Pokloni za romske mališane (foto: Đorđe Đoković)
Pokloni za romske mališane (foto: Đorđe Đoković)
25.09.2020, 06:47

Fabrici i Mihajlović obećali pomoć romskim porodicama

č: | fb:

Romske porodice u Ulici Obrena Nikolića u Valjevu obišli su šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za inkluziju Roma 

 

"Treba nam kuća koja ne prokišnjava i ima vodu, posao i finansijska pomoć našoj deci koja uče srednju školu", požalili su se Romi gostima. Obećali su pomoć, ali Grad mora konkurisati sa projektima za sredstva Evropske unije, poručili su gosti. Zorana Mihajlović je obećala izgradnju stanova za romske pordice.

 

"Danas smo se dogovorili da rešimo nekoliko pitanja koja smo čuli dok smo šetali ovim naseljem i razgovarali sa žiteljima. Ovde živi preko 30-oro dece i njima trebaju bolji uslovi i bolji život. Iz novog programa koji radimo sa Evropskom unijom učinićemo sve da obezbedimo novac, a grad Valjevo će aplicirati, naćićemo zemljište i sagradićemo stanove. To je ono što, mislim, da je za početak najvažnije uz pokušaj i da nađemo posao onima koji žele da rade", saopštila je Mihajlović.

Sem Fabrici u romskom naselju

Sem Fabrici u romskom naselju

 

Ambasador Sem Fabrici je, nakon obilaska romskog naselja i razgovora sa Romima, rekao da postoje brojne socijalne barijere, u segmentu obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja.

 

"Ali ako uspemo da srušimo te barijere, da deci omogućimo obrazovanje, roditeljima posao i domove porodicama, onda smo postigli dobar rezultat. EU je za ove aktivnosti Republici Srbiji donirala 30 miliona evra. Napravljen je određen napredak, više romske dece je u školama, više porodica je dobilo krov nad glavom, mnogi Romi su dobili lična dokumenta. Valjevo i okolina treba da budu deo ovog našeg projekta, ali nam je potrebna pomoć lokalne zajednice. Neophodno je da združimo snage; Evropska unija, centralna i lokalne vlasti. Lokalna zajednica mora da bude snažna i ujedinjena, i da sarađuje sa lokalnim i centralnim vlastima", poručio je Sem Fabrici.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović

Predsednica Koordinacionog tela za inkluziju Roma Zorana Mihajlović naglasila je da je Evropska unija prijatelj kada je u pitanju socijalno stanovanje i inkluzija Roma i to ne samo preko novca.

 

"Drago mi je to što smo danas zajedno ovde, a posebno mi je drago to što imamo novog gradonačelnika Valjeva koji je, govoreći o onome šta želi da uradi narednih nekoliko godina, rekao da sve što je moguće da učini da život Roma i Romkinja u Valjevu bude bolji, on će to uraditi. Za mene to puno znači jer ako smo svi zajedno, Grad, Država, podrška EU, nevladin sektor, onda ne može biti loše i rešićemo probleme i ovog naselja", poručila je Mihajlović.

 

Ona je uputila poziv svim Romima da se ne ustručavaju i da ne misle da nemaju ista prava, i da se slobodno za pomoć obrate svom gradonačelniku.

Lazar Gojković

Lazar Gojković

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio za sve projekte koji su realizovani, ali i za one koji će tek biti realizovani. Obećao je da će grad Valjevo aktivno učestvovati u svm projektima koji su vezani za socijalanu inkluziju Roma sa posebnim akcentom na zapošljavanje i socijalno zbrinjavanje. Gojković je podsetio da je nedavno okončan projekat izgradnje kanalizacione mreže u romskom naselju Bair, koji je finansirala Evropska unija.

Dragan Gračanin

Dragan Gračanin

Direktor Asocijacije koordinatora za romska pitanja Valjevo Dragan Gračanin je rekao da se bez nacionalne podrške, lokalne vlaste i Evropske unije, koja je najveći donator za inkluziju Roma, u Srbiji stvari ne mogu menjati na bolje.

 

"Mi smo u 21. veku, a još uvek pričamo o struji, vodi, o esencijalnim stvarima koje su bitne za zdravlje. Bavimo se razvojnim stvarima, što je dobro, obrazovanje i zapošljavanje su ponovo i u ovom naselju teme, ali je važno i infrastrukturno uređenje romskih naselja", rekao je Gračanin.

 

Dodao je da je "slušalicu uvek dizala delegacija Evropske unije, podrška je stizala sa nacionalnog nivoa, ali smo prethodnih godina imali jednu tužnu rupu u saradnji sa lokalnim vlastima". Veruje da će narednih godina saradnja, podrška i pomoć biti veća.

 

Romske porodice su u maju i junu ove godine dobile 500 paketa hrane i sredstava za higijenu, kao pomoć Evropske unije najugroženijim porodicama u vreme pandemije korona virusa.

 

Aktuelno

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 21 sati 46 minuta

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara

Kulturni centar u Mionici (foto: Kolubarske.rs)
Radovi iz IUS "Trnavac" Pre 17 sati 14 minuta

"Izbor iz kolekcije" u Kulturnom centru u Mionici

U Umetničkom legatu Kulturnog centra u Mionici biće otvorena izložba radova "Izbor iz kolekcije", iz bogate zbirke savremenog likovnog stvaralaštva koju Internacionalni umetnički studio "Radovan...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
U Sinđelićevoj ulici 17.03.2024

Pucnjava u Valjevu, upucan muškarac

U subotu pola sata pre ponoći dogodila se pucnjava u Valjevu u Sinđelićevoj ulici u blizini KK "Student". Upucan je muškarac S. T. (25) iz Valjeva.    Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju...  · 12 komentara