Kovid ambilanta (arhiva-ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Kovid ambilanta (arhiva-ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
15.10.2020, 06:51

Drastičan skok broja zaraženih u Valjevu zbog proslava?

č: | fb:

U Valjevu je zabeleženo 24 novih slučajeva zaraze, što je najveći broj od 1. avgusta kada je bilo 25 novozaraženih. Ukupan broj inficiranih - 23 u septembru bio je manji nego samo u jednom oktobarskom danu, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

 

U izveštaju koji Zavod za javno zdravlje svakodnevno dostavlja medijima nisu navedni izvori zaraze virusa korona, nema informacije o tome da li su najveći izvori zaraze proslave ili nešto treće, da li je reč o pojedinačnim slučajevima koji nisu povezani...? Ove podatke ne saopštava nakon sednica ni Štab za vanredne situacije grada.

 

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs većina novozaraženih nije povezana, a da li su inficirani na proslavama nije moguće utvrditi s obzirom na to da većina nije rekla da je bila na nekom slavlju, osim gosta i vlasnika jednog ugostiteljskog objekta, koji je van Valjeva, gde je organizovana proslava.

 

Međutim, naš izvor navodi da to što su novozaraženi različitih godišta, od 1938. do 2015, da među njima ima zaposlenih i nezaposlenih, da su različitih zanimanja – frizeri, trgovci, knjigovođe, radnici..., da dolaze sa različitih lokacija, dvoje iz sela okoline Valjeva, ukazuje da je ipak reč o proslavama.

 

Takođe saznajemo da je koronavirusom zaraženo troje zaposlenih u jednoj trgovini, po jedno u Domu zdravlja i Opštoj bolnici, za koje nam je rečeno da su nosili zaštitnu opremu i da se prate njihovi kontakti.

 

Opšte je poznato, a o tome govore i članovi Štaba za vanredne situacije, da se u Valjevu u javnim objektima poštuju propisane mere, međutim organizuju se brojna slavlja i proslave gde se mere uopšte ne primenjuju, a to treba da prate i kontrolišu inspekcijski organi, pre svega sanitarna inspekcija.

 

Kao što se ne saopštavaju izvori zaraze virusa korona, tako se ne saopštavaju, ni u izveštaju nakon sednice Štaba za vanredne situacije niti na sajtu Grada, podaci o tome kada i koga su kontrolisale nadležne inspekcije, koliko je otkriveno onih koji ne poštuju mere ni republičkog ni gradskog štaba, i koliko njih je kažnjeno.

 

Komandant Štaba za vanredne situacije Lazar Gojković na naše pitanje da li inspekcijske službe dostavljaju Štabu izveštaj o kontrolama i onima koji ne poštuju mere, odgovorio je potvrdno, a na pitanje da li možemo da dobijemo te izveštaje, uputio nas je na nadležne inspekcije. Oni su nam pak rekli da nemaju ovlašćenje da medijima dostavljaju svoje izveštaje.

 

Nezvanično saznajemo da nadležne inspekcije kontrolišu samo one ugostiteljske objekte i ona mesta za koja dobiju prijave od građana, i da najčešće vlasnici prođu sa opomenom i upozorenjem. Kako nam je rečeno nije moguće kontrolisati sve ugostiteljske objekte u gradu i okolini, kao i sve privatne proslave, zbog toga što inspektora nema dovoljno, naročito je malo, samo troje, sanitarnih inspektora.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 12 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 7 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...