Prodor Pilčevića (foto: Đorđe Đoković)
Prodor Pilčevića (foto: Đorđe Đoković)
06.11.2015, 23:18

Važna pobeda protiv Zadrana

č: | fb:

Metalac je večeras pobedio Zadar sa 71:67 (16:16, 25:11, 9:21, 21:19) u 9. kolu ABA lige. Do važne pobede za skor 4-5 Valjevci su došli u utakmici punoj gotovo neverovatnih obrta, u penal završnici, koju su mogli dobiti i gosti. Koliko god je Malešević bio siguran sa linije penala, kao i Bakić, Jevtović je skorom 0-4 mogao biti tragičar. Srećom, nije. Na kraju, nesporazum Ante Delaša i Ivana Ramljaka, na oko pet sekundi pre kraja, Delaš je bacio loptu Valjevcima, pa je na semaforu ostalo 71:67.

Drugu četvrtinu dobio je Metalac, a ključna je bila serija 14:0, od 18:22 u 13-tom do 32:22 u 18. minutu igre. Potom je prednost iznosila i 15 poena (44:29, trojkom Bakića), pa su svi verovatno pomislili kako je pitanje pobednika rešeno. Na odmor se odlazi sa 41:27 za Metalac, a u nastavku sledi preokret u korist Zadrana.

Metalac - Zadar

Metalac - Zadar (Foto: Đorđe Đoković)

Gosti su upornom i čvrstom odbranom, uz disciplinovani napad, uspelin da ne samo izjednače rezultat nego i da povedu (57:56), trojkom Delaša u 34. minutu. Od tada do kraja utakmice igralo se rastrzano, sa obostrano puno grešaka, a u finišu je viđena klasična penal završnica u kojoj su oba trenera, Vlada Đokić i Ante Nazor bili „šesti igrač“ svojih ekipa. Česte taktičke izmene, uzimanje minuta odmora kada je trebalo, bodrenje igrača...

„Bili smo se dogovorili kako da počnemo treću četvrtinu, ali je Zadar pokazao kvalitet, koji je potvrdio i pobedom nad Cedevitom u Zagrebu, i osujetio naše namere. Uspeli smo da pobedimo, kao što reče Pilčević pobedu darujemo Majstoroviću, koji je na treningu dan uoči utakmice slomio ruku. Izdržali smo jer se uvek spremamo i za situacije da moramo bez onih, kojih nema. Osećao sam da ćemo pobediti po atmosferi u ekipi, radu na treninzima“, rekao je novinarima Đokić na pres konferenciji posle utakmice.

Zakucavanje Jevtovića

Zakucavanje Jevtovića (Foto: Đorđe Đoković)

Rakićević u prodoru

Rakićević u prodoru (Foto: Đorđe Đoković)

U prošloj sezoni, Zadar je dobio obe utakmice, a najzaslužniji su bili centri Sobin i Ivanov, koji su otišli. Otuda je Nazor počeo sa Kraljeviće i Baraćem, koji, ipak, nisu tog kvaliteta, pa je docnije pomagao i Marinković, neusđeni igrač Metalca.

„Metalac je zasluženo dobio, više je želeo pobedu. Nama se osvetilo to što smo u drugoj četvrtini nedovoljno poštovali loptu, pa nismo uspeli da trijumfujemo i kada smo za to imali prilike u završnoj četvrtiti. Naš poslednji napad? Nisam imao tajm-aut, došlo je do nesporazuma između Ramljaka i Delaša – Ivan nije ispoštovao dogovor, pa je Ante bacio loptu domaćim igračima! Dešava se“, bio je korektan Nazor. Dodao je kako se nada će Metalac i Zadar i u ovoj sezoni biti u sredini tabele ABA lige.

Valjevci su se pripremali da Zadrane svedu na što manji broj koševa, oko 60, u čemu su i uspeli, ali su podbacili u napadu, što je dobrim delom posledica odsustva Majstorovića, kao i činjenice da su Zadrani dobro čitali njihovu „pik en rol“ igru. Bez tog oružja, te polukontri i kontri, igrači Metalca se upuštaju u akcije „jedan na jedan“ unapred osuđene na neuspeh.

Sreća da je Malešević bio na visini kada je to bilo najpotrebnije, dok je Kutlešić, uprkos velikom trudu, i dalje u krizi, pa je u dva-tri navrata pri pokušaju šuta promašio koš bacajući „er bolove“. Jošilo i Bakić standardnog učinka, Rakićević je dobro motrio na tamnoputog „pleja“ Glena Kozija.

Polaganje Maleševića

Polaganje Maleševića (Foto: Đorđe Đoković)

Borba ispod obruča

Borba ispod obruča (Foto: Đorđe Đoković)

Hala sportova u Valjevu. Gledalaca: ni 500. Sudije Javor i Krejić (Slovenija), Mitrovski (Makedonija) – imali dobrih, ali i loših procena, na šta su se Zadrani češće žalili. Delegat: Dragan Minić (Beograd).

Metalac: Malešević 17 (4-4, jedna „trojka“), Čampara 2, Kutlešić 2 (2-4), Janković, Jevtović 13 (2-5, 1-3 za tri poena), Pilčević 4 (2-2), Jošilo 10 (0-2, 3-4 za tri poena), Rakićević 9 (1-1), Đukanović, Bakić 9 (5-5), Gabrić 5 (1-2 za tri poena).

Zadar: Bašić 3, Cosey 8, Kraljević 7, Šango, Delaš 25 (9-9, 4-9 za tri, index 27), Širko, Špaleta, M. Ramljak 1, Bošnjak 3, Marinković 2, Barać 10, I. Ramljak 8.

U 10. kolu, Metalac igra sa Tajfunom u Šentjuru, kod Celja, prvakom Slovenije i novjalijom u ABA ligi.

 

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 2 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 12 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 7 komentara