Čvarkijada (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Čvarkijada (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
09.10.2020, 07:15

Štab naredio odlaganje svih manifestacija

č: | fb:

Nakon što je idejni tvorac Festivala duvan čvaraka Slaven Batočanin najavio da će u subotu i nedelju u Valjevu organizovati "skromnu čvarkijadu sopstvenim snagama i sredstvima", gradski Štab za vanredne situacije je održao sednicu na kojoj je doneo naredbu kojom se nalaže dosledno sprovođenje Zaključka Štaba od 17. septembra, koji se odnosi na odlaganje održavanja svih manifestacija u gradu do stvaranja povoljnije epidemiološke situacije. 

 

"Odlaganje brojnih manifestacija koje su tokom ove godine trebalo da se održe u našem gradu kao i Festivala duvan čvaraka, koji je trebao ovog vikenda da se održi, isključivo za cilj ima zaštitu života i zdravlja građana, ali i da se sačuva zdravstveni sistem u našem gradu", navodi se u saopštenju nakon sednice Štaba za vanredne situacije.

 

Zato iz Štaba za vanredne situacije apeluju na građane da poštuju odluke, jer je svima u interesu da se život što pre vrati u normalne tokove i zato je potrebno razumevanje, jedinstvo i poštovanje mera.

 

Kako se navodi u saopštenju, mere se donose na preporuku nadležnih i stručnih organa, koje u našem gradu predstavljaju zdravstveni radnici i nadležni iz Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, Doma zdravlja, Bolnice, republičkih i gradskih inspekcija i ostalih institucija.

 

Takođe, preporuke Kriznog štaba Srbije kojim se ovih dana pooštravaju mere u čitavoj Srbiji dovoljan su pokazatelj da je epidemiološka situacija u celoj zemlji i dalje nestabilna.

 

"Ove odluke, iako nepopularne u narodu, u našem gradu daju dobre rezultate, jer je broj novoobolelih već nekoliko dana jedan ili nijedan sugrađanin", saopšteno je nakon jučerašnje sednice Štaba za vanredne situacije.

 

Troje novozaraženih

 

Prema podacma Zavoda za javno zdravlje od 8. oktobra u Valjevu su još tri osobe zaražene koronavirusom, dok u ostalim opštinama Kolubarskog nema novoobolelih.

 

Ukupan broj inficiranih u Kolubarskom okrugu je 1679 osoba; u Valjevu 1196 u Mionici 115, u Ubu 111, u Lajkovcu 101, slede Ljig 86 i Osečina 70 osoba obolela od novog koronavirusa.

 

U Opštoj bolnici Valjevo sa potvrđenim pozitivnim rezultatom na koronavirus na lečenju su dva pacijenta iz Valjeva, u kućnoj izolaciji je 11 osoba. U Valjevu od početka epidemije izlečeno je 1151 pacijenat, preminule su 32 osobe.

 

Aktuelno