Skupština grada (foto: DjordjeDjokovic)
Skupština grada (foto: DjordjeDjokovic)
01.10.2020, 06:51

Opozicija: Rebalans treba da obrazloži gradonačelnik, a ne činovnik

č: | fb:

Skupština grada je većinom glasova odbornika vladajućih stranaka sa liste "Aleksandar Vučić – za našu decu" usvojila drugi rebalans budžeta grada Valjeva za ovu godinu, kojim su sredstva smanjena za 384,5 miliona dinara, odnosno za 10,44 posto.

 

Predloženi drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta obrazložio je rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević. On je naveo da ukupna sredstva planirana u budžetu grada iznose 3.298.000.000 dinara, sredstva iz ostalih izvora oko 184 miliona, tako da su ukupna javna sredstva planirana u iznosu od 3.482.000.000 dinara.

 

Tekući prihodi od poreza, taksi i naknada su smanjeni za 150 miliona, prihodi od prodaje imovine za 84,2 miliona, dok su prihodi od zaduženja kod poslovnih banaka manji za 150 miliona dinara..., prihodi od poreza na zarade su smanjeni za 80 miliona, porez na imovinu je manji za deset miliona dinara...  

 

"Drugim rebalansom smanjeni su rashodi za komunalnu delatnost za preko 20,2 miliona, lokalni ekonomski razvoj za 15 miliona, razvoj turizma za 4,1 milion, poljoprivredni i ruralni razvoj za 2,5 miliona, zaštita životne sredine za 1,9 miliona, saobraćajna infrastruktura za 194,4 miliona, od toga se 150 miliona odnsi na kreditno zaduženja za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Zbog pandemije koronavirusa odložene su brojne kulturne manifestacije tako da je došlo do korekcije troškovi za 21,8 miliona dinara, za sport 16,2 miliona, opšte usluge lokalne samouprave su smanjene za 32,3 miliona, politički sistem lokalne samouprave za devet miliona dinara”, naveo je Tabašević rashode koji su smanjeni drugim rebalansom.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS, rekao je da drugi rebalans budžeta treba da obrazloži gradonačelnik, a ne činovnik Gradske uprave koji obavlja tehnički deo posla, jer je budžet politički akt i građani Valjeva treba od gradonačelnika da čuju obrazloženje za izmene budžeta. Pavlović je podsetio da u članu 57 Statuta grada piše da Gradsko veće i gradonačelnik predlažu budžet, a ne Gradska uprava, te je zamolio gradonačelnika Lazara Gojkovića da odbornicima objasni zbog čega korekcija gradske kase i da saopšti kakvi su planovi nove gradske vlasti za naredne četiri godine.

 

Gradonačelnik nije obrazložio zbog čega su se odlučili za rebalans, uprkos činjenici da je to odluka novog rukovodstva. On nije naveo razloge zbog čega su neki planirani rashodi značajno smanjeni.

 

"Vrlo dobro znate da smo imali jako malo vremena, s obzirom na momenat kada sam stupio na dužnost gradonačelnika. Jedino što mogu da kažem jeste da smo sagledali sve pozicije, sagledali smo sve programe, tu je mnogo započetih obaveza koje moramo da servisiramo do kraja godine. Mislim da je sve ovo što je Željko Tabašević naveo sasvim dovoljno, a ako želite nešto precizno konsultujte njega u vezi nekih stavki", sugerisao je gradonačelnik Gojković odborniku Pavloviću.

 

Međutim odbornik Pavlović nije želeo "konsultacije u vezi nekih stavki" nego je ponovio da gradonačelnik treba da obrazloži izmene u budžetu jer je to njegova obaveza bez obzira na to što je na funkciji tek mesec i po dana.

 

"Ja sa žaljenjem mogu da konstatujem da gradonačelnik nije sasvim siguran šta nam sve predlaže u rebalansu budžeta za 2020. godinu, a da Željko Tabašević kao činovnik u gradskoj upravi to bolje zna. Uz svo uvažavanje kratkoće vremena koje ste imali na raspolaganju i specifičnih okolnosti u kojima ste preuzeli dužnost, smatram da ostajemo uskraćeni za političko obrazloženje rebalansa, a to podrazumeva da nam kažete zašto ste neku poziciju umanjili, neku uvećali. Tabašević to svakako ne može da zna, niti je to njegov posao", rekao je Pavlović.

