Vašar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Vašar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
20.10.2020, 07:41

Inspektori ne kontrolišu privatne proslave

č: | fb:

Epidemiološka situacija u Valjevu je pogoršana zbog brojnih proslava koje su prethodnih dana organizovane u Valjevu i okolini, kao i zbog masovnih okupljanja.  

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije, kaže da zna da se u Valjevu organizuju proslave na kojima je više od 30 ljudi. Na pitanje novinara da li nadležne inspekcije to kontrolišu i da li je neko kažnjen, Gojković odgovara potvrdno.

 

"Naložio sam svim inspekcijama da podignu stepen rada i obilaska svih ugostiteljskih objekata, kao i mogućih objekata i sala koje se koriste za proslave i okupljanja većeg broja ljudi. Vidite i sami da ta okupljanja i proslave na ovu situaciju nikako nisu dobra. To jeste problem i to je prepoznao Štab za vanredne situacije, zato inspekcije to moraju kontrolisati", rekao je Lazar Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

A koliko i šta su kontrolisale nadležne gradske inspekcije vidi se iz njihovih izveštaja koje su dostavile Štabu za vanredne situacije i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, a koje su tražile i dobile i Kolubarske.rs.

 

Sudeći prema tim izveštajima komandanta Štaba za vanredne situacije o svojim aktivnostima informisale su saobraćajna, prosvetna, komunalna i turistička inspekcija, kao i komunalna milicija, dok sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja o obavljenim kontrolama nije obaveštavala komandanta Štaba.

 

Kontrolisani su ugostiteljski objekti, taksi vozila i autobusi, Predškolska ustanova i škole, a prema izveštajima od 17. septembra do 14. oktobra većina kontrolisanih je poštovala mere i skoro da nije bilo prekršaja. Međutim, nadležne inspekcije nisu kontrolisale privatne proslave organizovane pod šatrama ili salama za slavlja.

 

Izveštaji sa prepisanim rečenicama

 

Izeštaji o tome koliko se poštuju mere, zaključci i naredbe  Štaba za vanredne situacije grada, kao i mere Republičkog kriznog štaba i Vlade Srbije, su napisani u nekoliko rečenica. Recimo, izveštaji saobraćajne, prosvetne, komunalne i turističke inspekcije, kao i komunalne milicije o postupanju 17. septembra sadrži ukupno šest rečenica.

 

Inspektori, osim konstatacije da "nije bilo prekoračenja radnog vremena", u svojim izveštajima nisu napisali koliko i koje objekte su kontrolisani, rečenice se ponavljaju popout u izveštaju saobraćajne inspekcije - "vršena je kontrola taksi vozila na auto taksi stajalištima i na ulicama grada, i konstatovano je da se svi vozači i putnici pridržavaju mera nošenja zaštitne maske za vreme obavljanja prevoza".

 

Kako je navedeno i izveštajima od 17. septembra do 14. oktobra, kontrolisano je 26 autobusa, "u svakom su ispoštovane mere nošenja zaštitine maske", dok uz informaciju o kontroli taksi vozila nije naveden njihov broj, jedino piše da se "poštuju mere nošenja zaštitne maske".  

 

Inspekcije su evidntirale prekoračenje radnog vremena, i to pretežno u baštama, u 27 ugostiteljskih objekata, prekršioci su najbrojniji u Tešnjaru. Međutim u izveštaju se ne navodi koliko i koji ugostiteljski objekati su kontrolisani od 17. septembra do 14. oktobra.

 

Jedine kontrolisane privatne proslave su bile nakon dojave da su u hotelu Grand, restoranima Birbi i Reka organizovane svečanosti. "Obilaskom ovih objekata od 23 časa konstatovano je da su u zatvaranju i da nema više gostiju", navodi se u izveštaju komunalne inspekcije. 

 

Hotel Grand

Hotel Grand (Foto: Đorđe Đoković)

Sudeći prema izveštaju prosvetne inspekcije najviše je kontrolisana Predškolska ustanova "Milica Nožica", gde je konstatovano da "direktor i zaposleni primenjuju i dosledno postupaju po propisanim preventivnim merama zaštite od širenja virusa korona".

 

Pored Predškolske ustanove kontrolisano je i nekoliko škola, u svakoj se poštuju mere zaštite. U izveštaju od 14. oktobra piše da je u Valjevskoj gimnaziji jedan učenik prešao na online nastavu zbog člana porodice, a drugi je testiran i čeka rezultat. Ova dva učenika su dobrog zdravstvenog stanja.

 

Bilo je i incidenata

 

U izveštaju komunalne inspekcije i komunalne milicije, koji je dostavljen komandantu gradskog Štaba Lazaru Gojkovću od 2. oktobra, navodi se da su kontrolisani svi lokali u Birčaninovoj ulici, Karađorđevoj, Knez Miloševoj, Knez Mihailovoj, Mirka Obradovića. "Većina nije završila sa radom u propisano vreme, jer su mislili da je rado vreme do 24 časa u lokalnima, a u baštama do 01 čas". 

 

Pored kršenja naredbe o radnom vremenu, evidentirani su i incidenti. "Ispred Raskućina gađan je automobil komunalne milicije, gde je bila i inspekcija. Dečko koji je gađao auto je B. J, nismo prijavili jer je na tom mestu bila policija i sve to uočila. Ćevabdžinica Kod sata je radila do 01.20, tri puta je upozorena, slikana, gazda bio vrlo neprijatan, rekao da ima rešenja o radu, koje nije pokazao, a kaže da ga je dobio od naših šefova", piše u izveštaju komunalne inspekcije.

 

Jedino zabranjen Festival fotografije Srbije

 

Štab za vanredne sitiacije Valjeva je 17. septembra doneo zaključak da sportske i druge zabavne manifestacije treba odložiti do povoljnije epidemiološke situacije.

 

Sudeći prema izveštaju nadležnih gradskih inspekcija zabranjen je samo jedan skup - Festival fotografije Srbije, koji je održan 19. septembra u forlandu Kolubare pored Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda".

Srušena šatra

Srušena šatra (Foto: Kolubarske.rs)

 

Komunalni inspektori i komunalni milicajci su organizatorima naložili da uklone šatru jer "bez odobrenja ne mogu postavljati šatru ni organizovati veće skupove, a po proceni je bilo prisutno 40-50 osoba",piše u izveštaju.

 

U izveštaju nadležnih inspekcija ne pominje se tribinа "Čovek u vremenu", koja je organizovana 17. septembra u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice na kojoj je bilo preko 50 učesnika.

Tribina u porti

Tribina u porti (Foto: Kolubarske.rs)

 

Organizovano je i na desetine privatnih proslava pod šatrama u Valjevu i okolini grada na kojima je bilo i preko stotinu gostiju, ali ta okupljanja nadležne inspekcije nisu kontrolisale te ih nema u izveštaju u periodu od 17. septembra do 14. oktobra.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 36 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...