Metalac - Crvena zvezda (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Metalac - Crvena zvezda (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
22.05.2016, 07:44

Sačuvati obraz Metalca

č: | fb:

Posle dvostrukog poraza od FMP-a u Superligi Srbije (SLS) košarkaši Metalca su ostali bez plej-ofa državnog prvenstva, samim tim i bez šanse da pokušaju opstanak u ABA ligi u narednoj sezoni ukoliko regionalnog takmičenja uopšte bude zbog sukoba između FIBA i ULEB.

Na redovnoj pres konferenciji Metalca krilni centar Nemanja Todorović rekao je novinarima kako je u Železniku sve štimalo do sredine treće četvrtine, a onda se više nije mogla braniti „pik“ igra FMP-a, što je i odlučilo pobednika. Trener Dragan Gale Simeunović nije se baš složio sa ovom konstatacijom.

„Uveren sam da smo dobro osmislili postavku igre ali se dešava da utakmica ode na neku drugu stranu, košarka je to. Dobro smo branili ’pik’ igru domaćih, sprečili smo igru Čovića za Dobrića, koji se nije upisao u listu strelaca, ali su iznenadili Lazarević i posebno Šešlija i Bursać, koji su, uz pomoć Apića i Tejića, dominirali u reketu, posebno u skok igri i to je odlučilo“, smatra Simeunović.

On je konstatovao kako je obveza Metalca da što boljom igrom protiv Crvene zvezde (nedelja u 17.00 sati) i Tamiša u Pančevu (sreda u 19.00 sati) „sačuva obraz“. Dodao je kako je sada najvažnije doneti odluke o tome šta i kako dalje uz bojazan da će se u mesecima bremenitoj finansijskoj situaciji teško sačuvati ova ekipa.

Nije, naravno, smak sveta opet igrati KLS tim pre što je plasman u ABA ligu izboren administrativnim putem uz vajld kard, a ne plasmanom na terenu. Uz to, na preostorima bivše SFRJ nikada se ništa ne zna, pa ni to kako će izgledati ABA liga, ako je bude, i kako će se popunjavati. Činjenica je, međutim da Metalac nema više rejting koji je imao pre dve sezone, što je posledica serije loših poteza klupskih čelnika, koji su valjda pomislili kako je čitav svet njihov!

U ovom kontekstu, zanimljiva je i izjava Dragana Bokana iz Podgorice, predsednika ABA lige i KK Budućnost, data medijima kako bi pokretanje B grupe ABA lige, što je vrlo verovatna opcija, bila prava stvar. Bokan je u pravu, a Metalac i u toj situaciji čekaju slične muke – manjak novca i igrača.

U B grupi ABA lige bi, recimo, mogli da igraju i Borac (Čačak), Konstantin (Niš), Tamiš (Pančevo) iz Srbije, pa Široki, Split, Šibenik (Hrvatska), Bosna, Sloboda DITA i Sparsi (BiH), Rabotnički ili Feni (Kavadarci) iz Makedonije, Sutjeska i Lovćen iz Crne Gore, Domžale, Zlatorog ili Škofja Loka iz Slovenije... Bila bi to prilika da mladi igrači dobiju šans da napreduju, a propisima bi bilo pametno sprečiti koncentraciju veterana čiji je igrački zenit prošao.

Bez obzira na to da li će Metalac igrati KLS ili B grupu ABA lige (ako bude pokrenuta) valjevskom klubu predstoji veliko prestrojavanje. Uz saniranje dugova i obezbeđivanje koliko-toliko stabilno finansiranja, što je na ovom stepenu (ne)organizacije kluba gotovo nemoguća misija, treba okupiti ekipu. Kako se iz mlađih selekcija trenutno može računati tek na dva-tri igrača, možda bi vredelo pokušati sa povratkom valjevskih igrača koji sada igraju u zemlji i inostranstvu. A ima ih – Kovačević, Vasić, Đuković, Tomašević, Tanasković, Atanacković, Đukanovića... I Hala sportova bi tada, i iz lokal patriotskih razloga, bila punija pravih ljubitelja basketa. Bogu hvala, ima i trenera – Đokić, Icić, Simeunović, Ružičić...

Fali samo „promena čipa“ u pojedinim glavama, koje se sada, sa pokrićem ili bez toga, i previše pitaju i odlučuju o „drvenariji“ u koju se baš i ne razumeju!

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 9 sati 26 minuta

MUP: Pojačana kontrola autobusa i kamiona

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, do 19. maja, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole autobusa i kamiona.