Dragan Popović

Dragan Popović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Da to nije posao činovnika i da je rebalans trebalo da predloži i obrazloži gradonačelnik, smatra i odbornik liste SPS-JS Dragan Popović koji je rekao da građane Valjeva ne interesuju cifre koje je saopštio Željko Tabašević, nego žele da čuju gde se i za šta troše njihove pare. Popović smatra da građanima to treba da kaže gradonačelnik i da nije opravdanje to što je funkciju preuzeo "juče".

 

"Građani treba da znaju zbog čega su smanjena sredstva za čišćenje ulica, za ekologiju... Da li znate da kanalizacija iz valjevske bolnice ide direktno u Ljubostinju, koliko novca je izdvojeno za rešenje tog ekološkog problema, gde su pare za sanaciju deponije... Zbog čega se ne radi Ulica Vuka Karadžića, zašto ste te radove odložili...", samo su neka od pitanja koja je gradonačelniku postavio Popović.

 

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

Na ova pitanja gradonačelnik Lazar Gojković nije odgovorio, u njegovu zaštitu stao je šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić. On je odbornicima objasnio da gradonačelnik Gojković nije kreator ovogodišnjeg budžeta, "on ga je dobio i prinuđen je da predloži rebalans".

 

"Epidemiološka situacija i sve ono što je zadesilo ceo svet, pa i grad Valjevo, smanjenje prihoda u budžetu je nešto što je neophodno da se uradi, i gradonačelnik je taj predlog rebalansa zajedno sa predstavnicima Odeljenja za finansije pripremio. I moram da vam kažem da kako je počela ova godina i kakvi su prihodi budžeta bili u vreme vanrednog stanja ovaj rebalans budžeta i nije tako loš, kako je mogao biti. On jeste u ciframa 380 miliona, ali on je faktički 230 miliona dinara s obzirom na to da se odustalo od kredita od 150 miliona koji je u budžetu bio planiran, tako da te pare nisu ni postojale. Rebalans od 230 miliona je na nivou od prošle godine, što je ispod sedam posto od ukupnog budžeta, i to uopšte nije toliko strašno", rekao je Rstić i najavio da će gradonačelnik "kako već od sutra krenuti u pripremu budžeta za sledeću godinu", i da će nakon toga predstaviti svoj budžet za 2021. godinu.

 

Replicirajući Rstiću, Pavlović je objasio da on nije tvrdiio da je gradonačelnik kreator budžeta za 2020. godinu, nego je samo zamolio Lazara Gojkovića da kaže građanima kako on trenutno vidi budžet grada, šta je zatekao u kasi, da informiše građane kako će godinu privesti kraju i šta planira za naredne godine.

 

Komentarišući drugi rebalans Pavlović je pohvalio to što je smanjen iznos na poziciji gradonačelnik, ali smatra da nije trebalo smanjivati sredstva za putovanja jer "nije dobro učauriti se i zatvoriti se u Valjevu".

 

Citirajući narodnu pesmu Pavlović je poručio gradonačelniku:"Ne može se carstvo zadobiti na divanu sve duvan pušeći".

 

"Proćiće medeni mesec, sada Vas svi hvale, dolaze, pružaju podršku, naročito verbalnu, materijalnu verovatno još niko, ali ćemo se suočiti sa surovom stvarnošću kada shvatimo da nema investitora i pomoći. Otuda Vam predlažemo da ne štedite na novcu za putovanja, jer morate juriti investitore, norate ići kod državnih organa, da razgovarate sa ministrima..., to je ono što se očekuje od gradonačelnika, a ne da sedi u Valjevu”, rekao je Pavlović.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: skrinšot (VTV))

Gradonačelnik Lazar Gojković se zahvalio na sugestijama rekavši da svakako neće sedeti u Valjevu, jer tako ne vidi svoju ulogu i misli da najmanje vremena treba da provodi u Valjevu.

 

Gojković je ponovio da nije učestvovao u pravljenju budžeta za 2020. godinu, ali kada budu pravili budžet za sledeću godinu, a to će biti vrlo brzo, biće prilike da se razgovara o svemu.

 

"A što se tiče toga kako vidim Valjevo u narednim godinama, ja bih voleo, možda malo i metaforički rečeno, da snimite sad situaciju u Valjevu, pa da je snimimo za četiri godine. Kada budemo pričali o novom budžetu pričaćemo i o onome šta će se u Valjevu dešavati u narednom periodu, i ja mislim da će građani sigurno biti izuzetno zadovoljni", rekao je gradonačelnik Lazar Gojković što su odbornici pozdravili aplauzom.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 28 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 6 sati 29 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 6 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 6 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...