Vlada Đokić na treningu (foto: Đorđe Đoković)
Vlada Đokić na treningu (foto: Đorđe Đoković)
27.07.2014, 13:19

Koprivica se predomislio

č: | fb:

Formiranje nove ekipe KK Metalac, uprkos (ne)očekivanim teškoćama, ide planiranim ritmom. Doduše, od tri potpisa pojačanja za novu sezonu, Jošila, Čampare i Koprivice, ovaj poslednji se izgleda predomislio i sada bi želeo da potraži drugi klub. Šta je razlog za takav potez mladog centra rođenog 1995, visokog 209 cm i teškog stotinu kilograma, nije lako dokučiti. Moguće je da su menadžeri ubedili njegovog oca da može naći bolji (veći) klub od Metalca. Moguće je i to da se Koprivičin otac presabrao i shvatio da se olako saglasio sa ugovorom od tri godine za manje novca no što bi eventualno drugde dobio... Kako bilo, do septembra i prelaznog roka ne može da promeni klub.

Koprivica je počeo da igra u Glasincu sa Sokolca, potom je, prema podacima agencije „Beobasket“ Miška Ražnatovića, koja kontroliše 4/5 košarkaškog tržišta u Srbiji, igrao u Hemofarmu iz Vršca, a prema podacima iz Metalca bio je u užičkoj Slobodi, gde je nastupao na 13 od 26 utakmica u KLS. Nalazio se na širem spisku kandidata za mladu selekciju Srbije, koja je na Kritu nedavno osvojila „bronzu“. Selektor te ekipe Dejan Džoli Mijatović je, među igračima, koji nisu bili u prvih 12, a zaslužni su za medalju svojim odnosom i spremnošću da budu „treća petorka“ kako bi se kvalitetno treniralo, pomenuo i Koprivicu.

Spoljni igrač Miloš Jošilo, Partizanov junior koji dolazi iz Igokee BL, potpisao je ugovor na godinu dana, a krilni centar Ljubomir Čampara iz Vojvodine na dve godine. Užičani su pustili beka Dušana Kutlešića, a čačanska Mladost svog reprezentativnog kadeta Rakićevića.

Na listi „nespornih“ su centar Nikola Jevtović, Užičanin koji stiže iz Radničkog KG, krilni centar Nemanja Todorović, Čačanin iz niškog Konstantina, pa mladi Partizanov „plej“ Babović, te najveće pojačanje, krilo Nikola Malešević iz Užica, koji je igrao i u SAD. Nezadovoljan ponudom, otpao je „plej“ Nikola Otović iz Kraljeva. Pitanje obeštećenja treba da se reši za „pleja“ Stefana Pota iz Vojvodine, kapitena mlade reprezentacije Srbije na EP na Kritu.

Nejasna je situacija sa Nikolom Tomaševićem i Ognjenom Kužetom, koji bi, navodno, da sreću okušaju u inostranstvu. Kapitenu Tomaševiću se spočitava kako za produžetak vernosti traži veliki novac, koji čelnici Metalca nisu spremni da daju. S druge strane, čujemo da je Nikola, kao Valjevac sa 15 godina provedenih u Metalcu, uvek igrao za siću, te da sada traži ono što je prošle godine dobio Kužeta, koji je kao Zemunac stigao iz Vojvodine.

 U igri i ABA liga?

U ovoletošnju valjevsku košarkašku priču ponovo se upliće Jadranska ABA liga, koju su aktuelizovale finansijske teškoće Radničkog KG. U Kragujevcu je, navodno, moguće prekomponovanje vlasti, kako bi gradonačelnik Verko Stevanović fotelju odbranio od SNS, a posledica bi mogla da bude kresanje budžeta namenjenog sportu za nekoliko prvoligaških klubova.

Ne treba, međutim, zaboraviti da su svojevremeno Lajonsi iz Vršca došli u prestoni grad Šumadije i tu se pokrstili u Radnički. Kum je bio trener Miroslav Muta Nikolić, rođeni Kragujevčanin, koji je i u prošloj sezoni, uz pomoć „vajld kard“ od 150.000 evra, uspeo da mesto koje je već osvojila Vojvodina NS, tada u još težoj finansijskoj situaciji, otme za Radnički. Neće se Muta ni ovoga puta predati bez borbe! Moguće je da se Radnički vrati u Vršac ili da ode u Niš. Možda dođe i u Valjevo... 

Jedno je sigurno, u ABA ligi, vlasnici su, sa Romanom Liscem i Radom Lorbekom na čelu, na mukama s obzirom na to da je izgleda i Levski iz Sofije, zbog bankrota i gazde u apsu, odustao od dogovorenog aranžmana. Ne treba sumnjati da Lisac i Lorbek nemaju baš čvrste svetonazore, novac im je prioritet, a pozicije ABA lige u ULEB-u su dosta dobre, pa će već naći dobitnu kobinaciju. Uostalom, tu ligu poodavno već zovu „jaranska“, a ne Jadranska!

U slučaju da se Metalac, ovako ili onako, nekim slučajem nađe u ABA ligi, ceo koncept stvaranja novog tima dobija novu dimenziju, što je neka posve druga priča. 

Aktuelno