Slavlje košarkaša Metalca (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Slavlje košarkaša Metalca (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
02.10.2015, 22:23

Partizan „pao“ u triler završnici

č: | fb:

Valjevci su večeras (konačno) pobedili Partizan sa 67:64 (14:23, 14:14, 26:13, 11:14) na startu nove sezone u ABA ligi u triler završnici! Poslednjih minut i 12 sekundi, posle rezultata 63:63, trajao je čitavu večnost sa nekoliko gotovo neverovatnih situacija, koje će se teško ponoviti čak i kada je košarka u pitanju.

Prethodno je Metalac, još u 34. minutu (!), košem Jevtovića poveo sa 61:57, da bi na 61:61 izjednačio Marinković dva minuta docnije. Vitkovac je izborio loptu pod košem Valjevaca i doneo prednost crno-belima 63:61. Poravno je Kutlešić, a na 24 sekunde pre kraja Koprivica je ubacio jedno od dva slobodna bacanja za vođstvo svog tima od 64:63.

Zakucavanje Jošila u poslednjim sekundama utakmice

Zakucavanje Jošila u poslednjim sekundama utakmice (Foto: Đorđe Đoković)

Na 12,7 sekundi pre kraja, Malešević se okliznuo ali je u borbi na parketu ipak sačuvao loptu i izbacio u kontru Jošila, koji je zakucao za 65:64 na 1,3 sekunde. Posle tajm-auta, crno beli greše i lopta završava u autu. Malešević je bio fauliran, pa je sa linije slobodnih bacanja postigao konačnih 67:64 za Metalac, što je donelo veliku radost domaćim igračima i njihovim navijačima.

Milutinović i Jevtović u reketu Partizana

Milutinović i Jevtović u reketu Partizana (Foto: Đorđe Đoković)

Zakucavanje Majstorovića preko Milutinovića

Zakucavanje Majstorovića preko Milutinovića (Foto: Đorđe Đoković)

Metalac je tražio sebe gotovo 30 minuta, crno-beli su na poluvremenu vodili sa, činilo se nedostižnih 37:28. Tek tada „budi“ se Malešević, potom i Kutlešić, pa Valjevci uspostavljaju ravnotežu i sustižu prednost na 50:50, a onda vode sa 56:50. Crno-beli se ne predaju, pa je usledila već opisana drama u Hali sportova.

„Nije vredelo gotovriti da se Partizan može dobiti samo borbenom i odgovornom igrom do poslednjih trenutaka, moji igrači kao da su podlegli atmosferi ’lako ćemo, bolji smo’!“, rekao je na pres konferenciji posle utakmice trener Vladimir Đokić.

„Igralo smo dobro i hrabro veči deo susreta ali smo imali nedopustivo dug ’prazan hod’. Valjevci su nas nadskočili kada je trebalo, više su želeli pobedu kada se odlučivao pobednik i to je odlučilo ovu utakmicu“, kazao je novi trener crno-belioh Pera Božić, koji je na kraju igračke karijere nosio i dres Metalca, a potom otišao za pomoćnika Dušku Vujoševiću.

Polaganje Milutinovića

Polaganje Milutinovića (Foto: Đorđe Đoković)

Marinković u prodoru

Marinković u prodoru (Foto: Đorđe Đoković)

Čudna je bila večerašnja utakmica po mnogo čemu. Iz ugla učinka Metalčevih košarkaša kao da su bili previše stegnuti, grešili su kao retko kada u osnovnim elementima igre o čemu svedoči i čak 20 izgubljenih lopti, dvostruko više nego Partizan. Uz sve to, klizali su se, padali, lopta im je ispadala iz ruke, nerezonski paralelni pasovi i preko punog reketa gostiju bili su idealni za presecanje i postizanje lakih poena, što su crno-beli koristili.

Još malo osnovne statistike: Metalac 12-16 sa penala, Partizan 9-12; Metalac 29 odsto za tri poena, Partizan 39 odsto; Metalac 35 skokova, Partizan 30.

I večeras se videlo da je igra plejmejkera najveći problem. Nisu se proslavili ni Pot, ni Babović, Đukanović pogotovo, pa je u pojedinim delovima na toj poziciji igrao Kutlešić, čak i Rakićević. Najstabilnije je delovao Jošilo, koji je i najviše vremena bio u igri, solidan i centarski tandem Majstorović – Jevtović iako često nisu bili zajedno na parketu iz taktičkih razloga.

Pot u prodoru

Pot u prodoru (Foto: Đorđe Đoković)

Suđenje arbitara jedva da zaslužuje prelaznu ocenu – pustili su (pre)oštru igru, a posebno je nerviralo što su svaki čas na kontrolnom TV monitoru vraćali sporne detalje, pa i korigovali pojedine odluke. Potom više nisu znali ni šta sude, ni šta gledaju na TV! Sa tribina su, zbog vređanja, udaljili nekoliko navijača Partizana, što je narušilo dosta mirnu atmosferu u kojoj su se valjevski ljubitelji košarke, kojih je bilo manje no obično kada dolaze „večiti“, budili tek kada bi Metalac preokretao rezultat!

Hala sportova. Gledalaca. oko 1.500. Sudije. Pukl i Petek (Slovenija), Jovanović (BiH). Delegat: Toma Jovančić (Valjevo). Utakmicu je prenosila Arena sport 1 na IPTV platformi.

Metalac: Malešević 14, Pot 9, Čampara, Kutlešić 15, Janković, Majstorović 8, Jevtović 7, Jošilo 11, Rakićević, Đukanović, Babović 3, Gabrić.

Partizan: Cvetković 13, Aranitović, Marinković 5, Petrov, Vitkovac 11, Đumić 2, Koprivica 8, Perović 4, Magdevski 6, Glišić, Vrabac 7, Milutinović 8.

Već u nedelju (21.00, uz TV prenos), Metalac igra protiv MZT-a u Skoplju. Valjevci na put kreću sutra, a u Skoplju će imati dva treniga. Trener Đokić je novinarima večeras kratko rekao da će tek da gledaju neke utakmice MZT i nastojati da se što bolje pripreme. Ljubičić i Protić izgleda neće biti u sastavu Skopljanaca jer su povređeni.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 9 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 10 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara