Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
01.10.2020, 09:08

Ksenija Badem v.d. direktor Vidraka, Željko Ostojić Valisa

č: | fb:

Ksenija Badem, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i hortikulture, novi je v.d. direktora JKP Vidrak, odlučila je na sednici Skupštine grada odbornička većina okupljena oko SNS. Ovim imenovanjem Badem se vratila na funkciju koju je napustila pre nešto više od dve godine. 

 

Na sednice nije saopšteno, ali prema nezvaničnim informacijama dosadašnja v.d. direktor JKP Vidrak Jelena Kalat podnela je ostavku. Kako nezvanično saznajemo stranačke kolege "predložile" su Jeleni Kalat (SNS) da pre sednice podnese ostavku kako ne bi došla u situaciju da je partijski drugovi smenjuju čime bi se "otvorile priče i bili bi u obavezi da obrazlože zbog čega svog stranačkog kolegu smenjuju i imenuju novog v.d. direktora".

 

Novi v.d. direktora Ustanove za fizičku kulturu "Valis" je Željko Ostojić, profesor fizičkog vaspitanja, odlučila je odbornička većina na sednici Skupštine grada. Na istoj sednici razrešen je funkcije dosadašnji v.d. direktora Ustanove ekonomista Aleksandar Mijailović (SPS).

 

Podsećamo, Ksenija Badem imenovana je za v.d. direktora JKP "Vidrak", početkom novembra 2017. godine, u vreme vladavine koalicije SNS-SPS. Ona je na funkciji bila samo sedam meseci. Podnoseći ostavku u junu 2018. godine, pored ostalog, je napisala: "Zbog nemogućnosti da nesmetano obavljam posao v. d. direktora, a što je prouzrokovano raznim dešavanjima i verovatno mojom nespremnosti da vršim ovu funkciju dajem neopozivu ostavku".

 

Šta se u međuvremnu promenilo i zbog čega je Badem ponovo imenovana za vršioca dužnosti javnost nije saznala jer je vladajuća većina okupljena oko SNS odlučila da se o novim direktorima ne diskutuje.

 

Naime, imenovanje v.d. direktora Vidraka i Valisa prošlo je u "paketu" sa rešenjima o obrazovanju 14 komisija i nekoliko saveta, i to u skraćenom postupku odnosno bez rasprave.  

 

Zanimljivo je to što su odbornici SPS-JS tvrdili da je na konsultacijama odborničkih grupa dogovoreno da se te dve tačke razdvoje, dok je vladajuća SNS tvrdila da se "tako nešto nikako nisu dogovorili". Možda je upravo ta rasprava, koja se odigrala na samom početku sednice Skupštine grada, pokazala kakvi će biti budući odnosi dojučerašnjih koalicionih partnera.

 

"Komisije i direktori ne bi trebalo da idu zajedno i po skraćenom postupku, jer kad se biraju direktori potrebna je diskusija, potrebno je ozbiljno razgovarati o ljudima koji odlaze i o onima koji dolaze. Predlažem da se te dve tačke razdvoje kako bi odbornici izneli svoje mišljenje. Osim toga dogovorili smo da se o direktorima razgovara na sednici", rekao je odbornik sa liste SPS-JS Dragan Popović.

 

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS, rekao je da nema ni jednog razloga da imenovanje v.d. direktora ne bude javno i da bi trebalo ponovo uspostaviti praksu, kakva je bila ranije, da se direktori imenuju i razrešavaju kao posebna tačka dnevnog reda.  

 

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Pavlović je podsetio predsednicu Skupštine grada Snežanu Rakić (SNS) na to da su se na konsultacijama dogovorili da imenovanje direktora javnih preduzeća i ustanova, što podrazumeva i v.d. direktora koji po zakonu imaju ista prava i obaveze kao i direktori, bude posebna tačka dnevnog reda.

 

Snežana Rakić je Pavloviću odgovorila da mu "praksa imenovanja direktora u skraćenom postupku nije smetala dok je bio u vlasti". Ona je negirala da je dogovoreno da direktori budu posebna tačka, nego je dogovoreno da se o svim kadrovskim pitanjima rešava u skraćenom postupku.

 

"Nema potrebe da se vređamo i da mi govorite da lažem pred odbornicima, gradonačelnikom, građanima", rekao je Pavlović. On je predsednicu podsetio da su na sastanku, kada je dogovoreno da imenovanje direktora bude posebna tačka dnevnog reda, bili odbornici iz drugih partija te da su mu oni svedoci.

 

"A što se tiče prakse prethodnog saziva u kome ste bili i Vi, setite se da su se u najvećem delu mandata direktori birali i razrešavali kao posebna tačka dnevnog reda. Na tome su insistirali odbonrici opozicione DS, a vladajuća većina je to prihvatila. Nakon što je DS odlučila da bojkotuje Skupštinu, ta praksa je prestala", podsetio je Pavlović predsednicu Skupštine.

 

Šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić je poput stranačke koleginice ustvrdio da na konsultacijama nije bilo dogovora da se razdvoje komisije i imenovanja v.d. direktora.

 

"Vaš problem je to što ne znate kako da se odredite prema ovoj tački dnevnog reda, jer je očigledno da vam se neka rešenja dopadaju, a neka ne. Ali ćete vi kao SPS morati da se odredite, da li ste za ili ste protiv", poručio je socijalistima Radoica Rstić.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 30 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 27 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara