Odbornici bez maske na sednici Skupštine grada (foto: DjordjeDjokovic)
Odbornici bez maske na sednici Skupštine grada (foto: DjordjeDjokovic)
06.10.2020, 06:49

Maske su obavezne za narod, ne i za vlast

č: | fb:

Na sednici Skupštine grada, koja je zbog epidemiološke situacije održana u sali Centra za kulturu, većina odbornika, predsednik, zamenik i sekretar Skupštine grada, nisu nosili masku uprkos tome što je nošenje maski obavezno.

 

Čak je propisana i kazna od 5000 dinara za svakoga ko ne nosi zaštitnu masku u javnom prevozu, odnosno u bilo kom zatvorenom prostoru uključujući i radno mesto.

Predsednik,zamenik i sekretar Skupštine bez maske

Predsednik,zamenik i sekretar Skupštine bez maske (Foto: Đorđe Đoković)

Maske nisu nosili ni prisutni na liturgiji i šestomesečnom parastosu episkopu valjevskom Milutinu u Hramu Vaskrsenja Hristovog, koje je služio patrijarh srpski Irinej. Pored crkvenih zvaničnika tu su bili predstavnici državne i lokalne vlasti, i svi su bili bez maske i nisu držali rastojanje.

 

Kakvu su poruku poslali građanima i vernicima, i to u gradu u kome je zbog preteće epidemiološke situacije 7. jula proglašena vanredna situacija koja još uvek traje? Da li su poslali poruku da su iznad zakona, da za njih mere ne važe ili, pak, da epidemiološka situacija i nije toliko "preteća", nego je izgovor za držanje višemesečne vanredne situacije...?

Odbornici Skupštine grada bez maske

Odbornici Skupštine grada bez maske (Foto: Đorđe Đoković)


Zabrana okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od 10 ljudi, rastojanje od 1,5 metra između osoba i obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće obezbediti propisano rastojanje, su samo neke od mera koje je doneo Krizni štab 15. jula i one važe za teritoriju cele Srbije, obavezujuće su i važe za sve!

 

Članovi Štaba za vanredne situacije Valjeva, na čijem je čelu gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, i članovi Stručno-operativnog tima, na čijem je čalu dr Branka Miholjčić, svakodnevno upozoravaju građane da poštuju mere: održavati distancu, nositi masku, prati ruke i ne dodirivati lice, izbegavati grupe naročito u zatvorenom...

 

Zbog čega tako ne upozoravaju i one koji su na vlasti, one koji donose te mere i zaključke? Zbog čega su dozvolili da u sali Centra za kulturu na sednici Skupštine grada većina odbornika i direktora javnih preduzeća bude bez maski? Sa maskama su bili gradonačelnik, njegov zamenik, načelnica, pojedini članovi Gradskog veća, rukovodioci odeljenja, ali su oni bili manjina.

Gradonačelnik i drugi sa maskama

Gradonačelnik i drugi sa maskama (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornici Skupštine grada bez maske

Odbornici Skupštine grada bez maske (Foto: Đorđe Đoković)

Kako na to nepoštovanje mera i na takvo ponašanje odbornika, koji nisu "održavali distancu" i nisu nosili maske, gleda dr Branka Miholjčić rukovodilac Stručno-operativnog tima?

 

"Takvo ponašanje nije dobro, i da znate da sam ljuta zbog toga. Mi se zalažemo za poštovanje mera i dosledno poštovanje zakona, i to treba i da pokažemo. Ne možete na sastanku biti bez maske i bez distance. Dakle, mere treba da poštuju svi, ne sme da bude izuzetaka, a primer treba da budemo upravo mi koji donosimo i tražimo poštovanje tih mera", rekla je dr Miholjčić. 

 

I gradonačelnik Lazar Gojković kaže da nije dobro to što je većina odbornika bila bez maske. Dodaje da im je sugerisao da bi trebalo da stave masku, ali su očigledno to ignorisali. Smatra da je nošenje maske lična odgovornost, ali i da je važno dati primer drugima.

 

Međutim primer drugima kao i lična odgovornost izostali su u Hramu Vaskrsenja Hristovog gde je prošlog četvrtka patrijarh srpski Irinej služio liturgiju posle koje je služio šestomesečni parastos episkopu valjevskom  Milutinu.

Zvaničnici u Hramu Vaskrsenja Hristovog

Zvaničnici u Hramu Vaskrsenja Hristovog (Foto: skrinšot )

 

U Hramu je, pored crkvenih, državnih i lokalnih zvaničnika, bilo i nekoliko stotina građana koji takođe nisu poštovali epidemiološke mere, pre svega držanje rastojanja i nošenje zaštitnih maski.

 

Kako nam je rečeno, SPC nije tražila zvaničnu dozvolu za održavanje ovog skupa. Na sastanku na kome su bili gradonačelnik, rukovodilac SOT, direktori Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja, i predstavnik valjevske eparhije, zaključeno je da za liturgiju i parastos ne treba dozvola zbog toga što je reč o "redovnom bogosluženju" na koje "niko nije pozvan osim dvadesetak zvanica".

 

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Marija Gavrilović kaže da je Hram Vaskrsenja Hristovog prostran i da je ispoštovana mera četiri kvadrata po čoveku, što znači da je moglo da se okupi do 250 osoba. 

Građani u Hramu Vaskrsenja Hristovog

Građani u Hramu Vaskrsenja Hristovog (Foto: skrinšot )

 

Niko od sagovornika Kolubarskih.rs, gradonačelnik Lazar Gojković, rukovodilac SOT dr Branka Miholjčić i direktor Zavoda za javno zdravlje dr Marija Gavrilović, nije želeo da komentariše to što u Hramu Vaskrsenja Hristovog prisutni nisu držali rastojanje, niti su nosili maske. 

 

Bez odgovora je ostalo i pitanje zbog čega nisu kažnjeni svi oni koji nisu poštovali mere Kriznog štaba i Vlade Srbije, oni koji nisu nosili zaštitne maske. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 6 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 16 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara