Metalac - Crvena zvezda (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Metalac - Crvena zvezda (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
03.07.2016, 09:17

Sve je „na lastiš“

č: | fb:

Beogradski mediji, uz pripreme košarkaške reprezentacije Srbije za predstojeći kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijadu u Riju, koji se igra u glavnom gradu, prate i dešavanja u klubovima, pre svega prelazni rok. Valjevski Metalac pominje se tek u vestima da je Nikola Jevtović otišao u Rumuniju, kao i Jova Novak, dok je Đorđe Majstorović novi član Partizana. Pomenuti transferi su nepoznanica, a, istini za volju, klupski čelnici su novinarima nedavno rekli kako su slobodni jer su skupi za Metalac, te da će ih zameniti jeftiniji igrači.

 

Taj stav, kao i mnogo toga o dešavanjima u Metalcu, je okruglo pa na ćoše, a sve zbog toga što se ne zna u kojoj će ligi valjevski klub igrati u novoj sezoni jer je mnogo toga nejasno i zbog višemesečnog sukoba FIBA i ULEB. U toj situaciji, po našem sudu, najmanje je prihvatljiv „raspust“ koji je dat svim selekcijama posle okončane sezone! U Metalcu se, naš je sud, moralo raditi do 1. jula e da bi se izvršila dodatna selekcija i stvorio kakav-takav kostur ekipe za sezonu 2016/17. bez obzira na to da li će se igrati ABA liga ili KLS. Tako je, uostalom, rađeno u srećna vremena, tako je radio i Vlada Đurović kada je pre nekoliko sezona došao u Metalac...

 

ABA liga prema zvaničim papirima treba da ima 12 klubova i u njoj nema mesta za Metalac. Međutim, opet se pojavljuje Olimpija zahtevom za proširenje lige s obzirom na to da se nekadašnji ljubljanski košarkaški gigant kroz plej-of državnog prvenstva nije izborio za regionalnu ligu. Dogodi li se, kao prošle godine, da se ABA liga „širi na lastiš“ četvrto mesto iz Srbije dobiće, po logici stvari i ostvarenih rezultata, FMP iz Železnika. Valjevci dakle eventualno mogu računati na ABA ligu ukoliko bi ona brojala 16 ekipa!

 

Druga velika nepoznanica je i to ko će igrati za Metalac. Nije, naime, nikakva tajna da su za Petra Rakićevića i kapitena Dušana Kutlešića zainteresovani brojni klubovi, među kojima je i Partizan. Biva da oni imaju ugovore ali je nejasno koliko im se plata duguje, te da li bi po tom osnovu Rakac i Dule eventualno bili slobodni igrači. Tomislav Gabrić je korektan momak ali je teško poverovati da će i on ostati i prihvatiti da igra u KLS u ekipi čiji bi dometi, čini se, bili upitni.

 

Trenutno, u reprezentativnim selekcijama Srbije angažovani su Kutlešić, Rakićević, Čampara, Kočović... Brine, međutim, podatak da iz Škole košarke, od kadeta i juniora, niko nigde nije selektiran kao što je to prošlog leta bio slučaj sa Markom Šarencem kadetom, koji je sada postao prvotimac Metalca.

 

Treneri Borislav Džaković i Dragan Simeunović su angažovani u letnjem kampu „Prof. Aleksandar Nikolić“ na Zlatiboru. Dok se Simeunović pre toga sa porodicom odmarao na moru, Džaković ima turneju po bivšoj Jugoslaviji, od Tuzle i Ohrida, preko Bujanovca, Zaostroga i Mostara, do Zlatibora. Lepo je to što on pomaže napretku mladih igrača širom nekadašnje zajedničke države ali je pitanje koliko on vidi sebe u aktuelnoj Metalčevoj priči mimo Škole košarke.

 

Konačno, ni finansijska situacija, odnosno dugovi, koji zvanično iznose oko 220.000 evra, nisu za potcenjivanje. Naprotiv iako klupski čelnici stalno uveravaju kako će oni biti sanirani, te da Metalac nikome neće ostati dužan.

 

 

Aktuelno