Registracija Prijava preko FB
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
30.09.2020, 06:43

Valjevska kleptokratija – ima li koga?

č: | fb:

Valjevski brod plovi po uzburkanom moru sa puno ajkula oko njega! Brod polako tone, a Valjevci se dave! Neko od "dobrog" života, neko od aerozagađenja.

 

Kvalitetno obrazovani i sposobni mladi ljudi, kad shvate da je vrag odneo šalu, spakuju kofere i odu iz ovog grada. Daleko! Neće da se bave pitanjima ko je gradski Šojić, a ko Alamunja. Imaju pametnija posla. Tako izbegnu (u)davljenje, i sopstveno i svojih budućih potomaka.  

 

Dok se takav proces svakodnevno odvija pred našim očima, Skupština grada umesto da bude kontrolor izvršne vlasti biva njen servis. Činjenica da pojedine odluke nisu bile u skladu sa zakonom, većinu u Skupštini grada nije obavezivala da NE potvrdi takve pljačkaške odluke i da NE pokuša da ih "legalizuje". Tako je bilo dosad, a da li će tako biti i u budućnosti brzo ćemo saznati.

 

Da li će se nastaviti sa nezakonitim postupanjem u pogledu opljačkanih para iz gradskog budžeta i sa ponašanjem koje ne priliči ni pijačnim šibicarima, videće se već na današnjoj sednici Skupštine grada. Da li će sadašnje odbornike, ako nije one iz prethodnog saziva, obavezivati svečana izjava koju su potpisali sticanjem odborničkog statusa koja glasi: "Zaklinjem se da ću se u radu Skupštine Grada pridržavati Ustava, zakona i Statuta i da ću časno i nepristrasno vršiti dužnost odbornika rukovodeći se interesima građana".

 

Vlastodršci su već svojim prvim odlukama pokazali da nije za očekivati da će se u svom radu "rukovoditi interesima građana" odnosno javnim interesima i zakonom. U atmosferi "sad il' nikad, grabi dok ima", vođeni geslom "kako Beograd kaže", prepoznaje se lepeza rešenja u rasponu od "politike kao poziva" (Max Weber) do "politike kao biznisa". Od "sigurne platice" u javnoj upravi do "ušao sam u politiku da zaštitim svoj biznis", "legalizujem investicije u nekretnine", "iskoristim nove otvorene šanse!".

 

Biznis će polako, da se Vlasi ne dosete, zauzeti mesto ispred politike. I to bi, samo po sebi, bilo dobro, da se ne radi o ličnom biznisu, zasnovanom npr. na "trgovini uticajem", od koga će koristi imati "sposobni" pojedinci, dok će građani Valjeva imati štetu. Dalje, još lošije će biti to što da nema politike ne bi bilo ni njihovog (ličnog) biznisa. I na kraju, ono što će biti najlošije za Valjevo je to što će takve vlastodršce više boleti glava zbog (ličnog) biznisa nego zbog interesa građana!

 

S druge strane, u ambijentu gde su jedni udavača za sve, drugi se prefarbavaju, neki treći pregrupisavaju, stiče se utisak da će lokalni vlastodršci nastaviti da rade ono što im donosi ličnu, a ne javnu korist. Oni građani koji bi voleli da Valjevo bude najlepše i najpovoljnije mesto za život, u zebnji da li će ga uopšte biti na mapi za koju deceniju, čitajući biografije lokalnih vlastodržaca, ne mogu a da se ne pitaju da li je vlast prigrabila ambiciozna manguparija sa skromnim sposobnostima i velikim apetitima.

 

Infantilizacija valjevske politike je već više godina prisutna. Da li će se nastaviti? Mislim da se odgovor može potražiti u nastavljanju ranije započete debate sa jedne od sednica Skupštine grada kad se javnosti skrenula pažnja na istorijsku anegdotu da je svojevremeno čuveni rimski imperator Kaligula imenovao svog konja za senatora. Ako odgovorimo na pitanje "Koliko smo, kao građani Valjeva, daleko od takve situacije" i javno, civilizovano, izrazimo svoj stav, možda nešto promenimo i spasimo se! Bez pritiska javnosti, stvari se neće promeniti same od sebe! Posebno, one loše! To ne biva! Kuc, kuc Valjevke i Valjevci - ima li koga?

Aktuelno

Slava SNS (foto: valjevo.sns.org.rs)
Najava promena na čelu Gradskog oodbora SNS Pre 19 sati 37 minuta

Slava SNS bez predsednika valjevskih naprednjaka

Predsednik Gradskog odbora SNS Slobodan Gvozdenović, dojučerašnji gradonačelnik Valjeva, nije bio na slavi Srpske napredne stranke. Ali je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji nije član...  · 27 komentara

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
“Valjevski gimnazijalci” Pre 19 sati 39 minuta

Gost online tribine prof. dr Aleksandar Milenković

Valjevska gimnazija, u okviru programa obeležavanja 150 godina postojanja, svakog četvrtka organizuje online tribine "Valjevski gimnazijalci". Gost pete tribine je prof. dr Aleksandar Milenković.  · 3 komentara

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 23 sati

U Valjevu još 22 osobe zaražene koronom

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 28. oktobra u Valjevu su još 22 osobe zaražene koronavirusom. Nema novozaraženih u Osečini i Ljigu, dok su u Mionici četiri, Ubu tri i u...  · 3 komentara

Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izmena u tekstu "Korona u školama i firmama" Pre 20 sati 50 minuta

U Tehničkoj školi je jedno, a ne dva odeljenja na onlajn nastavi

U tekstu "Korona u školama i firmama", koji je objavljen u Kolubarskim.rs 28. oktobra pogrešno smo preneli podatak iz tabele Zavoda za javno zdravlje Valjevo o broju odeljenja koja su u izolaciji,...