Apoteka
Apoteka "101" (foto: Đorđe Đoković)
16.10.2020, 06:50

Vlast greši, a građani plaćaju milionske dugove Apoteke

č: | fb:

Grad Valjevo će izmiriti dugovanja Apotekarske ustanove Valjevo u iznosu od najmanje 107,2 miliona dinara, a konačni iznos duga tek treba da utvrdi Gradsko veće.

 

U predlogu Odluke o prihvatanju izmirenja neizmirenih obaveza Apotekarske ustanove čiji je osnivač grad Valjevo, koju su usvojili članovi Gradskog veća, navodi se da će novac biti obezbeđen u budžetu Grada, a da će se način i prioriteti izmirenja obaveza utvrditi posebnim aktom.

 

Pretodno je usvojen predlog Zaključka sa izveštajem o sprovedenom postupku kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad.

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Predlog Olduke koju je Gradsko vće usvojilo juče, trebalo je usvojiti pre više od godinu dana i pre više od godinu dana Grad je trebalo da započne sa plaćanjem obaveza prema poveriocima Apotekarske ustanove. A još ranije, pre četiri godine, zbog nezavidne situacije u kojoj su se našle sve državne apoteke, pa i valjevska, Grad je trebalo da pronađe model kako bi ova zdravstvena ustanova nastavila da posluje; koroz privatno-javno partnerstvo ili davanjem apoteka u zakup. Međutim gradsko rukovodstvo godinama ništa nije preduzimalo, a Apoteka je tonula u sve veće probleme i dugove...

 

Direktor Apoteke Vojkan Stepanović je na sednici Gradskog veća, govoreći o situaciji u kojoj se našla ustanova na čijem je čelu, podsetio da problemi i za njih počinju 2012. godine kada je država dala privatnom sektoru mogućnost izdavanja lekova na recept, što nije sporno, ali pritom nije uredila tržište lekova što podrazumeva da i privatne i državne apoteke rade pod istim uslovima.

 

Problemi se nastavljaju 2015. godine. Prema Stepanovićevim rečima državne apoteke su u nepovoljnijem položaju u odnosu na privatne zbog toga što im je nametnuta centralizovana nabavka lekova, koju raspisuje Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), dok se privatni sektor snabdeva na slobodnom tržištu. Centralnom nabavkom svi popusti idu RFZO, a ne apotekama...

 

Stepanović je naglasio da su u privatnim apotekama lekovi jeftiniji, pojedini i duplo, što je jedan od najvećih razloga zbog čega se građani sve ređe snabdevaju u državnim apotekama. Prihodi su sve manji, a obaveze sve veće, i to traje godinama, otuda je dug Apotekarske ustanove narastao na 107,2 miliona dinara.

 

Vojkan Stepanović

Vojkan Stepanović (Foto: DjordjeDjokovic)

Vojkan Stepanović je naveo da je račun Apotekarske ustanove zbog duga prema poveriocima blokiran početkom avgusta, dok je Poreska uprava račun blokirala krajem septembra. Zaposleni platu nisu primili od marta, većina njih je napustila ustanovu i svoja prava ostvariće sudskim putem...

 

"Zakasnili smo", zaključio je direktor Apotekarske ustanove svoje obraćanje članovima Gradskog veća.

 

Zbog čega se "zakasnilo", zbog čega je Grad zatvarao oči pred problemima Apotekarske ustanove, i zbog čega Grad nije postupio u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu 11. aprila 2019. godine?

 

Po tom Zakonu, Grad je kao osnivač bio dužan da u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem Apoteka Valjevo i utvrdi da li je kod zdravstvene ustanove nastupila trajnija ili preteća nesposobnost plaćanja, a potom da o utvrđenim činjenicam izveštaj podnese Ministarstvu zdravlja u roku od pet radnih dana od dana sačinjavanja tog izveštaja.

