Pobeda za ABA ligu, maj 2015. (foto: Đorđe Đoković)
Pobeda za ABA ligu, maj 2015. (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2016, 11:52

Dr Đukanović: Igraćemo ABA ligu

č: | fb:

Ranije no što bi to bilo logično za ozbiljan klub u KK Metalac je počeo „raspust“ za sve selekcije na šta je verovatno uticala višemesečna besparica. Prvi čovek kluba dr Boško Đukanović je uprkos svemu optimista i za Kolubarske.rs poručuje: „Igraćemo ABA ligu!“. Štaviše, tvrdi kako je vrlo izvesna mogućnost da se ekipa nađe i u Evrokupu pod okriljem FIBA o čemu je, veli, razgovarao sa Draganom Đilasom, predsednikom KSS od kojeg je tu ponudu (za Evrokup FIBA) i dobio. Doduše, priznaje kako svi detalji nisu jasni ali tvrdi da ima dovoljno vremena da sve dođe na svoje mesto.

„Ponavljam, Metalac ima finansijskih problema od momenta kada se naš generalni sponzor Farmakom MB, iz poznatih razloga, povukao, ali smo mi i dalje najmanje zadužen klub u ABA ligi“, kaže dr Đukanović uveren da će i finansijski problemi u dogledno vreme biti rešeni.

„Metalac nikom neće ostati dužan, ni igračima ni trenerima, neophodno je još malo strpljenja“, dodao je. Dr Đukanović posebno ističe kako su svi igrači zainteresovani da ostanu u klubu uz uslov da se igra u ABA ligi, eventualno i u Evropi. Izuzetak su centri Đorđe Majstorović i Nikola Jevtović, koji su ionako preskupi za Metalac u ovom trentku, pa se njihov odlazak nadomestio angažovanjem mlađih, jeftinijih igrača, kojih ima na tržištu.

Dr Đukanović i saradnici ne spore ni činjenicu da je deo finansijskih problema nastao onog trenutka kada su pojedini igrači, poput Majstorovića i Jevtovića, dobili povećanje plata, što je dobrim delom i proizvelo manjak novca i uzrokovalo finansijske probleme. Bez obzira na sve, uvereva nas, niko od igrača Metalca neće posezati za sudskim tužbama i blokadom računa, što bi dodatno otežalo situaciju.

Ključno pitanje je, kako bi to Metalac mogao da igra ABA ligu kada kroz Superligu Srbije (SLS) nije overio vizu za još jednu sezonu u regionalnom takmičenju. Ne sporeći da mnogo toga još uvek nije jasno u sistemu takmičenja, odnosno da su dodatni problemi proistekli i iz sukoba FIBA – ULEB, dr Đukanović veli da Metalac iz ABA lige nije ispao, što bi mogla biti realna šansa da opet zaigra „na Jadranu“.

Tome u prilog ide i podatak da je novi prvak Slovenije postala ekipa Domžala, što bi značilo da u ABA ligi „vise“ Krka iz Novog Mesta ili ljubljanska Olimpija, koja je i prošle godine, kao klub sa velikom tradicijom i nekada uspešnim rezultatima u ex YU košarci o(p)stala uz opasku da ABA liga ne bi imala smisla bez Zvezde, Partizana, Cibone (takođe u velikoj krizi) i Olimpije.

Uz to, u borbi za treće mesto SLS, trenutno je 1:1 između Mege i FMP-a, koji je eliminisao Metalac. U slučaju da FMP bude bolji u majstorici, bez ABA lige ostala bi Mega, što bi bio direktan atak na temeljne principe organizovanja tog kluba, čiji je „predsednik Kluba navijača“ najuticajni evropski košarkaški menadžer Miško Ražnatović!

Boško Đukanović

Boško Đukanović (Foto: Đorđe Đoković)

Dr Đukanović je, uzgred rečeno, vrlo zadovoljan radom trenerskog tandema Dragan Gale Simeunović – Bora Džaković, koji je ekipu preuzeo posle smene Vlade Đokića nakon poraza od FMP-a u Valjevu na startu SLS.

„Gale je Valjevac, a naše opredeljenje je da trener bude iz Valjeva, dok je Džaković, kao proveren stručnjak sa izuzetnim rejtingom među kolegama na prostorima bivše Jugoslavije. Iz Škole košarke ispilio se kadet Marko Šarenac, koga je Džaković otkrio!“. Dodaje kako su igrači prihvatili Simeunovića i Džakovića, uz ocenu kako mu se čini da se i atmosfera u ekipi posle promene trenera popravila, što je dodatni razlog za optimizam.

Vraćajući se na finansijsku situaciju u Metalcu, dr Đukanović podseća da su sredstva iz gradskog budžeta tek 17 odsto ukupnih potreba kluba, pa očekuje skori sastanak sa novim rukovodstvom i gradonačelnikom Valjeva.

„Metalac nije privatni klub, ne tražimo da nas u potpunosti izdržavaju, ali bi bio red da pokažu više pažnje i razumevanja, da delegiraju ljude koji mogu da pomognu radu, a da ne pobegnu u prvoj teškoj situaciji do koje dođe iz ovih ili onih razloga. Ni Krušik nije ispunio obećanja, što uz činjenicu da sve termine za treninge mlađih selekcija plaćamo dodatno otežava naš položaj“, kaže dr Boško Đukanović.

Uprkos svemu, njegova poruka je – „Ne predajemo se igraćemo ABA ligu!“. Uostalom, nije smak sveta ukoliko budemo morali da se takmičimo i KLS, gde su, recimo, čanski Borac ili Sloga iz Kraljeva, klubovi sa ništa manjom tradicijom od Metalčeve.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...