Metalac - MZT (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Metalac - MZT (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
19.12.2015, 10:59

Nova kvalifikaciona utakmica za opstanak

č: | fb:

Novu kvalifikacionu utakmicu u borbi za opstanak u ABA ligi košarkaši Metalca igraju sa MZT-om od 17.00 sati u Hali sportova. Na pitanje da li su klubovi iz „pravoslavnih sredina“ morali da igraju na Sv. Nikolu, između ručka i večere, u Metalcu uveravaju da su „pre dva meseca zamolili da ne igraju na Nikoljkdan“ ali da od te molbe nije bilo ništa! Uzgred, danas igraju i Partizan-Mega (19.00), kao i Tajfun-Cibona (19.00), odnosno Zadar-Krka (21.00). Termine, izgleda, diktira kanal Arena sport, koji je kupio TV prava.

Serija malera valjevskih košarkaša se nastavlja, potvrdio je Kolubarskim.rs trener Vladimir Đokić. Uz povređene Đorđa Majstorovića (skinuo je gips sa desne šake i lagano radi sa loptom) i Brane Đukanovića, na listi rovitih sada su kapiten Dušan Kutlešić i krilo (krilni centar) Tomislav Gabrić.

„Dule je načeo spoljni ligament kolena. Želi da igra, biće u 12, a na terenu će se pojaviti samo ako baš bude moralo. Njegova povreda trenutno nije teška ali je neugodna, pa ne bih da rizikujemo“, kaže Đokić. Gabrić je na treningu u četvrtak dobio jak udarac u rame, koje je bolno, ali će igrati.

Vladimir Đokić

Vladimir Đokić (Foto: Đorđe Đoković)

Situacija se dodatno usložnjava zahtevom Nikole Maleševića za raskidom ugovora, uz ostalo i zbog ponude Steaue iz Bukurešta. Momak, koji je doista nadaren igrač, zadovoljava se ponudom iz Rumunije iako bi, po svemu što poseduje, mogao da pronađe klub u Španiji, Italiji ili Francuskoj.

Još je veća muka što su, shodno važećim propisima, svi Metalčevi igrači „slobodni agentni“ zbog neisplaćenih zarada garantovanih ugovorima. Malešević će igrati večeras, kao i u sredu protiv Igokee u Laktašima kod Banja Luke. Potom će možda i ostati ukoliko ga u to ubede dr Boško Đukanović i trener Đokić. Nismo preveliki optimisti s obzirom na to da je Užičanin najduže pregovarao sa Metalcem i prilikom potpisivanja dosadašnjih ugovora.

Sličan je i plej Marko Ljubičić, koji je, potvrdile su se tvrdnje Kolubarskih.rs, pregovarao sa Metalcem o povratku u Valjevu ali dogovora nije bilo. Možda i zbog toga što je gotovo izvesno da će se u matični klub, posle boravka u Češkoj, vratiti bivši kapiten Đukan Đukanović, a nije isključeno ni angažovanje iskusnog šutera Mladena Jeremića, koji je boje Metalca branio u SLS prošle sezone. Pominje se i mlađi od braće Stojačić, Strahinja, koji igra za niški Konstantin.

Tata Stojačić, Zoran, bio je 1980-tih plej kadetske selekcije SFRJ, koja je u Valjevu osvojila titulu prvaka Balkana pod rukovodstvom slovenačkog trenera Zmaga Sagadina. U finalu, pobeđeni su Grci sa Fasulasom i Hristoduluom na čelu. Za „plave“ su tada igrali i Franjo Arapović, Mirko Milićević, Zoran Jovanović... Mama Stojačić je pravnica Snežana Lakićević, bratanica valjevskog šahovoskog pregaoca mk Bude Lakićevića, rodom iz Sivca, kod Somobora.

MZT predvode „Valjevci“ – plejmejkeri Ljubičić i Protić, a makedonski prvak se pojačao dovođenjem starijeg od braće Luković, Uroša, koji je u Kumanovu igrao kod svog oca Ljubisava, doskorašnjeg trenera, nekada prvotimca Partizana. Mlađi Marko Luković je jedan od najboljih igrača skopskih „metalaca“. Doduše, trener Aleš Pipan je napustio ekipu posle poraza od Cedevite na domaćem terenu, a trenutno ga menja pomoćnik Aco Jončevski. Spekuliše se kako je jedan od kandidata da zameni Pipana, uz Džikića, Jovovića i Rimca, bio i raniji Metalčev trener Velimir Gašić, poslednjih sezona pomoćnik Duška Vujoševića u Partizanu.

Trener Jončevski i plej Protić reklu su za sajt ABA lige kako u Valjevu nikom nije lako da igra protiv mlade i poletne ekipe Metalca ali da se nadaju dobroj utakmici u kojoj bi mogli i da slave ukoliko budu dovoljno agresivni i u ritmu, kojim su slomili Olimpiju, kao i protivnike u prvenstvu u Superkupu Makedonije!

U taboru Metalca, što je novinarima, uz Đokića, potvrdio i krilni centar Nemanja Todorović, povratnik iz Igokee, ne plaše se Skopljanaca uprkos problemima. „Zadužili su nas u prvoj utakmici, red je da se revaširamo bez obzira na njihov uspon forme“, kazali su Đokić i Todorović.

Sve računice pokazuju da Metalcu treba još pet pobeda za opstanak u ABA ligi, koje treba tražiti na utakmicama u Valjevu – protiv MZT-a, Sutjeske, Krke, Olimpije i Tajfuna. Krene li po planu, uz oporavak Majstorovića i ostanak Maleševića, ne bi bila nemoguća ni iznenađenja na gostovanjima Igokei, Zadru, Ciboni i(li) Megi.

Besplatan ulaz na današnju utakmicu Mtalac-MZT imaju svi osnovci i srednjoškolci sa đačkom knjižicom. Od 17.00 sati u Hali sportova sudiće je Petar Obradović (BiH), Tomislav Vovk (Hrvatska) i Marko Vučković (Slovenija), dok je delegat Toma Jovančić iz Valjeva.

 

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 20 sati 24 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 20 sati 25 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...