 

Takođe, u zakonu piše da u budžetu Grada, kao solidarnog dužnika, treba da budu obezbeđena sredstva za izvršavanje obaveza zdravstvene ustanove prema poveriocima koje su preuzete i koje nisu plaćene do dana stupanja na snagu Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Grad Valjevo je, kao osnivač, trebalo da započne sa plaćanjem obaveza prema poveriocima, kako je to precizirano u Zakonu, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, dakle od 11. aprila 2019. godine, o čemu su Kolubarske.rs pisale u januaru ove godine.

Jelica Panjković-Tešić

Jelica Panjković-Tešić (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Načelnica Gradske uprave Jelica Panjković-Tešić je na sednici Gradskog veća govorila o tri kontrole koje je izvršila budžetska inspekcija: u martu i decembru 2019. godine i krajem septembra ove godine. Navela je i da su se "u prethodnom periodu organi Grada bavili problemima Apotekarske ustanove, Skupština grada je u februaru ove godine donela odluku o načinu i modelima rešavanja statusa Apotekarske ustanove".

 

S obzirom na to da na sednici Gradskog veća nije bilo ni reči o tome da Grad u aprilu prošle godine nije postupio u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, zatražili smo od gradonačelnika Lazara Gojkovića i načelnice Gradske uprave Jelice Panjković-Tešić odgovore.

 

Zbog čega je gradsko rukovodstvo ignorisalo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, ko je odgovoran zbog toga što od aprila prošle godine do februara ove godine ništa nije preduzeto te je dug Apoteke dostigao 107,2 miliona dinara, pitali smo načelnicu.

 

"To nije pitanje samo za mene to je pitanje za kompletnu strukturu koja je rukovodila Gradom u prethodnom periodu", odgovorila je Jelica Panjković-Tešić.

 

Na pitanje da li je kao načelnik Gradske uprave u aprilu prošle godine skrenula pažnju "prethodnom rukovodstvu" na zakonsku obavezu Grada kao osnvača Apotekarske ustanove, odgovorila je da je o apotekama više puta razgovarano, ali tek početkom ove godine.

 

"Znači više puta je razgovarano u različitim strukturama, na nekim razgovorima je bila prisutna Gradska uprava, na nekim razgovorima nije bila, nego su funkcioneri razgovarali direktno sa predstavnicima Apotekarske ustanove i razgovarali su sa određenim farmaceutskim kućama, tako da je Gradska uprava u celom tom procesu učestvovala samo u delu tih aktivnosti", rekla je načelnica, ali nije odgovorila na pitanje da li je u aprilu skrenula pažnju rukovodstvu na njihovu zakonsku obavezu.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnika Lazara Gojkvovića smo pitali da li će ispitati sve u vezi Apotekarske ustanove, uključujći i čija je odgovornost, i to ne samo odgovornost za milionska dugovanja, za propuste i nečinjenje, nego i za to što su zaposleni bez plate šest meseci, što su ostali bez posla, što njihove molbe niko nije heteo da čuje... I da li će konačno zaživeti princip da onaj ko je odgovoran bude i kažnjen?

 

"Moramo ispitati svačiju odgovornost. Sve ovo oko Apoteke, ne da je moglo brže, nego je moralo brže i u skladu sa zakonom. Meni je važno da smo sada krenuli sa rešavanjem tog pitanja. Na ovoj dužnosti sam nepuna dva meseca, a već drugog dana sam bio na sednici SOT-a i tada sam razgovarao sa direktorom Apotekarske ustanove. Važno je da dođemo do tačnih informcija i podataka kako bi došli u priliku da nađemo neki model po kome će Apotekarska ustanova Valjevo u narednim godinama funkcionisati", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Ostalo je nejasno zbog čega novo gradsko rukovodstvo traga za "modelom po kome će Apotekarska ustanova Valjevo u narednim godinama funkcionisati" s obzirom na to da takva mogućnost nije predviđena zakonom. Naime prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, grad Valjevo treba da započene plaćanje dugovanja Apoteke, da ih u potpunosti izmiri do kraja 2021. godine, i da tu zdravstvenu ustanovu "preda" državi. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 17 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 17 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara