Festival duvan čvaraka (foto: Đorđe Đoković)
Festival duvan čvaraka (foto: Đorđe Đoković)
09.10.2020, 11:45

Sanitarna inspekcija zabranila održavanje "čvarkijade"

č: | fb:

Festival duvan čvaraka ipak neće biti održan ove godine, pa čak ni "skroman" kao što je to pre dva dana najavio idejni tvorac "čvarkijade" Slaven Batočanin.

 

Kako je Batočanin danas saopštio novinarima, od organizacije je odustao jer su mu juče popodne tri policajca uručila jedno obaveštenje i jednu zabranu, te je primoran da odustane od svoje namere i pored toga što je pre samo dva dana bio "čvrsto rešen po cenu hapšenja", da sopstvenim sredstvima organizje "skromnu čvarkijadu".

 

U obaveštenju Policijske uprave Valjevo piše da održavanje skupa pod nazivom "Spravljanje duvan čvaraka" nije blagovremeno prijavio, s obzirom na to da je u prijavi, koju je podneo 6. oktobra, navedeno da je početak održavanja skupa 10. oktobar, a po Zakonu o javnom okupljanju prijava se podnosi najkasnije pet dana pre održavanja skupa.

 

- Policajci, mada ne znam zašto oni, doneli su mi i rešenje Ministarstva zdravlja – Sektor za inspekcijske poslove Odeljenje sanitarne inspekcije u Valjevu, kojim mi se zabranjuje da organizujem skup građana povodom, kako su napisali, "spravljanja šoder i duvan čvaraka" dok traje opasnost od epidemije zarazne bolesto kovid-19 – rekao je Batočanin.

 

Kako saznajemo, rešenje Sanitarne inspekcije o zabrani organizovanja "čvarkijade" usledilo je kao odgovor na prijavu Slavena Batočanina o organizaciji skupa, koju je on juče prepodne podeno Sektoru za inspekcijske poslove Odeljenje sanitarne inspekcije u Valjevu. 

Slaven Batočanin

Slaven Batočanin (Foto: Đorđe Đoković)

 

Batočanin je ponovio da je bio spreman da organizjem "čvarkijadu" po svaku cenu ali je, nakon razgovora sa mesarima, odustao od te namere.

 

- Pre svega zbog mesara koji bi učestvovali na manifestaciji. Ne bih njih da izlažem neprijatnostima i tome da ih neko kažnjava i hapsi. Razmišljao sam čak da u forlandu Kolubare u subotu budem sam i da pravim čvarke, ali sam i od te namere odustao jer ne želim da budem neki valjevski Šešelj koga će na silu iznositi iz Kolubare. Tako da sam odlučio da "čvarkijade" ove godine neće biti, pa čak ni skoromne sa minimlanim brojem učesnika i posetilaca, kako ne bi došlo do neke zaraze jer znam da bi sve svalili na mene – naglasio je Batočanin.

 

On je novinarima rekao da će danas razgovarati sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem o produžetku ugovora i o nekom novom tremninu za održavanje Festivala duvan čvaraka kada se stabilizuje epidemiološka situacija. Nada se da će to biti u ovoj godini kako bi ipak obeležili jubilarni 15. Festival duvan čvaraka. 

 

Odgovarajući na pitanje novinara kakav ugovor ima sa Gradom, Batočanin objašnjava da je reč o tome da je Festival duvan čvaraka, koji je zaštićen kao autorsko delo, "dat Gradu da to bude gradska manifestacija".

 

Prema ugovoru, koji je potpisan na tri godine, a ističe 11. oktobra ove godine, vlasniku autorskih prava Slavenu Batočaninu Grad godišnje plaća 400 hiljada dinara. Batočanin naglašava da se čvarkijada organizuje 14 godina, a da Grad autorska prava plaća poslednje tri godine.

 

Podsećamo, zbog epidemije koronavirusa, vanredne situacije i mera koje su na snazi, Grad je odustao od organizacije jubilarnog 15. Festivala duvan čvaraka, koji je pre dve godine uvršten u stalne manifestacije od značaja za Valjevo koje se finansiraju novcem iz budžeta.

 

Međutim od organizacije nije želeo da odustane Slaven Batočanin, idejni tvorac "čvarkijade", te je pre dva dana na konferenciji za novinare najavio da će manifestaciju organizovati 10. i 11. oktobra, istina daleko skromnije "sopstvenim sredstvima i snagama". Tada je rekao da "prihvata svu odgovornost za organizaciju manifestacije, pa čak rizikujući da će biti kažnjen ili da će završiti u zatvoru".

 

Podsećamo i da je Štab za vanredne situacije grada Valjeva na jučerašnjoj sednici doneo naredbu da se odlože sve manifestacije, naglašen je Festival duvan čvaraka, do stvaranja povoljnije epidemiološke situacije. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 9 sati 15 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 25 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 9 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara