Metalac - Mega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Metalac - Mega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
07.03.2016, 12:07

Dan D u ABA ligi

č: | fb:

Gotovo sve utakmice poslednjeg, 26. kola košarkaške ABA lige igraju se od 18.00 sati. Posebno one koje odlučuju o tome ko će, uz Tajfun iz Šentjura kod Celja, morati u niži rang. Metalac igra sa Megom u Sremskoj Mitrovici, u Celju se sastaju Tajfun i Igokea, u Zadru gostuje Sutjeska iz Nikšića. Krka iz Novog Mesta gost je Crvene zvezde, dok Olimpija dočekuje Partizan.

MZT je sinoć poražen od Cedevite u Zagrebu sa 64:89, a Budućnost i Cibona u Podgorici igraju od 21.00 sat. Uz Metalac, po deset pobeda do sada imaju još MZT, Olimpija, Krka i Igokea, dok Sutjeska ima devet pobeda. U slučaju da dve i više ekipa zatvore krug sa po 10 pobeda, najslabije stoji Krka, koja bi u tom slučaju morala u niži rang (pod uslovom da Sutjeska pobedi u Zadru).

Valjevski košarkaši ne razmišljaju unapred o tome „šta će biti ako bude“, najavljujći da će u slučaju neočekivanih rezultata, što bi za posledicu eventualno imalo Metalčev povratak u KLS, naknadno govoriti. Oni su fokusirani na to da odigraju dobru utakmicu protiv Mege, pa ako bude moglo, kao u prošloj sezoni, i da se pobedi u Sremskoj Mitrovici.

Treneri Đokić i Milojević, uz komplimente protivniku, najavljuju da će Metalac, kao i Mega, igrati na pobedu kako bi, uz ostalo, u nastavak takmičenja (Megi pre Superlige Srbije sleduje i učešće u plej-ofu ABA lige) ušli u pravom ritmu osokoljeni pobedom.

Jasno je da će Mega, slično finalnom turniru za Koraćev kup u Nišu, gde je (ne)očekivano prvi put bila pobednik, nastojati da agresivnom odbranom – presingom na loptu po čitavom terenu, slomije otpor valjevskih košarkaša opterećenih činjenicom da nemaju klasičnog pleja. Tako je, uostalom, pao i Partizan u finalu! Na to ukazuje i Jaramaz (Mega), dok Brano Đukanović smatra kako će Metalac, za razliku od polufinalne Kup utakmice u Nišu, uspeti da nađe rešenje za agresivnu igru bekova Mege.

Utakmicu će od 18.00 sati, u dvorani u Sremskoj Mitrovici, pred TV kamerama Arena sporta, suditi Milivoje Jovčić (Beograd), Dragan Nešković (Kraljevo) i Jasmina Juras (Novi Sad).

Po okončanju večerašnjih utakmica, na programu je plej-of ABA lige – parovi polu-finala su Budućnost-Mega i Crvena zvezda-Cedevita, a porom sledi Superliga Srbije, gde će uz četiri ABA ligaša igrati još FMP, Borac (Čačak), Konstantin (Niš) i najverovatnije Mladost (Zemun). Prve tri ekipe, posle dvokružnog sistema svako sa svakim, igraće u ABA ligi i u narednoj sezoni. Srbija je, zbog slabijih rezultata Partizana, pa i Metalca, ostala bez četvrtog predstavnika u regionalnom takmičenju.

Aktuelno