Stefan Birčević (foto: Đorđe Đoković)
Stefan Birčević (foto: Đorđe Đoković)
09.07.2014, 19:21

Voleo bih Metalac u ABA ligi

č: | fb:

Stefan Birčević (25, 210) iz Šopića počeo je da igra u lokalnom Rudaru (Lazarevac). Pet sezona bio u Metalcu, gde ga je doveo Dušan Stevanović, takođe Lazarevčanin iz Velikih Crljena,  jedan od igrača Metalčeve prvoligaške generacije 1972/73 – 1978/79. Birčevićev talenat učio je trener Vlade Đurović i maksimalno ga forsirao. Po isteku ugovora, u leto 2011, odlazi u Radnički KG, čiji je kapiten.
Bio član Univerzitetske reprezentacije Srbije sa kojom je 2011. osvojio zlatnu medalju. Igra na poziciji krilnog centra, sa Kragujevčanima ima ugovor do 2014. godine. Od danas je na pripremama reprezentacije Srbije za predstojeće Svetsko prvenstvo u Španiji.

Kolubarske.rs: Iza tebe je naporna sezona na četri fronta -.dobar Evrokup, loša ABA liga i solidni klupski nastupi u Kupu Koraća i Superligi Srbije. Koliko si zadovoljan klupskom sezonom i ličnim učinkom?

Birčević: Nakon četiri meseca bio sam željan igre i dokazivanja, kao i sada kad imam posebnu motivaciju i veliku čast da igram za Srbiju na SP u Španiji. Bilo je naporno, igrali smo dve utakmice nedeljno uz dosta putovanja i puno finasijskih problema. Meni je ovo bila treca sezona u ABA ligi, a prva u nekom tako jakom evropskom takmičenju, gde sam se dobro pokazao i u drugoj rundi bio najbolji strelac ekipe. Imao sam veliko poverenje mog trenera Miroslava Nikolića I nakon povrede na reprezentativnim pripremama za EP u Sloveniji 2013.

Što se tiče Superlige Srbije mislim da smo nezasluženo bili četvrti, ali jednostavno cele sezone igrali smo sa malim fondom igrača.U Superligi sam imao dosta prostora, što sam iskoristio i uspeo da budem najbolji strelac lige ya šta su yaslužni I dobri saigrači iz Radničkog.

Kolubarske.rs: Pauzirao si dugo zbog povrede, pominjalo se da bi bio na spisku za EP u Sloveniji da si bio zdrav. Sada si na spisku za SP, kao reprezentacija poprilično smo deficitarni na tvojim pozicijama. Kakva su očekivanja, nadaš li se da budeš među 12 za Španiju?

Birčević: Uspeo sam da, uz dosta rada sa našim kondicionim trenerom Mlađom, budem što spremniji, da se uz poverenje trenera Nikolića vratim na najbolji mogući način I da ponovo budem pozvan u reprezentaciju. Sledi mi dokazivanje selektoru Saši Đorđeviću, nastojaću da ga uverim da može da računa na mene na letošnjem SP u Španiji.

Kolubarske.rs: Kolika je prednost to što je u stručnom štabu reprezentacije tvoj trener “Muta” Nikolić? Šta misliš o šansama Srbije na Svetskom prvenstvu?

Birčević: Odlično poznajem rad svog trenera, ali sam svestan da sve zavisi od mene i mog dokazivanja.Imamo nekoliko igrača koji su na svojim pozicijama možda najbolji u Evropi i mislim da će selektor napraviti jak tim, koji će biti uigran i moći da možda dođe i do medalje, što bi bio veliki uspeh.    

   

Stefan Birčević šutira na utakmici protiv Metalac

Stefan Birčević šutira na utakmici protiv Metalac (Foto: Đorđe Đoković)

                                                                                            

Kolubarske.rs: Kakav je tvoj status, pominjalo se da si već viĐen u španskoj Laboral Kući? Ostaješ li u Radničkom, ima li ponuda?

Birčević: U februaru je Laboral bio zainteresovan, ali sam odlučio da završim sezonu u Radničkom i da kao kapiten ne napustim ekipu u lošem trenutku. Tu pre svega mislim na finansije, a i zbog dobre saradnje sa Nikolićem, koji je želeo da ostanem do kraja sezone.

Kolubarske.rs: Mnogo je čaršiskih priča, da li će Kragiujevčani igrati ABA ligu naredne sezone? Možda je još rano, imaš li kavih informacija?                             

Birčević: Što se tiče toga nisam upućen, ali se nadam da će Kragujevac igrati ABA ligu, kao što bih voleo i da Valjevo napravi korak više. Mislim da su na pravom putu uz Boška Đukanovića i Vladimira Đokića, koji odlično vodi tim.

Kolubarske.rs: Naravno za kraj, da te pitam za Metalac. Igrali ste ove godine u Superligi Srbije, a pretpostavljam i da ih pratiš, kaži nam šta misliš o timu iz Valjeva?

Birčević: Naravno da pratim Metalac u Valjevu sam proveo pet lepih godina i najviše napredovao uz pomoć trenera Vlade Djurovića, koji mi je dao šansu u Prvoj ligi i Dušanu Stevanoviću, koji me doveo u Valjevo i svako leto radio sa mnom. Mislim da će sa Đokićem na čelu ove godine napraviti veliki rezultat i ući u ABA ligu, što Valjevo zaslužuje.

Kolubarske.rs: Nadam se da pitanja nisu bila nezgodna. Puno sreće na pripremama reprezentacije uz želje pre svega za dobro zdravlje, a potom i da se nađeš među 12 igrča za SP u Španiji!

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 49 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 7 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...