Košarka (foto: Đorđe Đoković)
Košarka (foto: Đorđe Đoković)
14.05.2015, 22:12

Debakl Metalca u „Čairu“

č: | fb:

Niški „Čair“ neosvojiva je tvrđava za valjevske košarkaše u ovoj sezoni – posle poraza od Vršca na finalnom turniru za Kup Radivoja Koraća, Metalac je večeras izgubio i od domaćeg Konstantina 75:79 (19:16, 8:25, 19:7, 22:20, 7:11) posle produžetka od pet minuta jer je u regularnom delu bilo 68:68. Konstantin je zabeležio prvu pobedu, a Metalac sada ima skor 3/3 u Superligi Srbije. Više od poraza peče anemična igra Valjevaca, ponovićemo naslov izveštaja sa utakmice prošlog kola protiv Tamiša u Valjevu „od sjaja do očaja“! Ovoga drugog večeras je bilo mnogo više, ili kada je to najmanje trebalo.

Metalac je pobedu ispustio u regularnom delu. Najpre je u 36. minutu igre vodio sa devet poena prednosti 60:51, potom je u samom finišu imao, činilo se, bezbednih 63:57. Usledila je serija brzopletosti i neodgovornih poteza pojedinaca, pa je Despotović „trojkom“ iz ugla terena, nažalost uz „pomoć“ Jevtovića, koji je izgleda dirao loptu u silaznoj putanji (ako smo dobro uočili) pogodio za 68:68 i dodatnih pet minuta.

Kakva-takva prednost postojala je i u produžetku, a kruna svih loših dešavanja bila je Protićeva izgubljena lopta u poslednjem napadu Metalca, pri rezultatu 75:79, kada se, utisak je, moglo nadati novom doigravanju. Uostalom, ako jedna ekipa ima „prazan hod“ čitavu deonicu utakmice, u kojoj postigne celih osam (!) poena, teško se osim poraza može šta i očekivati bez obzira na to što se protivnik revanširao kada je u trećoj deonici ubacio sedam poena!

O učinku pojedinaca, već viđenoj priči, koji se „zabavljaju“ iz utakmice u utakmicu i imaju minutažu, koju bi drugi samo poželeli, gotovo da nema smisla govoriti. A oni su, tobož, i motivatori – ne zatvaraju usta ni na terenu, ni na klupi, a trenera hvale na svakoj pres konferenciji kada ih se dovede pred medijske poslenike. Previđaju da valjevski gledaoci, a i novinari koji to hoće da vide, lako prepoznaju folere!

Metalac je na dodatnim mukama pred nedeljnu utakmicu sa FMP-om posle večerašnje Maleševićeve povrede skočnog zgloba u finišu trećeg perioda, pa se, ne priželjkujemo to, lako može dogoditi da dva velika brejka, iz Novog Sada i Sremske Mitrovice, budu ozbiljno dovedena u pitanje. Čak i plasman na treće mesto, a možda i u ABA ligu!

Na stručnom štabu i klupskim čelnicima je da analiziraju situaciju i presaberu se da li su, i kada, eventualno propustili priliku da povuku prave poteze. Naš, kao i utisak još nekoliko valjevskih novinara, bio je da što-šta u ekipi, što se prenosi i na teren, ne štima. Razloge nismo mogli da dokučimo. Trener Vlada Đokić je štitio igrače i bio „zakopčan do grla“, a ostale nismo ni pitali jer oni ili nisu ovlašćeni za takve informacije ili se više bave onim što će se pojaviti na društvenim mrežama, FB i Twiter...

Red je da konstatujemo i to kako je Metalac večeras u Nišu imao vrlo dobro suđenje, a dokaz za takvu tvrdnju bila je i nesportska lična, svirana Tasiću na Kutlešiću u finišu produžetka, što je Valjevcima donelo, činilo se, šansu da ipak osvoje bodove posle slobodnih bacanja kapitena (2-2), koja, međutim, nije sačuvana.

Dvorana „Čair“ u Nišu. Gledalaca: 1.200. Sudije: Vojinović, J. Juras (Novi Sad), Mažić (Beograd). Delegat: Marjanović (Arilje).

Konstantin: Veličković 2, Despotović 20, Đorđević2, Barać 5, Vitković 10, Stojačić 14, Ostojić 10, Tasić 4, Stojanović, Obrenović 5, Vučićević, Gudžić 7.

Metalac: Malešević 8, Protić 13, Janković 2, Kutlešić 9, Majstorović 5, Jevtović 17, Jošilo 11, Ljubičić 2, Rakićević, Todorović 3, Vuksanović, Jeremić 5.

U nedelju (19.30), Metalac u poslednjem kolu prvog dela Superlige Srbije dočekuje FMP iz Železnika. Takmičenje se nastavlja već u sredu (19.30), kada u Valjevu gostuje novosadska Vojvodina.

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 16 sati 45 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 3.05.2024

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...