Sporna šatra (foto: Milan Marković.)
Sporna šatra (foto: Milan Marković.)
21.09.2020, 06:53

Intervencija komunalaca u forlandu Kolubare

č: | fb:

Jedan kulturni događaj u forlandu Kolubare, pored Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda", zabranila je komunalna inspekcija po nalogu gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, koji je video da se "nešto događa u forlandu Kolubare".

 

A "događao se" Festival fotografije Srbije u okviru koga je organizovana "Republička izložba fotografije", a Valjevu je pripala čast da nakon 57 godina po drugi put bude domaćin ove republičke smotre.

 

Prvog dana Festivala u holu Centra za kulturu i u galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba fotografija, a drugug dana u subotu na otvorenom prostoru pored Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda", pored predavanja Branka Matića, bilo je planirano uručenje nagrade za životno delo Goranu Maliću i razgovor sa dobitnikom nagrade, i dodela domaćih i međunarodnih zvanja članovima Foto saveza Srbije. 

 

- Pred sam početak programa došla su namrgođena službena lica. Zahtevala su da prekinemo manifestaciju i da uklonimo šatru. Pokušali smo da im objasnimo da ovaj Festival delom finansira Grad. Naime Foto klubu Valjevo su iz budžeta odobrena sredstva za ovaj Festival koji je trebalo da bude održan u junu, ali je odložen za septembar zbog koronavirusa. Prilagodili smo se ovoj situaciji i upravo zbog bezbednosti odlučili smo da skup organizujemo na otvorenom prostoru. Šatru smo postavili da bismo imali zaklon od sunca, a da bismo izbegli "gužvu" pozajmili smo od Turističke organizacije još nekoliko manjih otvorenih šatora, tako da je moglo bezbedno da se smesti čak i 200 ljudi, a nas je bilo četrdesetak – priča predsednik Foto saveza Srbije Branislav Brkić.

Branislav Brkić

Branislav Brkić (Foto: Kolubarske.rs)

Kako su nam preneli organizatori, inspektori su došli na lice mesta nakon telefonskog poziva gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića koji je "naložio inspektorima da zabrane manifestaciju i da uklone šatru" i da mu pošalju fotografiju kada završe "intervenciju".

 

- Inspektori su menjali razloge dolaska. Najpre su rekli da nije prijavljen skup, tačnije da nije prijavljeno postavljanje šatre na javnom mestu. O bezbednosti i o nekoj zabrani održavanja manifestacija nije bilo reči. Nakon jednog časa, koliko smo pokušavali da nađemo neko rešenje, tačnije da nam se dozvoli, zbog gostiju, da bar podelimo nagrade, čuo sam da je razlog odluka koju je doneo Štab za vanredne situacije o zabrani manifestacija. Ali šta god da je razlog, veliki trud organizatora je pao u vodu, obrukali smo se pred gostima iz cele Srbije i bačena je mrlja na Valjevo kao organizatora. Ovo nikako nije ispalo dobro. Iz nastupa službenih lica, koja su demonstrirala silu Grada ili Države, videlo se da su odlučni u tome da nas oteraju i da se ukloni šatra – kaže Branislav Brkić.

Srušena šatra

Srušena šatra (Foto: Kolubarske.rs)

Pitali smo gradonačelnika Lazara Gojkovića po kom osnovu su gradska inspekcija i komunalna milicija uklonile šatru iz forlanda Kolubare s obzirom na to da je taj prostor u nadležnosti Republike, a organizatori su dobili dozvolu za postavljanje šatre, i zbog čega se inspektori pozivaju na odluku Štaba za vanredne situacije, kada u zaključku, koji je donet 17. septembra, ne piše da treba odložiti i kulturne manifestacije.

 

Gradonačelnik je odgovorio da se "zabrana odnosi na sve manifestacije", a "prema informacijama koje je dobio, skup nije bio prijavljen ni policiji ni Zavodu za javno zdravlje". Na našu opasku da u zaključku ne piše da treba odložiti sve manifestacije, nego su precizirane sportske i zabavne, gradonačelnik je ostao pri tvrdnji da se zabrana odnosi na sve manifestacije.

Zaključak Štaba

Zaključak Štaba

 

Na pitanje ako je prekršaj to što skup nije bio prijavljen zbog čega nije intervenisala policija, nego je to učinila komunalna inspekcija koja za to nije nadležna, Gojković je odgovorio da "to zaista ne zna i da to treba pitati policiju".

 

Odgovarajući na naše pitanje zbog čega skup nisu prijavili policiji, organizatori kažu da "nisu smatrali da je program, koji su planirali u forlandu Kolubare, skup koji treba prijaviti policiji". Naglašavaju da je reč o kulturnom programu na koji je došlo manje ljudi nego što ih ima u baštama kafića i ponavljaju da Festival fotografije nije ni sportska ni zabavna manifestacija, nije ni proslava, niti je razuzdano ponašanje. 

 

Gradonačelnik Lazar Gojković, kako nam je rekao, "nije znao da je Valjevo domaćin Republičke izložbe fotografija koja postoji 63 godine. "Baš mi je žao što smo u vanrednoj situaciji i što nije moguće, po mišljenju zdravstvenih radnika, ništa organizovati kako treba i dolikuje", rekao je gradonačelnik.

 

"Izgleda da Valjevu ovakve manifestacije ne trebaju", zaključuje sa žaljenjem Valjevac Branislav Brkić, predsednik Foto saveza Srbije.

 

Nakon što je po nalogu inspekcije i uz asistenciju komunalne milicije šatra "srušena" i manji šatori uklonjeni iz forlanda Kolubare, učesnici su se, po preporuci komunalnih inspektora, prebacili na terasu Društva istraživača i kako-tako program priveli kraju u daleko rizičnijim zdravstvenim uslovima. Otuda ostaje nejasno zbog čega su komunalci intervenisali? Sigurno nisu da bi učesnike programa zaštitili od koronavirusa, niti da bi sprečili širenje zaraze.

Može na terasi ne može pod šatrom

Može na terasi ne može pod šatrom (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 9 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 20 sati 46 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara