu. Ulog je veliki, prve četiri ekipe, posle 14 kola, oezbediće plasman u ABA ligu i igraju za titulu državnog prvka.

Vojevanja Vojvodine i Metalca datiraju (bar) od 1970-tih, kada su Valjevci u Novom Sadu pobedili sa 82:78 i u sezoni 1972/73. faktički obezbedili plasman u Prvu saveznu ligu SFRJ. Vojvodinu su tada predvodili Bata Jelić i Jovo Malešević, a mnogo mlađi sastav Metalca, životno delo trenera Luke Stančića, braća Kovačević, Kecojević, Jerinić, Ivković, Borisavljević...

Današnji sastav Novosađana, koje je pre početka KLS malo ko očekivao u Superligi Srbije, predvode plej Jovan Novak iz Vršca, oko koga su se pre sezonu-dve „tukli“ Partizan i Zvezda, a on završio u Radničkom KG, te centar Ljubomir Čampara, koji je u Metalcu bio prošlog leta sve dok se nije ispostavilo da će se Valjevci takmičiti u ABA ligi, a ne u KLS.

Inače, Metalac voljom žreba ima dosta težak raspored u Superligi Srbije. Posle Novog Sada, 6. aprila dočekuje Crvenu zvezdu, pa sledi jednomesečna pauza zbog plej-ofa u ABA ligi, gde igraju Zvezda i Partizan, uz Budućnost i Cedevitu. Potom, Valjevci, u ritmu igranja svaki treći dan, gostuju Partizanu i Megi, pa dočekuju Tamiš, putuju u Niš i goste FMP. A onda, sledi drugi krug Superlige Srbije.

Nesporno je da je Metalac skorom od 13/13 pokazao da može da igra u ABA ligi. Pribojavamo se, međutim, da će „overa vize“ i za narednu sezonu, pogotovo bez vajld-kard od 150.000 evra, biti neuporedivo teža misija! Pritom, o Zvezdi i Partizanu ne treba posebno pričati, Mega ima veoma zanimljiv mlad tim, dok su se ostali, izuzev niškog Konstantina, pojačali.

U Vojvodinu je došo plej Radonjić iz Kraljva, a „juri“ se i centar posle Đumićevog odlaska među crno-bele, kao i pleja Pota za koga je i Metalac bio zainteresovan. U Tamiš su stigli šuteri, Ilić iz Smedereva i Simić iz Jagodine, u nastojanjima da nadoknade izostanak kapitena Davora Peraka, koji izgleda ima ozbiljniji zdravstvenih problema.

Najbolje je, za mnoge neočekivano, pazario FMP, koji je doveo dvojicu Vrščana – krilo Davidovca i centra Apića, mlade momke, veoma perspektivne, koje trener Milan Gurović verovatno testira za Crvenu zvezdu. Za njih je, još prošlog leta, bio zainteresovan i Vlada Đokić, trener Metalca, ali se „nije dalo“. Sada, posebno posle Kupa Koraća u Nišu, kada je Vršac kući odmah vratio valjevske košarkaše, tržište je učinilo svoje!

Ta niška Kup epizoda, uveravaju u Metalcu, poslednja je opomena pred Superligu Srbije. A računica je jasna – ko hoće u ABA ligu ekipe iz KLS mora da pobedi po dva puta, sa Megom da igra (bar) 1:1, a ako se desi i iznenađenje sa „skalpom“ večitih rivala – puna šaka brade i 150.000 evra u klupskoj kasi, a ne u kasi Romana Lisca et comp. iz ABA lige. Problem je, međutim, i u tome što tu jednostavnu računicu imaju i dugi, posebno FMP u čije ambicije ne treba sumnjati.

Osim ishoda večerašnje utakmice Vojvodina – Metalac nepoznanica je i koja će dva igrača Metalca biti van startnih 12 s obzirom na to Đokić na raspolaganju ima 14 košarkaša. Da li će to biti novajlije Jeremić i Janković, ili Vraneš i Otašević, koji su kuburili sa prehladom i povredom, a možda i neko treći – znaće se kada valjevski košarkaši, koji u Novi Sad putuju u 16.00 sati, istrče na parket male dvorane SPENS-a.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 9 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...