(foto: www.valjevo.rs)
(foto: www.valjevo.rs)
30.09.2020, 07:34

Godišnjica pogibije heroja Stojadina Mirkovića

č: | fb:

Obeležena je godišnjica pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, koji je 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Hrabri devetnaestogodišnji mladić je stradao sa majorom Milanom Tepićem.

 

Na grobu Stojadina Mirkovića, u rodnom selu Gornje Leskovice, održan je parastos, a cveće su položili majka Anka i porodica Mirković. U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće je položio član Gradskog veća Vladimir Mišković.

 

Predstavnici Kasarne "Vojvoda Živojin Mišić" iz Valjeva, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca i škole u Leskovicama su položili vence i odali počast "Sinđeliću podno Povlena".

 

U dvorištu Osnovne škole "Miloš Marković" u Donjim Leskovicama, ove godine je zbog korona virusa izostao program učenika pored biste sa likom Stojadina Mirkovića.

 

U Valjevu, u naselju Popare jedna ulica je nazvana po njemu. O herojstvu Milana Tepića i Stojadina Mirkovića, urađene su TV emisije, knjige, napisani brojni članci, a sve sa ciljem da se sačuva sećanje na nesvakidašnje herojstvo, hrabrost i poštenje mladog momka i njegovog komandanta.

 

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske, koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 18 sati 48 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 21 sati 25 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara