Miloš Janković pod košem Cedevite (foto: Đorđe Đoković)
Miloš Janković pod košem Cedevite (foto: Đorđe Đoković)
08.02.2016, 14:27

Janković otišao u Švajcarsku

č: | fb:

Cenatr Miloš Janković dobio je raskid ugovora, pa je otišao u Lugano, u Švajcarsku, gde je dobio povoljne uslove da igra do kraja sezone uz mogućnost da se ta saradnja nastavi, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u KK Metalac. Valjevci će tako u finišu sezone - tri kola ABA lige, finalni turnir za Kup Koraća i Superligu Srbije igrati slabiji, sa 12 igrača, što može da utiče i na kvalitet treninga.

Trener Vladimir Đokić je već napominjao mogućnost daljeg osipanja igračkog kadra, posle odlaska Nikole Maleševića u Rumuniju, s obzirom na to da su svi igrači, shodno važećim propisima, zbog neisplaćenih zarada slobodni agenti i da mogu da odu ukoliko nađu drugi klub, odnosno da je bezmalo sve u rukama njihovih menadžera. Nije, naravno, Janković igrač kvaliteta Maleševića, pa će Metalac, nadamo se, preživeti i njegov odlazak. Muka je što Partizan ne krije da je, uz Stefana Birčevića (sada u španskom Estudijantesu), zainteresovan i za Đorđa Majstorovića. A šta tek biva na kraju sezone?

Nesporno je da gotovo svaki od momaka u dresu Metalca može da nađe drugi klub, posebno Dušan Kutlešić, Petar Rakićević, Nikola Jevtović... Preti, dakle, raspad sistema, koji su mnogi nagoveštavali onoga trenutka kada se Metalac, mimo svoje tradicije, opredelio za angažovanje igrača i trenera van Valjeva. Prvo iskusnih i proverenih u prvoligaškim klubovima, tako su bar kotirali, stranaca čak, a dolaskom Đokića za trenera ekipa je bila sastavljena od mlađih, neafirimisanih igrača ali bez ijednog Metalčevog igrača.

Na sve ovo davnih godina je, da mu savest bude mirna, ukazivao, sada pokojni Luka Stančić, upozoravajući na pogubnost politike da se zapostavi rad u sopstvenoj Školi košarke, što je učinjeno već posle Stančićevog odlaska u sarajevsku Bosnu, u sezoni 1974/75, iako su pojedini momci sa valjevske kaldrme, ili iz bliže i dalje okoline, sporadično stizali snagom svog talenta.

Sve ovo posledica je i promene načina vođenja kluba, naročito posle 2000-te, nikad i nigde verfikovana, pri čemu su pojedinci, bez obzira na sav trud i prividne rezultate, nekritično svojatali Metalac i gotovo nametali tezu kako kluba bez njih ne bi bilo niti će biti!

Povrh svega, opet potpuno bespotrebno, nametnuta je i tema menjanja imena u KK Valjevo iako je i ime KK Ravna Gora bilo u opticaju.

U ovoj sezoni kulminirao je i kvazi medijski bum, temeljen na pisanju pojedinih beogradskih novina, posebno „apsolutnog lidera sportske štampe“ (Sportski žurnal), gde se prašina u oči bacala tobožnjim dolaskom Darka Miličića, koji bezmalo pet godina nije uzeo košarkašku loptu u ruke jer se bavio kik boksom i bacanjem kamena s ramena u Šilovu (BiH) odakle su njegovi poreklom, odnosno atakom na Evrokup iako je iole upućenom bilo jasno da će druga godina u ABA ligi, iz raznoraznih razloga, biti neuporedsivo teža od debitantske u kojoj se imalo i početničke sreće.

Najcrnje od svega je to što Metalac za sezonu 2016/2017, bez obzira na to u kojoj će se ligi takmičiti, ne sanira li postojeće dugove, neće imati ekipu. Mlađe selekcije su još „tanke“ da bi se na njih iole moglo osloniti, a eventualni povratak „prognanih“ igrača iz matičnog kluba vrlo je upitan i zbog načina na koji su odlazili iz Metalca.

 

 

 

Aktuelno

Hansgrohe (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Lokalni odgovor Pre 59 minuta

Nemački red i kvalitet nisu za Valjevo?

Da li bi "Hansgrohe" mogao u Nemačkoj da gradi fabriku bez dozvole kao što to možda radi u Valjevu? To je pitanje koje možemo postaviti danas u Gradskoj upravi na javnoj prezentaciji studije o...

Karađorđeva ulica bez drveća (foto: Kolubarske.rs)
Udruženje građana Lokalni odgovor Pre 22 sati 41 minuta

"Kaži kakav grad želiš?"

U okviru projekta "Kakav grad želiš", koji realizuje valjevsko Udruženje građana "Lokalni odgovor", nedavno je održan prvi sastanak neformalne grupe Savet naselja "Centar". Građani su nedovoljno...  · 3 komentara