KK Metalac (foto: Đorđe Đoković)
KK Metalac (foto: Đorđe Đoković)
04.06.2015, 11:59

Zavesa se spušta u Železniku

č: | fb:

Današnjom utakmicom sa FMP-om, koja se u Železniku igra od 17.00 sati, za Metalac se spušta zavesa na ligaški deo SLS. Valjevci već od nedelje igraju polufinalnu seriju plej-ofa za titulu državnog prvaka. Najverovatnije sa Partizanom, igra se na dve dobijene utakmice. Prva je u „Pioniru“, druga, u utorak, u valjevskoj Hali sportova.

Metalac do sada nije pobedio FMP u Železniku, a da li će mu to eventualno poći za rukom danas ostaje da se vidi. Ovo stoga što su sve ekipe, pa i valjevski ligaš, premorene od duge sezone i non-stop igranja, Kako je i Partizan tim, koji izgleda ponajmanje leži Metalcu, nije isključeno da stručni štab odmori pojedine igrače za utakmice sa crno-belima.

S druge strane ekipa trenera Milana Gurovića ima motiv da pobedom završi Superligu Srbije, tim pre što je protivnik ABA ligaš i u sezoni 2015/2016. godine. Sigurni smo da tako misle i Filip Čović, Davidovac, Apić, Gudžulić, Šturanović...

Utakmicu u Železniku sudi beogradska trojka: Glišić, Juras i Arsenijević.

Šta će biti sa ABA ligom

Kada je reč o regionalnom takmičenju na ex YU prostorima, ta tema je prethodnih dana s razlogom zaokupljala pažnju sportske javnosti. FIBA Evropa ima nameru da doaka ULEB-u i iskoristi činjenicu što su se klubovi Evrolige, izgleda, razišli sa ULEB-om. Uz to, FIBA je učesnicima tog takmičenja pod svojim okriljem ponudila zamašan nagradni fond, a kao poslednji adut pojedine saveze, među njima i KSS, upozorila je da bi reprezentativne selekcije mogle biti isključene sa najvećih evropskih i svetskih takmičenja!

To upozorenje nateralo je čelnike KSS, KLS (SLS) i srpske klubove u ABA ligi da sednu za sto i dogovore se da će poštovati zahteve FIBA o čemu je javnost obaveštena saopštenjem.

Metalac je predstavljao Zoran Vraneš, predsednik tzv. Skupštine kluba. Ako pitate, ko je Vraneš, možemo jedino reći kako je reč o sedom gospodinu iz Beograda, koji se povremeno producira po Valjevu, a u Metalcu se obreo pre nekoliko godina kao saradnik Duška Kneževića, vlasnika Atlas sistema, koji je svojevremeno, mnogi kažu čestito, kupio Valjevsku pivaru, tada sponozora Metalca.

O sudbini ABA lige odlučuju i drugi savezi čiji klubovi igraju (Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije...). Da li su Romanu Liscu, Radovanu Lorbeku i Josipu Biliću dani odbrojani brzo će se znati. Oni su se najpre oglušili o zahtev FIBA da polože račune o poslovanju za koje se smatralo da nije dovoljno transparentno, potom su, izgleda, menjali stavove i kršili dogovore, što im se spočitava iz pojedinih srpskih klubova, Crvene zvezde pre svih.

Boža Maljković

Boža Maljković (Foto: Đorđe Đoković)

Zanimljivo viđenje situacije Valjevcima su, ne tako davno, ponudili dobro obavešteni treneri Boža Maljković i Duško Vujošević. „U ratu FIBA – ULEB, koji će trajati duđe od rata u Ukrajini, pobediće onaj koga podrži NBA“, kazao je Maljković na tribini u Valjevskoj gimnaziji.

„Niti su svi apostoli istine, niti su drugi crni đavoli - u pitanju su interesi. Možda je u ovom trenutku dobro da klubovi imaju 80 odsto vlasništva u ABA ligi, a da 20 odsto zadrže dosadašnji vlasnici iz ’Sidra’, osnivači ABA lige, iz prostog razloga što će u suprotonom među klubovima doći do spora o tome ko će da vodi regionalno takmičenje“, rekao je Vujošević.

„Na KSS se ne može ozbiljno računati jer je Savez poodavno u funkciji jednog kluba (čitaj Zvezde), koji nastoji da preuzme vodeću ulogu i u regionalnoj ligi“, dodao je trofejni trener Partizana odgovarajući na novinarsko pitanje, na pres konferenciji posle utakmice sa Metalcem.

Duško Vujošević

Duško Vujošević (Foto: Đorđe Đoković)

Činjenica da je predsednik crno-belih Saša Danilović potpisao jučerašnji dogovor u KSS, govori da Vujošević izgleda nema više uticaj u Partizanu, van terena i ekipe, koji je imao. Na to je možda ukazivala i nedavna izjava sportskog direktora Dragana Todorića, koji je najavljivao „bolne odluke za dobro Partizana“. Kako se mnogima učinilo da Todorić, eventualno, najavljuje i Vujoševićevu smenu po okončanju sezone, po medijima su se potom mogla videti brojna pojašnjena aktera tih događanja po sistemu „šta je pesnik hteo da kaže“...

Očito je da u Srbiji, pa i u Valjevu, predstoji vrelo košarkaško leto.

 

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 2 sati 15 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...