Start trke Memorijal đenerala Đukića (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Start trke Memorijal đenerala Đukića (2014.) (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2015, 07:30

Atletski „Memorijal đenerala Đukića“

č: | fb:

U Valjevu će danas, na stazi do Jovanje i nazad dugoj 10,5 kilometara, po 15. put biti održana tradicionalna atletska trka "Memorijal đenerala Đukića" u čast đenerala Bivše jugoslovenske vojske (BJV) Svetomira Đukića, osnivača Srpskog olimpijskog pokreta, koji je 1906. na toj stazi organizovao prvu „pešačku trku“, što se smatra začetkom srpskog olimpizma. Đukić je tada, kao mladi potporučnik BJV i sam učestvovao na toj trci, a stazu dugu 10,5 kilometara pretrčao je za 52 minuta.

Kako su oranizatori rekli novinarima iz gradskog budžeta je izdvojeno 250.000 dinara, a (ne)očekivano je organizaciju pratilo mnoštvo problema. Prema rečima Radomira Simića, generalnog sekretara GSS, zbog zatvaranja regionalnog puta za Bajinu Baštu morao je da se radi novi projekat, koji je odobrilo Ministarstvo za građevinu i saobraćaj Srbije, koje nije priznalo projekat iz 2002-2003. godine, što je uslovilo nove troškove. Takođe, deo novca odvojen je za troškove policije, koja će obezbeđivati trku, pa je u nagradnom fondu namenjenom najboljima u seniorskoj konkurenciji predviđeno oko 50.000 dinara.

Kako danas niko od poznatijih atletičara i atletičarki ne trči „za lepe oči“, ako smo dobro razabrali ono što su rekli Simić i atletski trener Vladislav Hari Marković, nije baš najjasnije ko će se pojaviti na startu u podne, zakazanom kod „Platana“, gde je 16. maja 2008. postavljena bista Svetomira Đukića (1882-1960), rad akademskog vajara Nemanje Radojičića.

(Foto: Đorđe Đoković)

Ono o čemu na konferenciji zanovinare nije bilo reči iz razumljivih razloga, a o čemu Kolubarske.rs imaju pouzdana saznanja, ni ova, kao ni tradicionalna Svetosavska ulična atletska trka nisu prethodnih godina organizovane na valjan način, pa je bilo problema u pravdanju budžetskih sredstava.

Početak manifestacije je u 10.00 sati, kada će startovati trke na 800 metara osnovaca od prvih do osmih razreda. U podne će krenuti trka u kojoj učestvuju seniori i seniorke, juniori i juniorke, veterani u obe konkurenciji, kao i pripadnici Vojske Srbije i policije (MUP) na stazi Valjevo-Jovanja-Valjevo.

Đukić je bio jedan od osnivača Srpskog olimpijskog kluba 1910, potom i Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK), a od 1948. i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i bliski saradnik tadašnjeg predsednika MOK-a Pjera de Kubertena. Naše olimpijce predvodio je na najvećim skupovima sportista u Stokholmu, Anversu, Parizu, Amsterdamu,i Berlinu, od 1912. do 1936. godine, kao svestrani sportista - atletičar, mačevalac, plivač, veslač, biciklista, a bavio se i konjičkim sportom.

Umro je 1960, u Duisburgu (Nemačka), u izgnanstvu, a njegovi posmrtni ostaci preneti su 2002. godine u rodnu Ražanu kod Kosjerića. Kolubarske.rs i danas podsećaju da Valjevo nije ispunilo zavet pokojnog sportskog novinara Zorana Tripkovicha (1933-2007), koji je istražujući sportsku prošlost ovoga grada „otkrio“ đenerala Đukića, da se deo Birčaninove ulice ka Jovanji nazove njegovim imenom.

Očekuje se da će današnjem memorijalu prisustvovati Đukićev sin, dr Dušan – ortoped, a organizatori i saobraćajna policija najavili su da će saobraćaj na putu Valjevo-Bajina Bašta, do Jovanje, danas biti u prekidu od 10.00 do 14.00 sati.

 

 

Aktuelno