Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
30.09.2020, 06:43

Valjevska kleptokratija – ima li koga?

č: | fb:

Valjevski brod plovi po uzburkanom moru sa puno ajkula oko njega! Brod polako tone, a Valjevci se dave! Neko od "dobrog" života, neko od aerozagađenja.

 

Kvalitetno obrazovani i sposobni mladi ljudi, kad shvate da je vrag odneo šalu, spakuju kofere i odu iz ovog grada. Daleko! Neće da se bave pitanjima ko je gradski Šojić, a ko Alamunja. Imaju pametnija posla. Tako izbegnu (u)davljenje, i sopstveno i svojih budućih potomaka.  

 

Dok se takav proces svakodnevno odvija pred našim očima, Skupština grada umesto da bude kontrolor izvršne vlasti biva njen servis. Činjenica da pojedine odluke nisu bile u skladu sa zakonom, većinu u Skupštini grada nije obavezivala da NE potvrdi takve pljačkaške odluke i da NE pokuša da ih "legalizuje". Tako je bilo dosad, a da li će tako biti i u budućnosti brzo ćemo saznati.

 

Da li će se nastaviti sa nezakonitim postupanjem u pogledu opljačkanih para iz gradskog budžeta i sa ponašanjem koje ne priliči ni pijačnim šibicarima, videće se već na današnjoj sednici Skupštine grada. Da li će sadašnje odbornike, ako nije one iz prethodnog saziva, obavezivati svečana izjava koju su potpisali sticanjem odborničkog statusa koja glasi: "Zaklinjem se da ću se u radu Skupštine Grada pridržavati Ustava, zakona i Statuta i da ću časno i nepristrasno vršiti dužnost odbornika rukovodeći se interesima građana".

 

Vlastodršci su već svojim prvim odlukama pokazali da nije za očekivati da će se u svom radu "rukovoditi interesima građana" odnosno javnim interesima i zakonom. U atmosferi "sad il' nikad, grabi dok ima", vođeni geslom "kako Beograd kaže", prepoznaje se lepeza rešenja u rasponu od "politike kao poziva" (Max Weber) do "politike kao biznisa". Od "sigurne platice" u javnoj upravi do "ušao sam u politiku da zaštitim svoj biznis", "legalizujem investicije u nekretnine", "iskoristim nove otvorene šanse!".

 

Biznis će polako, da se Vlasi ne dosete, zauzeti mesto ispred politike. I to bi, samo po sebi, bilo dobro, da se ne radi o ličnom biznisu, zasnovanom npr. na "trgovini uticajem", od koga će koristi imati "sposobni" pojedinci, dok će građani Valjeva imati štetu. Dalje, još lošije će biti to što da nema politike ne bi bilo ni njihovog (ličnog) biznisa. I na kraju, ono što će biti najlošije za Valjevo je to što će takve vlastodršce više boleti glava zbog (ličnog) biznisa nego zbog interesa građana!

 

S druge strane, u ambijentu gde su jedni udavača za sve, drugi se prefarbavaju, neki treći pregrupisavaju, stiče se utisak da će lokalni vlastodršci nastaviti da rade ono što im donosi ličnu, a ne javnu korist. Oni građani koji bi voleli da Valjevo bude najlepše i najpovoljnije mesto za život, u zebnji da li će ga uopšte biti na mapi za koju deceniju, čitajući biografije lokalnih vlastodržaca, ne mogu a da se ne pitaju da li je vlast prigrabila ambiciozna manguparija sa skromnim sposobnostima i velikim apetitima.

 

Infantilizacija valjevske politike je već više godina prisutna. Da li će se nastaviti? Mislim da se odgovor može potražiti u nastavljanju ranije započete debate sa jedne od sednica Skupštine grada kad se javnosti skrenula pažnja na istorijsku anegdotu da je svojevremeno čuveni rimski imperator Kaligula imenovao svog konja za senatora. Ako odgovorimo na pitanje "Koliko smo, kao građani Valjeva, daleko od takve situacije" i javno, civilizovano, izrazimo svoj stav, možda nešto promenimo i spasimo se! Bez pritiska javnosti, stvari se neće promeniti same od sebe! Posebno, one loše! To ne biva! Kuc, kuc Valjevke i Valjevci - ima li koga?

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 40 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 29 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.