Registracija Prijava preko FB
Konferencija za novinare LF Va (foto: Kolubarske.rs)
Konferencija za novinare LF Va (foto: Kolubarske.rs)
29.09.2020, 07:09

Lokalni front Va: Gradska vlast na mnoga pitanja ne odgovara

č: | fb:

Na Međunarodni dan prava javnosti da zna, koji je obeležen 28. septembra, aktivisti Lokalnig fronta Va Ljubomir Radović i Željko Trufunović su rekli da, sudeći po tome što gradska vlast već duže vreme ne odgovara na zahteve u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, valjevska javnost nema pravo da zna.

 

Željko Trifunović je podsetio da su institucija zaštitnika građana – ombudsmana i dostupnost informacija od javnog značaja u Srbiji relativno nova tekovina, naglašavajući da je Zakon koji opisuje pravo javnosti da zna usvojen tek 2004. godine i od tada je u tri navrata doživeo manje promene.

 

Skupština grada Valjeva je pre više od četiri godine usvojila Odluku o zaštitniku građana. Međutim, kako je rekao Trifunović, "neko je iz nekih razloga odlučio da ta odluka ne zaživi" pa tako u "sivoj zgradi" nema osobe čiji posao bi bio, pre svega, da proverava i kontroliše postupanje svih službenika, od gradonačelnika do portira, prema građanima koji ovde traže neko od svojih prava.

 

Trifunović je takođe podsetio da je grad Valjevo bio jedan od prvih u Srbiji koji je uveo službu poverenika za informacije od javnog značaja. Prema njegovim rečima ta služba je, do pre dve ili tri godine, radila zaista primerno.

 

- Potom su "neki razlozi" preovladali i iza staklene fasade podignut je zid ćutanja; na deo pitanja odgovora uopšte nije bilo, na deo je odgovor stizao tek posle intervencije poverenika iz Beograda. Na neka pitanja odgovarano je lakonski. Primer za to je da gradske službe, verovali ili ne, nemaju podatke kojim osobama su isplaćene naknade za rad u nekim komisijama. Slučajno ili ne, na spisku gradskih službi, po zvaničnoj internet prezentaciji grada, više ne postoji poverenik za informacije od javnog značaja. Pored imena ovog službenika sada stoji samo "ovlašćeno lice za zaštitu podataka o ličnosti" – naveo je Željko Trifunović.

Ljubomir Radović i Željko Trifunović

Ljubomir Radović i Željko Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović, odbonrik u Skupštini grada, navodi da su u vreme vanredna situacija u Srbiji, pa i u Valjevu, pod izgovorom da se bore protiv ovoga ili onoga, pare građana i novac dobijen od donacija deljeni su šakom i kapom.

 

- Na zvaničnoj stranici Grada objavljivane su besmislene naredbe, pretnje kaznama, proklamacije, dekreti o ukidanju ovoga ili onoga, odluke da se prestane sa plaćanjem obaveza. U aprilu je Lokalni front Va pokušao da otkrije pozadinu nekih nabrojanih događaja. Jedna grupa pitanja, o izradi  planova i o radu pompezno nazvanog stručno-operativnog tima za epidemije, dostavljena je 7. aprila. Druga grupa pitanja, o prikupljanju i trošenju sredstava od donacija, nosi datum 15. april – rekao je Radović.

 

Dodaje da odgovora u zakonskom roku od 15 dana nije bilo, pa su žalbe republičkom Povereniku, u skladu sa zakonom, dostavljene 30. aprila, odnosno 5. maja. Služba gospodina Marinovića  je obe žalbe prosledila Gradskoj upravi grada Valjeva.

 

- U oba slučaja, iz nekih razloga, Gradska uprava nije našla za shodno da odgovori ni službi republičkog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Moguće je i to da je ovaj postupak jedan od razloga što Marinović zahteva strože kazne za javne službenike koji krše zakon. Poštujući zakon, služba poverenika Republike Srbije donela je dva rešenja. Oba nose datum 27. jul 2020. i oba počinju rečima: "Nalaže se Gradskoj upravi grada Valjeva da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana od prijema ovog rešenja, obavesti tražioca da li poseduje tražene informacije, itd…". Rok od pet dana istekao je početkom avgusta. Odgovora nema – kazao je aktivista Lokalnog fronta Va.

 

S obzirom na to da odgovorni iz Gradske uprave ne dostavljaju odgovore, Lokalni front Va je 7. septembra Povereniku u Beogradu uputio zahtev za sprovođenje upravnog izvršenja oba rešenja koja je dostavio Gradskoj upravi. Radović kaže da ishod još uvek čekaju.

 

- Dok čekamo, predlažemo da se 28. septembar, Međunarodni dan prava javnosti da zna, u našem gradu ubuduće obeležava kao Dan podsećanja na prava građana Valjeva ukinuta i prekršena (ne) postupanjem odgovornih službenika Grada – rekao je Ljubomir Radović.

Aktuelno

Kovid ambulanta (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 6 minuta

Povećava se broj novozaraženih u Kolubarskom okrugu

U prethodna 24 časa u Kolubarskom okrugu je još 53 inficirano koronavirusom, a u Valjevu je drugi dan za redom broj pozitivnih preko 30. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje od 29. oktobra u...

Kafići (foto: Đorđe Đoković)
Tražili sastanak sa gradonačelnikom Pre 6 minuta

Ugostitelji protiv ograničenja radnog vremena

Valjevski ugostitelji sinoć su održali sastanak nezadovoljni zbog odluke Štaba za vanredne situacije da radno vreme ugostiteljskih objekata bude skraćeno do 21 čas. Sa njima će danas, na njihov...

Slava SNS (foto: valjevo.sns.org.rs)
Najava promena na čelu Gradskog oodbora SNS Pre 20 sati 43 minuta

Slava SNS bez predsednika valjevskih naprednjaka

Predsednik Gradskog odbora SNS Slobodan Gvozdenović, dojučerašnji gradonačelnik Valjeva, nije bio na slavi Srpske napredne stranke. Ali je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji nije član...  · 27 komentara

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
“Valjevski gimnazijalci” Pre 20 sati 45 minuta

Gost online tribine prof. dr Aleksandar Milenković

Valjevska gimnazija, u okviru programa obeležavanja 150 godina postojanja, svakog četvrtka organizuje online tribine "Valjevski gimnazijalci". Gost pete tribine je prof. dr Aleksandar Milenković.  · 3 komentara